amortyzatory renowacja

Re: amortyzatory renowacja

Postprzez skorateam » sobota, 28 listopada 2020, 20:11

Witam rozebrałem amortyzatory w swojej osie i tylnie amortyzatory sa moim zdaniem ktorych nieda sie zregenerowac ...natomiast przednie maja zaworek,uszczelniacz oraz pierscien uszczelniajacy..Z tyłu mam długosc tłoczyska 203mn a z przodu 168mn ..wszytsko to bede musial raczej dorabiać ..
skorateam

Postprzez Yaro » niedziela, 29 listopada 2020, 19:28

Czemu nie da? Masz po prostu dwa typy amortyzatorów w swojej Osie, Tylne (nie tylnie) są starszego typu i były stosowane w M50 oraz na początku produkcji M52. Przednie to M52 tak od ok. 1964 roku. Podczas regeneracji tłoczki (zarówno starego typu jak i nowego) trzeba pozostawić tak jak są (no chyba, że maja jakieś uszkodzone elementy), natomiast warto części amortyzatorów pomalować, pocynkować i pochromować. Trzeba dokładnie umyć korpus amortyzatora (ten czarny element w którym pracuje tłoczysko) i oczyścić ze starego oleju i całego brudu. Jeżeli tłoczyska są powycierane to trzeba zrobić nowe i wymienić a także wymienić wszelkie elementy gumowe. Całość zalewamy świeżym olejem i skręcamy. Ot cała regeneracja.
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502
Yaro
Moderator

Postprzez skorateam » niedziela, 29 listopada 2020, 21:59

Yaro fajnie ze odpisales. Niestety Regenracja na Czyszczeniu,malowaniu,cynkowaniu.to raczej nie polega.
Do jednego typu amortyzatora czy wlejesz olej czy go nie wlejesz..to pracuje tak samo. Trzyma go jedynie spręzyna a motocykl skacze jak pimpong..
Ja do swoich amortyzatorów jestem zmuszony dorobic kazdy element
skorateam

Postprzez Yaro » poniedziałek, 30 listopada 2020, 07:19

Nie napisałem że regeneracja to tylko malowanie i cynkowanie. Napisałem co na pewno trzeba wymienić (nie zauważyłeś?). Skoro części masz w takim stanie, że musisz dorabiać to niestety trzeba. Ja teraz do kilku kompletów zamówiłem nowe sprężyny na tył bo taka była konieczność ale w kilku kompletach udało się zostawić stare bo były ok. Tłoczki do tej pory udawało się też zostawiać stare. Ty będziesz je wymieniał i dorabiał? Jeżeli tak to pewnie bym był zainteresowany zakupem od Ciebie. Zawsze za to dorabiałem tłoczyska i zawsze wymieniałem gumki. W dwóch tłoczkach musiałem wymienić pierścienie. Jak do tej pory w amortyzatorach, które regenerowałem wszystko chodzi fajnie.
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502
Yaro
Moderator

Postprzez skorateam » poniedziałek, 30 listopada 2020, 08:16

witaj i zawsze jak porobiłes swoje czary.typu wymiany gumek,itp to za kazdym razem te amortyzatory tłumia prawidłowo??
skorateam

Postprzez Yaro » poniedziałek, 30 listopada 2020, 08:51

Najpierw napisz jakie czary Ty będziesz robił to podyskutujemy. Bo na razie oprócz marudzenia nic nie wnosisz. Polecam też naukę czytania ze zrozumieniem. Pozdrawiam :)
Yaro
Moderator

Postprzez skorateam » poniedziałek, 30 listopada 2020, 09:40

Wszedłem tutaj na forum by pozyskać jakas informacje,na temat naprawy,lub kogos kto to regeneruje lub dorabia elemnty.Ja tobie kolego nie ubliżam w zaden sposob,skoro cynkujesz,chromujesz i wymieniasz gumki i działa to super..
skorateam

