Znaczki do Osek

Znaczki do Osek

Postprzez marecki » wtorek, 13 października 2009, 17:01

Witajcie Osomaniacy ;] Nieprawdopodobnie wkurza mnie to że w naszym kraju nic nikomu się nie opłaca i nie chce się zrobić. Usiłowałem już od paru lat znaleźć kogoś kto naprawi oryginalne znaczki do Osek. Oczywiście bez skutku. Wiem że kolega mucha dorabia naprawdę fajne znaczki ale szkoda mi tych starych. I to zarówno tych na przedni błotnik jak i na odwłok. W końcu udało mi się znaleźć sposób na naprawę takich znaczków. Były one pokrywane emalią szklaną w procesie znanym już przez starożytnych greków a nazywającym się emaliowaniem jakimś tam (zapomniałem dokładnej nazwy ale ją wpiszę :) ). Pozornie prosta sprawa ja z tym eksperymentuję. Potrzebne jest tylko kolorowe szkło które należy potłuc młotkiem aż do uzyskania proszku - upierdliwe ale wykonalne. Oraz piec - z temperaturą około 850 stopni - ja korzystam z pieca protetycznego :) jako że nie wiem jeszcze dokładnie jak tam z czasem takiego wypalania to nie opisuję dokładnie. Acha warunkiem jest że przedmiot emaliowany musi być z mosiądzu lub miedziowany. I świeżo odtłuszczony. Po takim emaliowaniu przedmiot się po prostu poleruje.Też polerką protetyczną :lol: Szkło ładnie z proszku przechodzi w stan ciekły i ładnie się rozlewa po metalu. Z samymi znaczkami jeszcze się bałem zaryzykować :mrgreen: ale wkrótce to zrobię.
Osa M-50,M-52,Ł13 ;]- 7 szt.
Komar 230Simson,230,231,231b,232,2350,2361 - 12 szt
SHL 125U48 z 49 WSK 125 z 61
Ryś - wysoki i niski
Żak - obie wersje 4szt
Vespa 150VBB z 58 Wiatka 150 z 61 Gnom Generator PAB-2
Przyczepka motocyklowa Niewiadów
Warszawa M20,pickup
marecki

Re: Znaczki do Osek

Postprzez szczawik78 » środa, 14 października 2009, 11:09

Witam chodzi ci o ten znaczek osy na kokonie były ostatnio na allegro nowe cena ok 95zł ja mam z małym uszczerbkiem ale mnie się podoba wkońcu stara osa nie może wyglądać jak nowy motor :D
szczawik78

Powrót do Karoseria i zawieszenie