amortyzatory renowacja

Re: amortyzatory renowacja

Postprzez Endrju057 » środa, 20 stycznia 2021, 08:27

Skorateam, wrzuć zdjęcia sprężyn, bo te linki prowadzą do nikąd.
Kilka motocykli z czasów PRL-u, DDR-u + kilkanaście Os M52.
Endrju057

Postprzez Halcik » środa, 20 stycznia 2021, 11:31

Zrób edycję i wrzuć inaczej. Jeśli komuś ma się przydać ta info lub chciałby z niej skorzystać za jakiś czas to w tej firmie przypadnie. A post i dziś można będzie wyrzucić bo za pamięci. Nie pisze tego po złości, ale po coś mamy forum z możliwością wrzucania zdjęć i po coś je prowadzimy.
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez skorateam » środa, 20 stycznia 2021, 21:53

zd1.JPG
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
skorateam

Postprzez skorateam » środa, 20 stycznia 2021, 21:54

:P
skorateam

Postprzez skorateam » środa, 20 stycznia 2021, 21:55

:P
skorateam

Postprzez skorateam » środa, 20 stycznia 2021, 21:55

Sprezyny do naszych maszyn calkiem nowe
skorateam

Postprzez Endrju057 » czwartek, 21 stycznia 2021, 08:20

Jeżeli mają sprężystość zbliżoną do oryginalnych to SUPER ROBOTA. Sam kupiłbym komplet lub dwa. Skorateam rób listę w dziale sprzedam i określ ile będą kosztowały, koledzy czekają :D
Kilka motocykli z czasów PRL-u, DDR-u + kilkanaście Os M52.
Endrju057

Postprzez skorateam » wtorek, 26 stycznia 2021, 19:58

Witam wszytskich uzytkowników chciałem powiadomic iz moje prace przy renowacji amortyzatorów dobiegły konca zostały zalane olejem i działaja wiec słuze pomoca przy odbudowie..Teraz sie skupie na pracach zwiazanych z wygladem zawieszenia
skorateam

Postprzez FilipK » środa, 27 stycznia 2021, 08:12

To może prosimy o temat w dziale sprzedam z wyliczonymi cenami? Mnie na pewno interesują tuleje/silentblocki. Wiem że i na sprężyny znajdziesz chętnych.
FilipK

Postprzez skorateam » środa, 27 stycznia 2021, 08:18

Witam nie daje ogłoszenia w działe sprzedam..do kazdego tematu podchodze indywidualnie dlatego ze trzeba posiwecic na to troche czasu..Jesli ktos potrzebuje porady czy dorobienia elemntu to prosze o Wiadomosc lub podam numer telefonu
Pozdrawiam
skorateam

Postprzez skorateam » piątek, 19 lutego 2021, 22:22

Przygotowane elemnty do montazu amortyzatorów
skorateam

Postprzez borsuke » sobota, 22 stycznia 2022, 23:50

Mam ten starszy amorek z długim tłoczyskiem.
Kupiłem uszczelki takie jak na załączonym zdjęciu.

1. Uszczelka ze sprężynką oznaczona numerem 1:
Po jej wymianie i wykonaniu ręką 20 próbnych ruchów na tłoczysku widać już wyraźne ślady oleju. Przy takiej szczelności to częściej będę dolewał olej do amorków niż do zbiornika :) Zastanawiam się nad przyczyną i potencjalnymi rozwiązaniami. Tłoczysko wygląda nieźle. Ciężko się dopatrzeć niedoskonałości czy wyczuć coś pod palcem, ale doskonałe pewnie nie jest.

2. Uszczelka oznaczona numerem 2:
Okazało się, że w ogóle nie pasuje bo ma o 1 mm za grubą ściankę. Czy ktoś z forumowiczów wie gdzie taką uszczelkę można dokupić? Czy jest możliwość dorobienia takiego czegoś na zamówienie?

