Swoją osę dostałem 3 lata temu od dziadka, ojciec obiecał pomoc w naprawie, jednak po jakimś tygodniu kupił mi chiński skuter i sprawa ucichła, a osa stałą dalej:P Stosunkowo jest to nowy sprzęt, na liczniku jedyne 1257km rok 65r więc jest to model m52. Maszyna stała jakieś 30-40lat nieużywana w stodole, potem w piwnicy. W międzyczasie siedzenie posłużyło za gumę do żucia da kozy, a na przewodach elektrycznych myszy ostrzyły sobie zęby. Ale przejdę do sedna sprawy.
Szczątki elektryki tj. kable postanowiłem usunąć z ramy, ponieważ nie było co odbudowywać, w grę wchodzi jedynie budowa od podstaw.
ISKROWNIK
Wczoraj odebrałem iskrownik z regeneracji od znajomego. Nawinął mi nowe cewki, i te kable które wiedział co i jak przelutował. Został mi króciutki czarny kabelek wychodzący z tej najmniejszej cewki i kawałek podwójnie splecionego drutu wychodzący z okolic cewki WN. Z dwóch cewek mam wyprowadzone po jednym (czerwonym) przewodzie i po jednym kawałku drut przylutowanym do tych półokrągłych elementów na brzegach (nie wiem jak to się fachowo nazywa).
Ten opis raczej bez sensu, za chwilę postaram się porobić zdjęcia i poopisywać je.
Dla ułatwienia ponumerowałem na zdjęciach przewody które mam luźne, wychodzące z cewek.

korzystając z tych schematów:
http://arecki113.republika.pl/schematy/wfmosa.JPG

http://obrazki.elektroda.net/83_1241613703.jpg
Dochodzę, do wniosku, że każda cewka musi być zmasowana, czyli przewody 4 i 5 muszę przylutować do tych "półksiężyców" tak jak ma to miejsce w dwóch cewkach. A z iskrownika do reszty instalacji mają wychodzić tylko przewody (1 i 2) jako jeden czerwony, 3 jako biały i brakuje mi niebieskiego który muszę przymocować do przerywacza.
Czy napisałem do dość zrozumiale? Bo nie wiem czy można coś z tego wywnioskować
Czy dobrze myślę?
No i czy wszystko jest w porządku w iskrowniku tak "na oko" ?
KABLE
Z pierwszego schematu wynika, że wystarczy mi pięć kolorów kabli. Teraz pytanie ile tego zakupić? Kabel 1,5mm ? Mam w sklepie po 70gr za metr może być taka cena czy szukać taniej?
RESZTA
Co potrzebuję do pełnej elektryki.
Proszę o listę zakupów z pełnymi nazwami, żebym kupił odpowiednie rzeczy.
*Stacyjka - mam, tylko nie wiem czy sprawna, ale to się jakoś sprawdzi
*Iskrownik, fajka, kabel WN - mam, do sprawdzenia
*świeca - jaka najlepsza do m52?
*prostownik - wytłumaczcie co i jak?
*klakson - mam, nie wiem czy sprawny
*przełączniki - nie wiem czy sprawne
*żarówki - tego nie liczę, mam klosze wszystkie także aby tylko zmontować jakąś instalacje,
której nie będzie trzeba poprawiać
*akumulator - to na sam koniec
Czy coś jeszcze? Chodzi o zrobienie kompletnej instalacji i przymiarkę do ramy. Rzeczy typu żarówki akumulator to już wykończeniówka.
Lecę teraz do sklepu kupię po metrze każdego koloru, jak mi rozjaśnicie co z tym iskrownikiem to wyprowadzę te trzy kable tak jak w schemacie.
Z góry wielkie dzięki.
//lukasz.8