Oryginalne kolory OS

Oryginalne kolory OS

Postprzez misiek » poniedziałek, 23 lutego 2009, 14:29

mam pytanko odnosnie oryginalnych kolorow os, tzn chodzi mi o takie w ktorych wyjezdzaly z fabryki.
kilka osob mnie o to pytalo i rowniez chcialbym sie dowiedzec

pozdrawiam
Wfm OSA m52 1965 r
misiek

Re: Oryginalne kolory OS

Postprzez mucha » poniedziałek, 23 lutego 2009, 14:54

Siemano według oryginalnego katalogu Osy 52 str. 17 :) "Części podwozia malowane są czarnym lakierem, za wyjątkiem zbiornika paliwa - lakierowanego w tym samych kolorze co reszta nadwozia, i obręczy kół które są zawsze wykonane w kolorze kości słoniowej " . Nadwozie ma następujace kolory "beż, szary jasny, szaro zielony, niebieski pastel, seledyn, turkus " Pozdro aha i w kwestii baków, nie spotkałem nikogo kto miałby oryginalny bak w kolorze nadwozia. Jak to u was wygląda? Widział ktoś coś takiego?
Junaki m 10 x 2, Osy m 52 x 3, wsk kos, wsk lelek, garbuski x 2, pzl x 4, dwuramówka, kosz do janka, velorex (nowy), 2 niewiadowy, ogar 200, wsk gnom x 3
mucha

Postprzez Kosiek » poniedziałek, 23 lutego 2009, 21:22

moja ma bak w kolorze nadwozia, bo cała jest czarna;) Taki miałem kaprys jak jeszcze byłem zatwardziałym słuchaczem metalu;) Teraz w sumie nie mam koncepcji na kolor, czy robić na jakiś oryginał, czy mieć "oryginalną w swoim rodzaju". Myślałem już też, żeby na ten czarny, co jest, domalować jeszcze żółte pasy na odwłoku, wyglądałaby jak osa;)
Kosiek

Postprzez mpwit » wtorek, 24 lutego 2009, 13:38

Kosiek napisał(a):Myślałem już też, żeby na ten czarny, co jest, domalować jeszcze żółte pasy na odwłoku, wyglądałaby jak osa;)

Ja z kolei mam żółtą Osę i myślę ją z czasem przemalować na coś w zielonej lub niebieskiej tonacji (chciałbym, żeby było zgodne z oryginałem). Też wpadłem na pomysł przed zmianą lakieru na jakiś czas "położyć' czarne pasy. Tak więc ja miałbym żółtą Osę w czarne pasy, a Ty czarną w żółte:)
Przypomina mi się "problem zebry" - biała w czarne pasy czy odwrotnie:)
Osa M52 1964
Yamaha Virago XV750 1992
Komar MR 232 1966
Komar Mr 2320 1969
Prototypowa przyczepka motocyklowa oprac. w Z.D. PREDOM Białystok Typ P/LOO 1970 r. - nr fabr.1
Przyczepki motocyklowe Niewiadów Typ 31 1971 i 1972 (3 szt.)
Przyczepka motocyklowa Delfin II
Przyczepka motocyklowa Pav-40
mpwit

Postprzez mpwit » wtorek, 24 lutego 2009, 13:42

mucha napisał(a):Nadwozie ma następujace kolory "beż, szary jasny, szaro zielony, niebieski pastel, seledyn, turkus

Zdaje mi się, że żółty też był oryginalny (mam tygodnik "Motor" z 1967 r., na którego okładce widnieje taka właśnie Oska). Moja wygląda podobnie, przy czym to nie jest wyznacznik, bo była już malowana przez kogoś kilka lat temu.
Osa M52 1964
Yamaha Virago XV750 1992
Komar MR 232 1966
Komar Mr 2320 1969
Prototypowa przyczepka motocyklowa oprac. w Z.D. PREDOM Białystok Typ P/LOO 1970 r. - nr fabr.1
Przyczepki motocyklowe Niewiadów Typ 31 1971 i 1972 (3 szt.)
Przyczepka motocyklowa Delfin II
Przyczepka motocyklowa Pav-40
mpwit

