Bagażnik

Bagażnik

Postprzez motorski » niedziela, 1 listopada 2009, 20:52

Witam!
Mam pytanko!Czy ktoś z Was się orientuje czym były pokrywane w oryginale boczne bagażniki do Osy, czy był to chrom,ocynk czy też farba???ja na swoim bagażniku dojrzałem resztki farby koloru szarego.dłuższy czas szukałem odpowiedzi w starych czasopismach, w necie i nic nie znalazłem.
Pomocy! :D
motorski

Re: Bagażnik

Postprzez mucha68 » poniedziałek, 2 listopada 2009, 20:31

Bagażniki nie były produkowane w WFM,tylko jak to napisał pan który tam pracował,produkowało je prężne rzemiosło,więc najprawdopodobniej kolorystyka,czy też powłoki były różne. ;)
mucha na osie

OSA M52-1965r.
VW T3 CARAVELLE-1981r.
ZAPOROŻEC ZAZ 968A-1976r.
mucha68

Postprzez motorski » poniedziałek, 2 listopada 2009, 20:58

dzięki za odp!ale dalej nie wiem czy występowały one w chromie?no a jeśli były malowane to w jakim kolorze(może w kolorze nadwozia?)z tego co widziałem na fotkach które tu zamieściłeś przy Twojej Osie bagażnik chyba jest pomalowany na kolor szary!skąd taka decyzja? mam kilka starych gazet Motor w których są artykuły o Osach, ale niestety foty są czarno-białe i nic nie idzie z tego wywnioskować!dręczy mnie ten temat, bo w najbliższych dniach wioze części do chromowania i nie wiem czy go chromować czy też pomalować???
pozdrawiam
motorski

Postprzez marso » wtorek, 3 listopada 2009, 09:33

Kolego ja uważam, że z bagażnikiem nie ma się co aż tak mocno przejmować...
Ja na Twoim miejscu bym pochromował i tyle - na pewno nikt Ci nie zarzuci, że źle zrobiłeś ...
Aha jeśli masz jakieś inne archiwalne artykuły ja u nas na stronce to śmiało wrzucaj do poczytania ...
Pozdrowionka!
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez mucha68 » wtorek, 3 listopada 2009, 17:56

Tak jak napisał marso,jak zrobisz tak będzie dobrze,mój jest pomalowany nierdzewką w sprayu ,i uważam że jest dobrze,jeśli go pochromujesz będzie jeszcze lepiej. ;)
mucha na osie

OSA M52-1965r.
VW T3 CARAVELLE-1981r.
ZAPOROŻEC ZAZ 968A-1976r.
mucha68

Postprzez Maciej » sobota, 7 listopada 2009, 14:06

Mój bagażnik jest czarny i nie ma śladów innych powłok. Będzie chromowany.
Jako ciekawostkę powiem, że do mojego bagażnika mam dopasowane - wykonane wyjątkowo starannie - obłe pojemniki, z których jeden zamykany był zapinaną pokrywą, której nie mam, a drugi, to po prostu rodzaj kanistra. Jak je wykopię, to zrobię zdjęcia.
pozdrawiam
Maciek
M20 MR230 M52x2 M50
Maciej

Postprzez motorski » niedziela, 8 listopada 2009, 20:45

dzięki wszystkim za porady!ja też swój jednak pochromuję lakier zawsze może się obić a chrom o ile będzie dobrze wykonany będzie trwalszy z tym że położenie chromu na starym bagażniku jest bardzo kosztowne :( ale gdyby ktoś miał informacje jakie były powłoki w oryginale na bagażnikach to prosze o informację ;) a i czekam z niecierpliwością na fotki od Macieja kurna ciekawa sprawa z tymi pojemnikami-torbami!!!
pozdr
motorski

Postprzez Maciej » wtorek, 10 listopada 2009, 22:55

Drobne uzupełnienie - owe pojemniki są metalowe. Reszta informacji jak już je wykopię. Postaram się zrobić to w niedługim czasie.
pozdrawiam
Maciek
M20 MR230 M52x2 M50
Maciej

Powrót do Karoseria i zawieszenie