Postprzez Yaro » poniedziałek, 30 listopada 2020, 09:51

Ja też Tobie nie ubliżam ale Ty jakoś nie możesz doczytać, że wymieniam tłoczyska, pierścienie na tłoczkach a jak trzeba to i sprężyny. Na forum przyszedłeś po wiedzę jak piszesz. Od innych to byś czerpał pełnymi garściami ale jak widzę swoją nie chcesz sie podzielić. Napisz jakie cuda robisz z tymi amortyzatorami chętnie się douczę. Inni pewnie też.
Yaro
Moderator

Postprzez skorateam » poniedziałek, 30 listopada 2020, 10:01

Ale ja nie napisalem ze sie nie podziele..tylko potrzebuje czasu..jesli dorobie nowe tloki,podkladki,sprezyny,pierscienie,i zaworki i bedzie to przynosilo porzadany efekt to wrzuce kilka fotek i opis.Czytalem uwaznie co piszesz niestety tez mi nie odpisales czy po twojej regeneracji amortyzatory działaja poprawnie.
skorateam

Postprzez Yaro » poniedziałek, 30 listopada 2020, 10:22

No to sie dogadaliśmy. Czekam na Twoje informacje. Jeśli chodzi o to czy moje działaja poprawnie to powiem tak - rozłożyłem chyba ze 30 sztuk, z tego co udało się odzyskać (po segregacji części) złożyłem na powrót 16 a kiedy przyjda do mnie spręzyny to złożę jeszcze 8. Generalnie nie było problemów z tłoczkami i prowadnicami. Te po oczyszczeniu dało się zastosować jeszcze raz. Do wywalenie zawsze były tłoczyska. Dorabiałem nowe z prętów chromowanych do hydrauliki. Jeżeli chodzi o sprężyny to pół na pół. Miałem w takim stanie, że można było założyć jeszcze raz a były i takie do wywalenia. Większy problem jest ze sprężynami na tył - trafiają się pęknięte albo ściśniete tak, że nie trzymają parametrów (wiadomo do wywalenia). Zdarzają się problemy z korpusami amortyzatorów. Ja miałem kilka uderzonych. Efektem było to, że tuleja w której chodzi tłoczysko nie była ułożona symetrycznie to tulei zewnetrznej. Taki korpus też raczej się nie nadaje (chyba że ktoż to potrafi dokładnie wyprostować). Czasami na tłoczkach trzeba było wymienić pierścienie bo zdarzały się pękniete. Co poza tym? Korpusy trzeba dobrze wymyć i oczyścić - sprawdzić czy jest przepływ oleju między tuleją wewnetrzną i zewnetrzną. Jeżeli tego wszystkiego się dopilnuje nie powinno być problemów. Po zalaniu świeżym olejem i skręceniu warto sprawdzić czy jest tłumienie - tzn. czy ruch tłoczyska do góry odbywa się z oporem. W tych wszystkich, które ja zrobiłem tłumienie było a więc można było założyc sprężyny i poskręcać. Te które złożyłem działają poprawnie. Tyle

I jeszcze jedna ważna rzecz. Ja amortyzatory starego typu przerabiam na nowy typ nie zmieniając ich wyglądu zewnętrznego czyli aluminiowej główki amortyzatora. Po prostu trzeba zastosować (dorobić) te krótsze tłoczyska z tym,że gwint u góry robimy M10 a nie M8 tak jak jest w krótszych oryginalnie. WTedy można założyć główkę starego typu a u dołu tłoczek z zaworkiem i pierścionkiem.
Yaro
Moderator

Postprzez skorateam » poniedziałek, 30 listopada 2020, 14:09

I jeszcze jedna ważna rzecz. Ja amortyzatory starego typu przerabiam na nowy typ nie zmieniając ich wyglądu zewnętrznego czyli aluminiowej główki amortyzatora. Po prostu trzeba zastosować (dorobić) te krótsze tłoczyska z tym,że gwint u góry robimy M10 a nie M8 tak jak jest w krótszych oryginalnie. WTedy można założyć główkę starego typu a u dołu tłoczek z zaworkiem i pierścionkiem.