Postprzez mucha » wtorek, 24 lutego 2009, 14:43

Cholera wie jak było z tymi kolorami, ja podałem tylko to co w katalogu, sam miałem jedna żółta ose ale nie w oryginale. Może na ten żólty była moda a może taka była farba w sklepach :) :) heheheh. Nie wiem, a co do katalogów i okładek to tez kolory przeróżne widziałem czasem wychodziły jakies kwiatki na pokaz, ludziom się w gazecie podobały i potem też takie saem chlapali :)
Junaki m 10 x 2, Osy m 52 x 3, wsk kos, wsk lelek, garbuski x 2, pzl x 4, dwuramówka, kosz do janka, velorex (nowy), 2 niewiadowy, ogar 200, wsk gnom x 3
mucha

Postprzez mucha68 » wtorek, 24 lutego 2009, 23:43

Kolory z katalogu,to kolory które szły na kraj,na export wychodziły w żywszych kolorach.A co do baku, nigdy nie spotkałem ,ani nie widziałem na zdjęciu Osy, która miałaby inny kolor baku niż czarny.Każdy z kim rozmawiałem na ten temat,też się z innym nie spotkał.Moja gdy ją znalazłem,miała oryginalny lakier,i bak był czarny. :D
mucha na osie

OSA M52-1965r.
VW T3 CARAVELLE-1981r.
ZAPOROŻEC ZAZ 968A-1976r.
mucha68

Postprzez Bandurko » czwartek, 5 marca 2009, 14:50

Wiecie co wyjęliście mi temat spod palców. Kiedyś próbowałem podrążyć temat szerzej ale ustaliłem tyle co mówi istrukcja. Miałem nawet plan żeby każdy kto maluje OSĘ wzorując się na oryginalnych kolorze znalezionym w miejscu gdzie nie bierze go rdza i nie blaknie od słońca (ja taki lakier znalazłem na osłonie nóg w miejscu gdzie przyhodzi osłona lampy, był tam kawal węża który miał chyba minimalizować drgania, ale calość wyglądała na oryginalne rozwiązanie bo OSA miała 8tys przebiegu) malować paski blachy i stworzyć w ten sposób paletę dostępną dla innych użytkowników. Niestety spotkałem się z małym odzewem.
Moja OSA jest szara (ani jasna ani ciemna), kumpel ma ściągnięty lakier z czegoś co wygląda ja pistacja, a może to zielono-niebieski. Mam też dostęp do siedzenia z prawie idealna blachą (też kumplowa). Liczymy na to, że pod gąbka jest "świeża" kość słoniowa. Pomyślcie o takim rozwiązaniu. Ja na pewno paski zostawię, ale do malowania to u mnie daleko bardzo, bo planuję na razie zrobić mechanikę, pomalować minią i pośmigać trochę żaby wyeliminować niedociągnięcia które są niestety zawsze. Odnawiałem SHL M11 i Junaka i pomalowanie i poskładanie wszystkiego w kupę dawało fajne efekty ale okazywalo się, że coś trzeba zdjęć, poprawić, a to zawsze kończyło się małymi obiciami i przytarciami. Wszytkiego nie da się przewidzieć i wyeliminować ale co znalezione za wczasu to znalezione za wczasu.
OSA M52 1963 i jeszcze kilka dwukołowych piękności na dokładkę
Bandurko

Postprzez Karlos » środa, 18 marca 2009, 22:40

Witam,
ja na mojej OSIE (M50 1962) znalazłem fabryczny lakier bordo-taki jak np:WFM M06, siedzenie,manetki i linki czarne.
Karlos

