Stacyjka - współczena produkcja

Stacyjka - współczena produkcja

Postprzez pietruszka » wtorek, 19 maja 2020, 08:43

Cześć wszystkim.

Wraca na łono forum po dość długim czasie, ostatnie 6 lat osa stała w ciepłym miejscu. Z uwaga na obecną sytuację i odrobinę więcej czasu, postanowiłem zaglądnąć do owada. Wieki temu kupiłem stacyjkę w Dębicy, (nie miałem oryginału), elektryk ze mnie żaden, stacyjka ma inne oznaczenia niż na schematach, pomimo wielu prób podłączenia poległem z tematem. Być może ktoś z Was podłączał podobną stacyjkę i podzieli się doświadczeniem co gdzie wpiąć? Próbowałem na różne sposoby, wczoraj podpinając akumulator działał - sygnał, stop, kontrolka świateł, i pozycja w lampie - wszystko w jednym położeniu kluczyka. Ale raz że osa paliła bez klucza, a dwa po podpięciu cewek nic nie działało ... Być może ta stacyjka będzie nie kompatybilna z osą - polećcie proszę jakiś dobry zamiennik, który podłączę beż problemu. (instalacja nowa, kabelki opisane zgodnie ze schematem, brak przeróbek i innych wynalazków).
Z góry dziękuję za pomoc.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

A tu osa w naturalnym środowisku :)

Obrazek

Re: Stacyjka - współczena produkcja

Postprzez Yaro » wtorek, 19 maja 2020, 09:22

Musiałbym popatrzeć u siebie bo mam stacyjkę ze skuterów. Podłączałem ją wspólnie z Hornetino i wszystko działa. Jedyny problem jaki występował to żle rozgiete blaszki z masą, które powodowały wadliwe działanie (już nie pamietam czy można było odpalić bez kluczyka, czy nie gasła po jego wyjęciu czy jedno i drugie). Odpowiednie dogięcie blaszek zlikwidowało problem.
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502
Yaro
Moderator

Postprzez Halcik » wtorek, 19 maja 2020, 09:57

Nie wrzucaj zdjęć w ten sposób. Wklej za to zdjęcie stacyjki z widocznymi numerami to ci podpowiem. Brak gaszenia to źle dogięta blaszka, jak zrobisz zdjęcie to napisze ci która. Światła przód działają po odpaleniu, więc bardzo możliwe, że byłeś bliski pełnej sprawności stacyjki.
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez pietruszka » wtorek, 19 maja 2020, 11:56

Chyba znalazłem właściwe miejsce na dodawanie załączników :)

Tak wygląda numeracja u mnie.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Postprzez Halcik » wtorek, 19 maja 2020, 13:07

Na telefonie jakość wołająca o pomstę do nieba, a na komputerze widać ładnie. Pierwszy raz mi się coś takiego zdarza
Gaszenie jest na stykach 10/21 oznaczonych na Twojej stacyjce. Po włożeniu kluczyka styki mają być rozwarte, a po wyjęciu zwarte. Jeśli jest inaczej to zrób tak aby działało jak opisałem

Twoje/Moje
46a/19 i płynie nim prąd stały z silnika lub akumulatora
11/46
32/52
46/46a
itd według rysunku poniżej który ustawiłem tak, żeby łatwiej się porównywało

Spójrz też w instrukcję i sprawdź jaka pozycja to 0, jaka to 1 i 2 i co w danej pozycji powinno działać. Ja na nowej stacyjce, takiej jak Twoja, miałem problem z włączeniem świateł przód, ale dociskając kluczyk nieco dalej, światła zaskakiwały i już działały.
Stacyjka nie jest najwyższych lotów i gdy zadecydujesz że chcesz się z nią rozstać lub stacyjka podejmie taką decyzję, a Ty nie będziesz chciał jej rozbierać i reanimować to kup stacyjkę z wkrętami. Jest to stacyjka od Rajdota i jest zdecydowanie lepszej jakości.
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez pietruszka » wtorek, 19 maja 2020, 14:11

halcik napisał(a): Jest to stacyjka od Rajdota i jest zdecydowanie lepszej jakości.

Dziękuję kolego, dzisiaj podejmę walkę i zdam relację :)

Postprzez pietruszka » środa, 20 maja 2020, 11:23

Trochę wczoraj powalczyłem, niestety rozładował się akumulator, ale wydaje mi się że wszystko jest na swoim miejscu. Stacyjka jednak jest na tyle badziewna, że praktycznie rozsypała mi się w rękach, kluczyk okręcał się o 360 stopni, rozebrałem poprawiłem, ale znając życie długo nie pociągnie.
Dręczy mnie jeszcze jedno, czy pin 19 i 46 powinien być zmostkowany zgodnie ze schematem?

Postprzez Halcik » środa, 20 maja 2020, 12:58

Jasne że tak, tak samo mostek idzie jeszcze do 52. Ta części stacyjki obsługuje prąd stały. Prąd na tych stykach jest dostępny cały czas, ale zwróć uwagę, że np klakson zadziała dopiero jak kluczyk zewrze styki 46a, światła postojowe dopiero jak przełączysz kluczyk łącząc 19 z 54.
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Powrót do Elektryka