Dlatego ci napisalem pare postów wczesniej ze Jednego typu amortyzatory nie podlegaja naprawie....Zalozyles system tłoczacy do starej obudowy i dlatego ci działa.
Niestety ja mam 4 amortyzatory i 4 musze poddac regenracji by działały poprawnie..i zamontowac do owada
skorateam

Postprzez szczekiev » wtorek, 1 grudnia 2020, 17:30

Jeśli byś dorabiał pierścionki do tłoczków to chętnie bym się dołączył bo mi brakuje 2 szt. i nie są raczej nigdzie "ogólnodostępne".
Myślałem nad jakąś alternatywą dla "osowych" amortyzatorów i wczoraj znalazłem i zakupiłem dwie używki na tył od chińczyka (Kymco 125 like - 105zł za 2 szt.), bo ktoś tu gdzieś pisał, że pasują mocowania więc co mi szkodzi spróbować :shock: Dla mnie jest ważne póki co, żeby sobie jeździć i czerpać z tego przyjemność. Oryginały sobie zostawię i zamontuje je dopiero jak mi się uda zdobyć pierścienie do tłoczków.
szczekiev

Postprzez Yaro » wtorek, 1 grudnia 2020, 19:19

Akurat Kymco to nie "chińczyk" tylko tajwańczyk, który powstał jako dział Hondy i produkował motocykle i skutery dla Hondy. Od lat 90-tych produkuje pod własną nazwą ale technologia Hondy cały czas jest obecna w tych produktach.
Yaro
Moderator

Postprzez skorateam » wtorek, 1 grudnia 2020, 20:07

szczekiev napisał(a):Jeśli byś dorabiał pierścionki do tłoczków to chętnie bym się dołączył bo mi brakuje 2 szt. i nie są raczej nigdzie "ogólnodostępne".
Myślałem nad jakąś alternatywą dla "osowych" amortyzatorów i wczoraj znalazłem i zakupiłem dwie używki na tył od chińczyka (Kymco 125 like - 105zł za 2 szt.), bo ktoś tu gdzieś pisał, że pasują mocowania więc co mi szkodzi spróbować :shock: Dla mnie jest ważne póki co, żeby sobie jeździć i czerpać z tego przyjemność. Oryginały sobie zostawię i zamontuje je dopiero jak mi się uda zdobyć pierścienie do tłoczków.

Witam kolege jestem zmuszony odnowic te amortyzatory które mam,a ze posiadam troche narzedzi i umiejetnosci to jakos moze spelnie swoje oczekiwania..
Jak dorobie elemnty składowe amortyzatorw to postaram sie wrzucic tutaj zdjecia..by inni uzytkownicy mogli zerknac.(moze ktos ma lepszy pomysł to zawsze warto posluchac innej osoby)
skorateam

Postprzez szczekiev » środa, 2 grudnia 2020, 21:39

Jeśli masz możliwości, żeby samemu sobie dorobić brakujące/uszkodzone elementy to super sprawa i chętnie coś podpatrzę.
Tymczasem dotarły do mnie moje tymczasowe tajwańskie amorki (jak się okazuje mają nawet coś wspólnego z Hondą ;) ) Jak pogoda pozwoli to na dniach je zakładam i robię rundkę testową, a później podzielę się "wrażeniami z jazdy". Co ciekawe mają 3 stopniową regulację twardości sprężyny (czy jak tam się to nazywa).
KYMCO.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
szczekiev

Postprzez skorateam » czwartek, 3 grudnia 2020, 09:44

Witam zaczynam dorabiac tloczyska na wymiar 168 mm.i potem gorsza sprawa zrobienie samego tloka material mam kwestia zeby to popasowac
skorateam

Postprzez Yaro » czwartek, 3 grudnia 2020, 09:50

Zrobisz tłoczki, zaworki i sprężynki???
Yaro
Moderator

Postprzez skorateam » czwartek, 3 grudnia 2020, 10:27

Taki mam plan.w zasadzie tloczyska i pierscienie juz mam...natomiast tloczki sa za ciasne i musze wrzucic na maszyne
skorateam

Postprzez szczekiev » poniedziałek, 14 grudnia 2020, 13:19

Hej jak tam idzie dorabianie brakujących części ?
szczekiev

Postprzez skorateam » wtorek, 15 grudnia 2020, 20:24

Niestety nieumiem wstawic zdjec ciagle mi wychodzi ze za duzy rozmiar zdjecia ...
skorateam

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Karoseria i zawieszenie