przez Yaro » niedziela, 5 kwietnia 2020, 09:32
Tak jak napisał Karol - Valspar to marka lakierów a ponieważ obok mnie jest mieszalnia lakierów tej marki więc jeżdżę tam i na podstawie elementów oryginalnych dobieram kolor z palety, którą posiada właściciel mieszalni. Paleta to gruba książka w której mamy tysiące próbek różnego rodzaju kolorów. Próbka to mały kwadracik z otworkiem w środku (jak na publikowanych przeze mnie zdjęciach). Pod ten otworek przykładam oryginalny element i jeżeli jego kolor zgrywa się z tym co jest na próbniku (palecie) to kolor możemy uznać za dobrany. Ja tak robię i np. szary, beżowy czy błękitny pastel został wg mnie dobrany na 99,9% idealnie. Problem wystąpił z szaro-zielonym ponieważ kolor z oryginalnego elementu za cholerę nie chciał się idealnie zgrać z kolorem na próbniku. Różnice tu były naprawdę niewielkie dlatego dla amatorów tego koloru pozostawiłem do wyboru dwie wersje (pierwsza nieco ciemniejsza i druga nieco jaśniejsza). W fabryce żadnej palety Valspar nie mieli. Malowali tym co im przywieziono. Już kpt. Bomba zauważył, że niektóre kolory delikatnie różniły się odcieniami. Ja staram się dobrać jak najlepiej i jeżeli ktoś chce niech korzysta. Pozdrawiam
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502