Duchy przodkow w instalacji :p

Duchy przodkow w instalacji :p

Postprzez SUGA3 » sobota, 7 lipca 2012, 13:24

mialem nadzieje na powieszenie na forum filmiku z 'gadajaca' Osa przed moim powrotem do UK, ale niestety zostalem pokonany przez elektryke i zabraklo mi czasu :x

rzecz ma sie nastepujaco (szczegolowa rekonstrukcja wydarzen):

- polaczylem instalacje, stacyjke i akumulator (jak sadze) zgodnie ze schematem, na poczatku wszystko dzialalo (wszystkie swiatla oprocz glownego, tak jak ma byc oraz podswietlenie zegara i kontrolki), tylko klakson nieco niedomagal (po nacisnieciu guzika slychac bylo tylko krotki, cichy brzek) i swiatla zapalaly sie po wyjeciu kluczyka ze stacyjki, tej oryginalnej, bo ta nowa ze Skutera w ogole jest jakas dziwna

- za ktoryms razem po nacisnieciu guzika klaksonu, cala instalacja padla, po odlaczeniu akumulatora i kombinacjach ze stacyjkami, instalacja wrocila do normy (tzn. do stanu poprzedniego z zalozona stara stacyjka), z tym, ze w pewnym momencie przez chwili palily sie WSZYSTKIE swiatla (nie pamietam czy przy wsadzonym kluczyku czy nie), lacznie z drogowym, stad tytul tematu :lol:

- za ktoryms razem, po nacisnieciu przycisku klaksonu, instalacja umarla i nie zyje, co ciekawe, jakims dziwnym sposobem nie ma pradu na czerwonym kablu. ktory idzie bezposrednio z akumulatora, mimo tego ze sam akumulator prad podaje

w tym momencie skonczyl mi sie czas operacyjny i musialem wrocic do deszczowej Brytanii, myslalem troche nad tym i poza teoria ze zle zlozylem klakson, co powoduje jakies zwarcie, nie wpadlem na nic innego...

i o co chodzi z tymi swiatlami po wyjeciu kluczyka?

pomozecie?
OSA M52 1963
FIAT 126p FL 1991
SUGA3

Re: Duchy przodkow w instalacji :p

Postprzez SUGA3 » niedziela, 8 lipca 2012, 19:35

tak stwierdzilem ze cos jeszcze dodam:

WFM_OSA mrk.jpg

na zacisku zaznaczonym strzalka schemat pokazuje podlaczony kabel zolty i czarny, rozumiem ze chodzi o to, ze w stacyjce czarny jest zmostkowany, czy trzeba fizycznie pociagnac kabel?

bo ja mam do tego zacisku podlaczony tylko zolty?
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
OSA M52 1963
FIAT 126p FL 1991
SUGA3

Postprzez Maciekk » piątek, 16 listopada 2012, 20:56

dobrze masz podłączone, ten czarny to ścieżka mostkująca styki w stacyjce.
Klaksonu chyba nie da się źle podpiąć...sprawdzałeś go na samym akumulatorze ?
Co do stacyjki ja mam 2 współczesne - musiałem w nich podoginać blaszki które rozpiera kluczyk gdy go wciskamy.
Maciekk

Postprzez SUGA3 » środa, 21 listopada 2012, 19:34

dzieki ;)

mysle ze zrodlem problemu jezeli chodzi o instalacje jako calosc jest ta drobna roznica pomiedzy instalacja z M52 a M50, wymyslilismy ze GDZIES brakuje masy, teraz mysle ze jak pojade na wiosne to w oparciu o 'pokrewny' temat gdzie pokazane sa oba schematy dam rade...

co do klaksonu, mysle ze musze pokrecic tymi srubkami na oslonie zeby go doregulowac, przed rozebraniem do chromowania dzialal...
OSA M52 1963
FIAT 126p FL 1991
SUGA3

Powrót do Elektryka