przez jogar26 » niedziela, 25 września 2011, 17:59
W swojej Osce zauważyłem dwa otwory poniżej klapki schowka instalacji. Kiedyś w SHLce widziałem bagażnik na zbiorniku- czy w mojej Osie ktoś mógł mieć zamontowane takie cudo? Do czego toto niby miało służyć? (I nie odsyłajcie mnie do tego, kto to zrobił )pzdr
Masz pytanie? Pisz: jogar26 Osa M50 1962r. IWL Berlin 1961r. Jawa 23P (Mustang) 1981r.
przez mpwit » poniedziałek, 3 października 2011, 09:39
Widziałem na zdjęciach takie malutkie bagażniczki w tym miejscu. Jak poszukam, to zapodam fotki. Moim zdaniem pomysł dobry i szkoda, że nie robiono tego fabrycznie. Bagażniczek powodował zapewne, że np. zakupy przewożone na haczyku nie uszkadzały lakieru. Można też było przytwierdzić je jakiś paskiem, żeby nie "fruwały" na boki
Osa M52 1964 Yamaha Virago XV750 1992 Komar MR 232 1966 Komar Mr 2320 1969 Prototypowa przyczepka motocyklowa oprac. w Z.D. PREDOM Białystok Typ P/LOO 1970 r. - nr fabr.1 Przyczepki motocyklowe Niewiadów Typ 31 1971 i 1972 (3 szt.) Przyczepka motocyklowa Delfin II Przyczepka motocyklowa Pav-40
przez bitels » poniedziałek, 3 października 2011, 21:28
Jest to bagażnik od WFM, WSK lub Junaka. Ja spotkałem się jeszcze z innym patentem aby siatka z zakupami nie niszczyła lakieru, w miejscu gdzie jest przykręcony bagażnik z powyższego zdjęcia, przyklejono(przykręcono?) chromowane listeweczki podobne do tej z przedniego błotnika.
M 52 + Kilka innych polskich motocykli i motorowerów.
mpwit napisał(a):Załączam przykładową fotkę Osy z bagażniczkiem. Na pewno widziałem ich więcej, spróbuję jeszcze poszukać.
To moja Oska jeszcze przed demontażem. Ten przedmiot pod haczykiem to ewidentny wyrób samodzielny, lub rzemieślniczy. Załączam 2 zdjęcia, widać jak zrobiony i z jak wstępnie przeżartego pręta. O ile pamiętam, a pamiętam dużo, nie było takich fabrycznie montowanych wynalazków. Myślę, że ich powstanie wymusiły uszkodzenia lakieru powstałe w wyniku wieszania teczek na haczyku. Teczki były obowiązkowe jak płaszcz z ortalionu i gazeta na klacie.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Osa M52, Moto Guzzi Breva 1100, BMW Scarver, Honda Rebel, MZ Trophy.