Luzy na wybieraku biegów

Luzy na wybieraku biegów

Postprzez lhutyra » poniedziałek, 12 kwietnia 2021, 07:30

Witam,
To jest mój pierwszy post na tym forum i chciałem wszystkich osomaniaków pozdrowić!

Moja osa to M50 i jak na tak wiekowy sprzęt trochę rzeczy niedomaga.
Chciałem sie np dowiedzieć w jaki sposób można się pozbyć luzów przy wybieraku biegów. Po prostu wybieral lata lewo/prawo troche, bo tuleja utrzymująca go jest pewnie mocno zużyta
Czy macie jakieś rady - jak to zregenerować?
lhutyra

Re: Luzy na wybieraku biegów

Postprzez Yaro » poniedziałek, 12 kwietnia 2021, 08:22

Na pewno Ci podpowiemy i w tym temacie i w wielu innych jeżeli będziesz potrzebował. Zamieść jednak pierwszy post w Powitalni (krótko coś o sobie + fotki Oski oczywiście z zachowaniem przepisów RODO ;) )
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502
Yaro
Moderator

Postprzez Staszek 211 » czwartek, 28 sierpnia 2025, 20:31

Witam odgrzeje temat luzu na wybieraku biegów, macie jakiś patent by go zlikwidować
Staszek 211

Postprzez Halcik » czwartek, 28 sierpnia 2025, 22:13

Punktak i młotek :D
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez Staszek 211 » sobota, 30 sierpnia 2025, 18:44

Halcik napisał(a):Punktak i młotek :D

Tylko co mam napunktować? :D
Staszek 211

Postprzez Halcik » niedziela, 31 sierpnia 2025, 11:13

Ciężko pisze się z telefonu, ciężej obronić zdjęcie i wrzucić, ale może zacznijmy od początku.
Gdzie masz luz? Wajcha zmiany biegów, sprężyna, między wałkiem, a kłami, wałek a luz osiowy, kamień wybieraka?
Albo jeśli nie umiesz tego określić to jak odczuwany jest ten luz, na jakim elemencie i w jaki sposób?
Jeśli chodzi o punktowanie to pisałem o elemencie nr 4 i nr 5, czyli kamień zmieniacza w ramieniu zmieniacza.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez stryjmieczyslaw » niedziela, 12 października 2025, 17:43

Jak rozumiem, chodzi Ci o luz osi pedałów zmiany biegów w tulei przyspawanej do ramy. Ja to załatwiłem tak, że obtoczyłem na równo tę oś (bo była beczką), a następnie utoczyłem stosowną tuleję i wspawałem w ramę w miejsce tej wyrobionej. A dopiero potem piaskowanie i lakier a na wajchę chrom
.
Osa M52, Moto Guzzi Breva 1100, BMW Scarver, Honda Rebel, MZ Trophy.
stryjmieczyslaw

Postprzez Staszek 211 » sobota, 18 października 2025, 09:30

stryjmieczyslaw napisał(a):Jak rozumiem, chodzi Ci o luz osi pedałów zmiany biegów w tulei przyspawanej do ramy. Ja to załatwiłem tak, że obtoczyłem na równo tę oś (bo była beczką), a następnie utoczyłem stosowną tuleję i wspawałem w ramę w miejsce tej wyrobionej. A dopiero potem piaskowanie i lakier a na wajchę chrom
.

Witam tak o ten luz mi chodzi dzięki za poradę.
Staszek 211

Postprzez Jacek_S » poniedziałek, 20 października 2025, 16:27

Nie wiem w jakim stanie jest rama, może już pomalowana jeśli tak to rozwiertakiem nastawnym wyrównał bym otwór w tulei, następnie z dźwigni zmiany biegów, odciął bym pręt z wieloklinem, stoczył i zrobił gwint na tej osi od odciętej strony, zostawiając wieloklin. Następnie dorobił oś dopasowaną do otworu tulei na ramie, z gwintem wewnętrznym i wkręcił przygotowaną wcześniej oś dźwigni, można na kleju do gwintów. Następnie przyspawać resztę do dźwigni zmiany biegów i w chrom, oczywiście zabezpieczając wałek taśmą izolacyjną bo jak znam chromujących mogą pochromować tak jak zostało dostarczone.
Druga opcja bardziej upierdliwa szlifowanie wałka celem wyrównania powierzchni, chrom techniczny bo średnica osi będzie mniejsza od wieloklinu, rozwiercenie tulei, dorobienie tulei z brązu i wciśnięcie w ramę. Rozwiertak nastawny bo jak się tą tulejkę z brązu wciśnie, to na pewno zostanie ściśnięta i wymiar nie będzie pasował. Ewentualnie jak rama do malowania to można tak jak przedmówca napisał.
Pozdrawiam
Jacek_S

Powrót do Karoseria i zawieszenie