Brak iskry - pomocy

Brak iskry - pomocy

Postprzez mike12a » czwartek, 19 maja 2022, 22:14

Witam.
Wiem, iż temat pojawiał się już na forum, jednak postanowiłem opisać mój problem.
Moja Osa M50 odpalała bez większych zarzutów do momentu, gdy pół roku temu zaliczyliśmy mały wypadek. Rozebrałem praktycznie 3/4 Osy. Gdy ponownie ją poskładałem, pojawił się problem z odpaleniem. Odpaliła na chwilę, po czym zgasła i nie mogę już jej odpalić. Zakupiłem nową cewkę W.N. - nie pomogło. Wymieniłem przerywacz i kondensator, założyłem nowy przewód zapłonowy. Posprawdzałem instalację elektryczną, przerywacz jest prawidłowo odizolowany, przerwa ustawiona, stacyjka podłączona prawidłowo ( nawet ją pominąłem dla wykluczenia uszkodzenia ). Zdjąłem fajkę i próbowałem na krótko, czy iskra się pojawi. Kupiłem drugie magneto ( doczytałem, iż nadmierne rozmagnesowanie powoduje brak iskry ), ale nie pomogło. W Osie jest zamontowany iskrownik z 4 cewkami, magneto 3106.
Jestem miłośnikiem oryginału, ale jeśli nie uda się uruchomić silnika, będę musiał zamontować CDI ( choć bardzo nie chcę ).
Jakieś pomysły? I czy akumulator pośrednio wpływa na odpalanie? Mój padł i narazie jestem na etapie poszukiwania dobrego ( obecny wytrzymał tylko 5 lat ).
mike12a

Re: Brak iskry - pomocy

Postprzez Halcik » piątek, 20 maja 2022, 08:36

Szkoda że piszesz tu, a nie w swoim temacie. Wykluczyłeś już gaźnik? Iskra jest, czy nie, bo ewidentnie zająłeś się tym jednym tematem. Do odpalenia potrzebne jest jeszcze mieszanka i kompresja oraz iskra w odpowiednim momencie.
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez Yaro » piątek, 20 maja 2022, 10:06

Akumulator na odpalanie nie ma wpływu. Przyczyn opisanego stanu rzeczy może być wiele. Jak widzę dość głeboko zacząłeś sięgać jesli chodzi o sprawdzanie. Ja bym zaczął od najprostszych spraw tj. świeca, kompresja a poźniej zająłbym tymi poważniejszymi.
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502
Yaro
Moderator

Postprzez mike12a » piątek, 20 maja 2022, 16:58

Świeca nowa, zapłon w dobrym miejscu, mieszanka prawidłowa ( świeca mokra po dłuższym kopaniu ), kompresja prawidłowa, gaźnik wyregulowany, ale iskry brak. Dlatego zająłem się konkretnie tym zagadnieniem. Cewki też posprawdzałem miernikiem - są dobre.
Masa na silnik jest dobra. Jeszcze raz spojrzę na stacyjkę, być może jednak tam jest jakiś problem.
mike12a

Postprzez Endrju057 » sobota, 21 maja 2022, 07:45

Cześć
1. Cewka WN
2. Przerywacz i krzywka na magnecie.
3. Magneto
4. Kondensator
5. Przewód WN
6. Świeca
7. Fajka
Tu szukaj problemu. Sprawdź jeszcze raz czy nie masz gdzieś zwarcia na masę, wiem piszesz że sprawdziłeś ale zrób to jeszcze raz. Zacznij od odłączenia przewodów z silnika na listwie , wykręć fajkę i przystaw przewód WN do silnika, kopnij i sprawdź czy jest przeskok iskry. Jeżeli nie ma to wstępnie wyliminujesz stacyjkę, fajkę i świecę. Następnie cewka wysokiego napięcia i przewód WN. To że przemierzyłeś cewkę miernikiem to jedno, ale cewki lubią sprawiać figle.
Teraz przerywacz, jakiej produkcji masz, sprawdź kowadełko i młoteczek, przeczyść papierem ściernym, sprawdź czy dobrze "siedzi" na bolcu i podczas rozwarcia nie kantuje, sprawdź szczelinę rozwarcia w położeniu max. Dobrze sprawdzić inne magneto, które w innym iskrowniku sprawdzało się. Miałem taki przypadek, że podczas obrotu wału w jednym miejscu cewka przycierała magnes magneta.
Daj znać jak się uporasz z problemem.
Powodzenia
Kilka motocykli z czasów PRL-u, DDR-u + kilkanaście Os M52.
Endrju057

Postprzez Yaro » sobota, 21 maja 2022, 20:57

Pokaż fotkę magneta, najlepiej z obu stron.
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502
Yaro
Moderator

Powrót do Elektryka