3. Po wyczyszczeniu wszystkiego i zalaniu świeżym olejem amortyzator stawia taki sam opór w obie strony. Czy to jest prawidłowe działanie? Wiem, że współczesne amortyzatory nie stawiają oporu przy kompresji, ale patrząc na budowę tego trywialnego amorka to aż tak zaawansowany to on chyba nie jest.
borsuke

Postprzez Halcik » niedziela, 23 stycznia 2022, 07:51

Dwójka ładnie się układa i mimo że ciut inną jest ok. Jeśli nie trzyma to albo nie podłożyłem podkładki lub zrobiłeś coś innego źle i góra amortyzatora pod nakrętka nie jest szczelna. Nic nie piszesz o 3 uszczelce, a zgarnia ona właśnie nadmiar oleju z tłoczyska.
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez gondoljerzy » niedziela, 23 stycznia 2022, 09:47

Wcześniej do amortyzatorów w SHL a teraz już do dwóch Os zakładałem zakupione na tej aukcji. Pasują, nie ma problemu z montażem i trzymają szczelność jak należy. Teraz kosztują coś powyżej 50zł.
https://allegro.pl/oferta/uszczelki-amo ... NWQ5YWM%3D

Zanim zastosowałem je kupiłem z jakiejś aukcji w cenie jeżeli pamiętam dwa razy droższe ale jakościowo okazały się beznadziejne. Te natomiast są ok.
Osy M52, WFM-ki, WSK-ki, SHL-ki, Romety Polo, 50T1, Ogar, Pegaz, Komar 232, Sport, Motorynki, Kadet, Jawa 50, Yamaha TDM900, Ursus C-4011, Mercedesy 560SEC, W201 2.6 Interceptor, W201 2.6 Sportline, W201 2.0, W124 400E, 300E, 300CE, 260E, BMW E32 735i , Ford Sierra 2.0 Ghia, Audi A4 TDI x2
gondoljerzy

Postprzez borsuke » niedziela, 23 stycznia 2022, 11:28

halcik napisał(a):Dwójka ładnie się układa i mimo że ciut inną jest ok. Jeśli nie trzyma to albo nie podłożyłem podkładki lub zrobiłeś coś innego źle i góra amortyzatora pod nakrętka nie jest szczelna. Nic nie piszesz o 3 uszczelce, a zgarnia ona właśnie nadmiar oleju z tłoczyska.

No właśnie nie miałem pomysłu na tą trzecią :)
Ona ma zastąpić en filcowy element?
borsuke

Postprzez Yaro » niedziela, 23 stycznia 2022, 13:45

Trzecia wchodzi od spodu w nakrętkę i uszczelnia otwór w nakrętce przez który przechodzi tłoczysko.
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502
Yaro
Moderator

Postprzez arthek » piątek, 28 stycznia 2022, 08:14

To ja może w kwestii pracy STAREGO typu amortyzatora.

Jeśli wszystko jest prawidłowo poskładane , prawidłowa ilość i rodzaj oleju a elementy nie są zużyte ( tłoczek , cylinder) to przy wyciąganiu tłoczyska , powinno stawiać opór , natomiast przy wciskaniu powinno wyraźnie lekko sie chować.
Problemem w starego typu amortyzatorach jest zużyty cylinder ( zużyty cylinder w przekroju przyjmuje kształt baryłki) w którym pracuje tłoczek.
Nawet jeśłi dorobimy nowy tłoczek dopasowany do cylindra ( co też uczyniłem ostatnio u siebie ) to i tak amortyzator nie będzie poprawnie pracował/ tłumił.
Po prostu tłoczek na początku ciasno wchodzi w cylinder a na środku cylindra jest luźny i przepuszcza olej.Nie pomaga tu też to że w starym typie amora, tłoczek nie ma pierścienia uszczelniającego.
W nowym typie amortyzatora na tłoczku jest pierścień uszczelniający który o ile jest dobry może niwelować "niedoskonałości" cylindra.

U ciebie jesłi w obie strony tłoczysko stawia silny , JEDNAKOWY opór to znaczy że amortyzator nie ma tłumienia ( patrz wyżej ) i dodatkowo olej jest za gęsty , albo jest go za dużo albo jedno i drugie.

