przez Yaro » poniedziałek, 30 listopada 2020, 10:22
No to sie dogadaliśmy. Czekam na Twoje informacje. Jeśli chodzi o to czy moje działaja poprawnie to powiem tak - rozłożyłem chyba ze 30 sztuk, z tego co udało się odzyskać (po segregacji części) złożyłem na powrót 16 a kiedy przyjda do mnie spręzyny to złożę jeszcze 8. Generalnie nie było problemów z tłoczkami i prowadnicami. Te po oczyszczeniu dało się zastosować jeszcze raz. Do wywalenie zawsze były tłoczyska. Dorabiałem nowe z prętów chromowanych do hydrauliki. Jeżeli chodzi o sprężyny to pół na pół. Miałem w takim stanie, że można było założyć jeszcze raz a były i takie do wywalenia. Większy problem jest ze sprężynami na tył - trafiają się pęknięte albo ściśniete tak, że nie trzymają parametrów (wiadomo do wywalenia). Zdarzają się problemy z korpusami amortyzatorów. Ja miałem kilka uderzonych. Efektem było to, że tuleja w której chodzi tłoczysko nie była ułożona symetrycznie to tulei zewnetrznej. Taki korpus też raczej się nie nadaje (chyba że ktoż to potrafi dokładnie wyprostować). Czasami na tłoczkach trzeba było wymienić pierścienie bo zdarzały się pękniete. Co poza tym? Korpusy trzeba dobrze wymyć i oczyścić - sprawdzić czy jest przepływ oleju między tuleją wewnetrzną i zewnetrzną. Jeżeli tego wszystkiego się dopilnuje nie powinno być problemów. Po zalaniu świeżym olejem i skręceniu warto sprawdzić czy jest tłumienie - tzn. czy ruch tłoczyska do góry odbywa się z oporem. W tych wszystkich, które ja zrobiłem tłumienie było a więc można było założyc sprężyny i poskręcać. Te które złożyłem działają poprawnie. Tyle
I jeszcze jedna ważna rzecz. Ja amortyzatory starego typu przerabiam na nowy typ nie zmieniając ich wyglądu zewnętrznego czyli aluminiowej główki amortyzatora. Po prostu trzeba zastosować (dorobić) te krótsze tłoczyska z tym,że gwint u góry robimy M10 a nie M8 tak jak jest w krótszych oryginalnie. WTedy można założyć główkę starego typu a u dołu tłoczek z zaworkiem i pierścionkiem.
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502