Witam, mam problem z nowymi - za mocnymi cewkami. Stare (oryginalne) już nie dawały rady i tylko lekko żarzyły żarówki dlatego wymieniłem je na nowe z skuterdebica.hg.pl. I tu powstał nowy problem. Przy niskich obrotach cewki dają 12V i 6V jednak przy wysokich w piku nawet 22V i 10V. To prowadzi do przepalenia żarówek i bezpiecznika w prostowniku selenowym.
1.Czy ktoś ma pomysł co mógł bym zrobić ?
2. Już kilka dni przeglądam fora i niestety trochę się gubię w instalacji (jednoczesne występowanie prądu stałego i zmiennego , napięcia 12 i 6V, i do tego stacyjka z innymi oznaczeniami...). Czy ktoś znalazł jakiś dobry opis/poradnik żebym mógł trochę więcej zrozumieć? (ogólnie radze sobie z elektroniką ale głównie prądu stałego)
Niestety instalacja elektryczna to od zawsze pięta Achillesowa mojej Osy, była już z 3 razy u miejscowego "elektryka moplików" ale to gamoń bo po 20 km dalej to samo, kolejne awarie i przygody a ciągną się już jakiś czas co podnosi moją frustrację. Zastanawiam się nawet nad wymiana całej instalacji na nową wraz z zapłonem CDI (przy czym znowu miesza mi się to napięcie stałe i przemienne).
Jakieś rady?