W starym typie amortyzatora powinno być 60 cm3 oleju w nowym 75 cm 3 oleju
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez Yaro » piątek, 28 stycznia 2022, 08:42

Słusznie prawisz Arthek :). Celem uzupełnienia dodam jednak cos od siebie :). W nowym typie amortyzatora oprócz pierścienia uszczelniającego zastosowano zaworek, który podczas ruchu tłoczyska w dół przepuszcza olej a podczas ruchu w górę zamyka się i nie puszcza oleju zapewniając tym samym tłumienie. Co zatem pełni rolę zaworka w amortyzatorach starego typu (zwłaszcza przy ruchu w dół)? Otóż te starego typu mają w środkowej tuleji 3 otworki przelewowe (na samej górze, na środku i na dole), które zapewniają właściwy przepływ oleju w amortyzatorze. Nawiązując do tego co napisał Arthek chę powiedzieć, że własciwa regeneracja amortyzatorów starego typu powinna polegać na dorobieniu nowych tłoczków oraz honowaniu środkowej tuleji (tj. najpierw honowanie a potem dorobienie tłoczków na wymiar). Można zastosować jeszcze inne sposoby. Ja np. w jednym komplecie amortyzatorów starego typu załozyłem tłoczki z pierścionkami oraz prowadnice od typu nowego. Oczywiście dorobiłem też nowe tłoczyska, takie jak w nowszym typie tylko u góry gwint dziesiątka aby można było przykrecić górne mocowania starego typu (mocowania nowego typu są na gwint 8 mm). Po złożeniu okazało się, że mają tłumienie, chociaż cały czas mam obawy jak będzie w praktyce to działało ponieważ w tłoczkach jest zaworek a tyleji srodkowej dodatkowy trzeci otór (nowy typ ma tylko 2). Można także spróbowąć załozyć tłoczki z pierścionkami na stanadardowe długie tłoczyska (przy zastosowaniu długich prowadnic) i zamknąć zaworek przepuszczający olej. Jeszcze tego nie próbowałem ale pewnie to zrobię (choćby dla sprawdzenia tego rozwiązania) i wtedy to opisze. Jeżeli mogę cos doradzić to zwracajcie podczas regeneracji uwagę na stan tej wewnetrznej tuleji. Powinna ona zachować gładź. Jeżeli będą na niej wżery (a takie przypadki widziałem) to honowanie obowiązkowe.
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502
Yaro
Moderator

Postprzez borsuke » środa, 9 lutego 2022, 23:09

Panowie jest success! Amorki uszczelnione!!!

Test polegał na 20 ruchach tłoczyskiem do góry i do dołu.
Wymieniałem kolejne części i sprawdzałem efekty:

1. Wymienione wszystkie trzy uszczelki - cieknie jak cholera. Po 200 metrach na kostce brukowej z oleju pozostałyby jedynie wspomniana :)
2. Wymienione tłoczysko na nowe (stare wydawało się w miarę ok) - efekt podobny. Może mniej widoczne na zdjęciu, ale ciekło podobnie (inny olej odrobinę rzadszy i przejrzysty).
3. SIMERING 10x18x4 CORTECO w roli ściągacza - jest suchutko!!!
borsuke

Postprzez borsuke » środa, 9 lutego 2022, 23:36

Pomimo uszczelnienia amorka i wlania odpowiedniego oleju to nadal nie zauważam różnicy w oporze między ruchem w dół i w górę.

arthek napisał(a):To ja może w kwestii pracy STAREGO typu amortyzatora.
Jeśli wszystko jest prawidłowo poskładane , prawidłowa ilość i rodzaj oleju a elementy nie są zużyte ( tłoczek , cylinder) to przy wyciąganiu tłoczyska , powinno stawiać opór , natomiast przy wciskaniu powinno wyraźnie lekko sie chować.

Yaro napisał(a):Co zatem pełni rolę zaworka w amortyzatorach starego typu (zwłaszcza przy ruchu w dół)? Otóż te starego typu mają w środkowej tuleji 3 otworki przelewowe (na samej górze, na środku i na dole), które zapewniają właściwy przepływ oleju w amortyzatorze.

Niestety nie rozumiem jak ten stary amor miałby zadziałać. Brak zaworka sprawia, że opór w górę i w dół musi być taki sam. W końcu 3 otwory przelewowe są niezmienne ze względu na kierunek ruchu tłoczyska.

Co do ilości oleju to niby wlałem 60 cm3 ale nie jakoś bardzo dokładnie to odmierzyłem.

arthek napisał(a): Problemem w starego typu amortyzatorach jest zużyty cylinder. Zużyty cylinder w przekroju przyjmuje kształt baryłki.

Jakby to miało wpłynąć na inny opór stawiany podczas wciskania a inny podczas wyciskania tłoczyska?
borsuke

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Karoseria i zawieszenie