bębny hamulcowe

bębny hamulcowe

Postprzez motorski » wtorek, 19 stycznia 2010, 22:03

Witam!
jestem w trakcie polerowania bębnów hamulcowych i na kilku (w sumie mam ich 9 szt) zauważyłem farbę i nie wygląda mi to na amatorską robote czyli pędzel :)
Farba na dwóch kompletach (przód tył) jest koloru zielony groszek a na trzecim komplecie farba koloru szary ciemny.Jeden bęben ma prawie na całości farbę , odczyściłem ją ładnie i zamontowałem do polakierowanego koła,do bębna wsadziłem wypolerowany szczękotrzymacz i powiem Wam że to nawet nieźle wygląda :!: :shock:
Czy ktoś z Was się orientuje czy bębny były malowane w Osach?
pozdr.
motorski

Re: bębny hamulcowe

Postprzez webster » środa, 20 stycznia 2010, 15:19

Hej !!!

Podepnę się do tematu bo chyba na 99% znam odpowiedz

Ostatnio CUDEM zanabyłem komplet bębnów ( łacznie z napędem licznika wieńcem napędowym i przednim dekielkiem maskującym itd.)
nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie to że to wszystko jest fabrycznie NOWE!!!! nawet smar rodem z WFM hehe Skąd ta pewność?
Mianowicie gość od którego to kupiłem ma to od dziadka a dziadek w latach 60 pracował w małej fabryce maszyn typu tokarki obrabiarki itp.
Dziadek opowiadał ze w czasach świetności firmy Kupowali od WFM komplety kół od OSY i wykorzystywali je jako jakiś napęd ( przypuszczam ze taśmowy ) do ów maszyn. Pewnego razu dziadek sobie taki komplet " ZAŁATWIŁ " hehe wiecie o co chodzi. bo chciał z tego wykonać wózek do pchania na działkę lecz na moje szczęście nigdy tego nie zrobił. wiec ten komplet przeleżał w suchym garażu aż do mojego zakupu.

Wszystkie łożyska uszczelniacze szczeki okładziny hamulcowe w idealnym stanie wszędzie sygnaturki wfm itd. i co najdziwniejsze
Właśnie całe bębny pokryte są cieniutką warstwa farby o kolorze groszku z moich domyśleń wynika ze to rodzaj konserwacji.
Wieczorem wrzucę fotki tego wszystkiego to sami zobaczycie Pozdrawiam

Ps . Ogólnie to zajefajna sprawa bo dziadzio w tamtych czasach wynosząc z zakładu takie coś na 100000% nie przypuszczał że w roku 2010
jakiś gość to kupi i zamontuje to w miejscu dla tego przeznaczonym czyli w osie hehe
Osa m52 Wiatka wp.150 Vespa 125gt Awo 425s Jawa 555
webster

Postprzez marso » środa, 20 stycznia 2010, 17:33

Łaaaaał jak pięknie.
GRATULUJĘ TAKIEGO ZAKUPU!
Ciekawe ile Kolegę to kosztowało, ale to tak na marginesie - najważniejsze, że się udało.
U mnie w mojej Osce bębenki też koloru groszkowego się toczyły x z Oską!
Czekamy na fotki z niecierpliwością Kolego.
Pozdrowionka
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez webster » środa, 20 stycznia 2010, 17:41

Hehe zdradzę ze 150 zł a najlepsze że to było kiedyś na allegro i nikt nie kupił......... widocznie nikt nie uwierzył. ja je kupiłem ze względu na ślimaka napędu licznika ale jak zobaczyłem resztę...... to wiedziałem że będzie śmigać w mojej osce cały komplet pozdro
webster

Postprzez webster » czwartek, 21 stycznia 2010, 07:29

ok tutaj fotki tego co w temacie czyli tych bębnów http://websteros1984.fotosik.pl/

ah fotki pokazuja stan w jakim je kupiłęm nie były jeszcze czysczone ani nawet umyte pozdrawiam
webster

Postprzez motorski » czwartek, 21 stycznia 2010, 20:19

Hej!
Czyli z tego co piszecie i co ja zauważyłem wychodzi na to że bębny były malowane,ale chyba występowały tylko w kolorze nadwozia-groszek i szary(jasny ciemny) :?: bo nie spotkałem się z bębnami np. niebieskimi lub beżowymi :!: :?:
kolego Webster superowe te Twoje nowe bębny ale nie chwaląc się moje są teraz w podobnym stanie czyli - nowe oryginalne okładziny,nowy napęd licznika(oryginał),wykonana polerka,bębny przetoczone,wymienione łożyska i uszczelniacze,wszystkie części metalowe w nowym ocynku no i to chyba tyle ;) acha i nowy smar :D
pozdr.
motorski

Postprzez mucha68 » czwartek, 21 stycznia 2010, 20:31

Ja gdy zdobyłem swoją Osę miała bębny pomalowane na kolor szary jasny,myślałem że to radosna twórczość poprzedniego właściciela ,ale teraz to już nie wiem. :shock:
mucha na osie

OSA M52-1965r.
VW T3 CARAVELLE-1981r.
ZAPOROŻEC ZAZ 968A-1976r.
mucha68

Powrót do Karoseria i zawieszenie