Postprzez gebels » poniedziałek, 30 marca 2009, 17:55

mucha68 napisał(a):Kolory z katalogu,to kolory które szły na kraj,na export wychodziły w żywszych kolorach.A co do baku, nigdy nie spotkałem ,ani nie widziałem na zdjęciu Osy, która miałaby inny kolor baku niż czarny.Każdy z kim rozmawiałem na ten temat,też się z innym nie spotkał. :D

Zgadzam się z kolegą
Moją oske jak znalazłem była bordowa a pod bordo był orginał groszek,
tak mnie ten kolor urzekł ze nie było innej mozliwosci. 8-)
pozdro :twisted:
gebels

Postprzez mucha68 » sobota, 18 lipca 2009, 09:22

Koła były malowane tylko w kolorze kości słoniowej,a beż nadwozia to zupełnie inny kolor. ;)
mucha na osie

OSA M52-1965r.
VW T3 CARAVELLE-1981r.
mucha68

Postprzez czapel77 » sobota, 18 lipca 2009, 13:19

to może ktoś wie jaki kod koloru współcześnie jest odpowiednikiem oryginalnego jasnego beżu?? ;) ;) ;)
OSA M52
GSX1300R
czapel77

Postprzez Flesz » piątek, 21 sierpnia 2009, 15:46

Wczoraj odgrzebałem kilka części w garażu m.in. obudowę lampy. Okazało się, że są na niej dwa kolory: jasny szary i blady zielony (prawdopodobnie seledynowy). Dziś byłem w mieszalni Sikkens i nieco się zawiodłem. Z podstawowej palety dobrałem, z pomocą miłego pana, kolory bardzo zbliżone do tych na lampie, jednak nie są to idealne odcienie (pewnie trzeba by co nieco dobarwić).
Więc sprawa z szarym jasnym ( przy czym nie wiem czy jest kolor to oryginalny czy ktoś lakierował go później pierwszym z brzegu lakierem) i wg Sikkensa jest to 441E1 lub 495H6.
Blada zieleń to coś koło 444E5.

Proszę, żeby ktoś jeszcze to zweryfikował.

Jako ciekawostkę podam, że do Junaka czerwień najbardziej zbliżona od oryginału to 501H4 (na taki kolor będę lakierował w zimie swoją Oskę). Na 99% będzie to kolor na WFMki.

Pozdrawiam

Flesz.

p.s. Chyba jednak trzeba będzie operować paletami konkretnych producentów-mieszalni, ponieważ paleta RAL jest zbyt uboga jeśli chodzi o odcienie.
Flesz

Postprzez hodscha » sobota, 12 września 2009, 15:47

Ja mam w M50 wewnętrznę części jakimś szarym podkładem (np.lampa), a całość jest w dziwnym zielonym jasnym kolorze. Porobię fotki to wstawię
WFM OSA M50, 1961
PF 126p, 1983
Rower Ural, kto to wie?
Zbieram stare aparaty!!!!
Robię zdjęcia http://www.instagram.com/bartek_nakielny
hodscha

Postprzez Flesz » niedziela, 13 września 2009, 20:50

Witam.

Moja lampa ma kolor jasnoszary, pod spodem jest jasnozielony, a jeszcze głębiej szara. Przypuszczam, że lampa pochodzi od Osy kolory jasnozielonego, a potem ktoś ją przelakierował, dlatego ten jasnoszary (najbardziej zewnętrzny) nie musi być miarodajny.

Natomiast w książce Zielińskiego "Polskie motocykle 1946-1985" znalazłem wzmiankę, że Osy były lakierowane m.in. na kolor wiśniowy. Może ktoś posiada elementy karoserii w oryginalnym kolorze wiśniowym. Proszę o potwierdzenie tego faktu.

Co do instrukcji obsługi z tamtych lat, to zawierały błędy i nieprawdziwe informacje, dlatego ostrożnie podchodziłbym do palety w niej opisanej. Piszę to na podstawie m.in. instrukcji Junaka M07 i M10. Przypuszczam, że i w tej do Osy do druku wysłano tekst tego co fabryka chciała wypuścić na rynek, a nie tego co produkowała faktycznie (już po wydrukowaniu instrukcji).

Pozdrawiam

Flesz
Flesz

Postprzez mucha68 » wtorek, 15 września 2009, 19:35

Wiśniowe były tylko M50,nie spotkałem nigdy wiśniowej M52.
mucha na osie

OSA M52-1965r.
VW T3 CARAVELLE-1981r.
mucha68

Postprzez Czaja » czwartek, 3 czerwca 2010, 19:34

kupiłem wczoraj książkę Adama Zakrzewskiego "Auto-moto PRL: władcy dróg i poboczy" i jest tu zdjęcie osy z bakiem w kolorze nadwozia, wydaje mi się, że jest to wersja eksportowa ze względu na kolor. Intryguje mnie filtr powietrza i osłona silnika p nie widziałem takowej..

a oto i zdjęcie:
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
[Boguś]
M 52 64'
SHL M05 54'
DKW KS 250 37'
BMW R 25/3 55'

BMW 501 54'
MERCEDES W189 58'
Czaja

Postprzez misiek » czwartek, 3 czerwca 2010, 21:02

no ja tez juz dluzszy czas sie nad tym zastanawiam i mialem napisac tu bo ten filterek fajny, nigdy takiego nie widzialem, a te blachy tez jakies dziwne przetloczenia maja, a co do koloru baku to chyba byl malowany pod kolor nadwozia.

pozdro

EDIT

do tego jeszcze dochodzi dziwny mechanizm zmiany biegów, calkiem inaczej poprowadzony... i kedra miedzy tunelem jak w m50 czyzby to byla jakas prowizorka czy cos bo nawet to zdjecie nie wyglada na jakies stare dlatego pewnie gdzies ta oska istnieje i ma sie dobrze ;)
Wfm OSA m52 1965 r
misiek

Postprzez bitels » piątek, 4 czerwca 2010, 07:26

Prototyp M52.
M 52 + Kilka innych polskich motocykli i motorowerów.
bitels

Postprzez zakrzes » wtorek, 15 czerwca 2010, 14:29

misiek napisał(a):do tego jeszcze dochodzi dziwny mechanizm zmiany biegów, calkiem inaczej poprowadzony... i kedra miedzy tunelem jak w m50 czyzby to byla jakas prowizorka czy cos bo nawet to zdjecie nie wyglada na jakies stare dlatego pewnie gdzies ta oska istnieje i ma sie dobrze ;)

Witam,

jak słusznie zauważył bitels - na zdjęciu w książce jest prototyp Osy M52 stąd niektóre rozwiązania niespotykane później w produkcji, a inne zaczerpnięte jeszcze z M50 (np. kedra tunelu). Zdjęcie zostało wykonane podczas padań kwalifikacyjnych prototypu wykonanych w 1961 roku, w Instytucie transportu Samochodowego w Warszawie. Cała teczka z badań opisana jest - tu ciekawostka - jako "Osa M50 India". Oznaczenie M52 powstało później.
Wątpię więc, aby egzemplarz ze zdjęcia "miał się dobrze" ;)

Zdjęcie nie wygląda na stare ponieważ było zeskanowane bezpośrednio z negatywu i dość długo czyszczone z wszelkich rys i zanieczyszczeń. Z resztą każde zjęcie w mojej książce przeszło taką obróbkę.

Osobiście nie widziałem innych bardziej wiarygodnych zdjęć (tzn. zdjęć innego egzemplarza, bo kilka fotek tej Osy jeszcze mam) na których wyraźnie widoczne byłoby malowanie zbiornika palliwa w kolorze nadwozia.

Pozdrawiam,
zakrzes
zakrzes

Następna strona

Powrót do Karoseria i zawieszenie