Kanapa

Kanapa

Postprzez mpwit » poniedziałek, 9 marca 2009, 11:10

Mam do Was pytanko.
Kupiłem swoją Osę z dość kiepską kanapą. Sprzedający dołożył mi kupioną na Allegro gąbkę siedzenia, której nie zdążył założyć. W sklepie w Dębicy widzę pokrowce na kanapy. Czy ktoś może je zastosował? Co możecie o nich powiedzieć? Czy dobrze pasują do gąbek oferowanych na Allegro?
Ponadto, jeśli kupię, to zastanawiam się czy wybrać obicie białe, czy kremowe. Może i tutaj znalazłyby się jakieś sugestie? Chciałbym, żeby ostateczny wygląd Osy był jak najbardziej zbliżony do oryginału.
Osa M52 1964
Yamaha Virago XV750 1992
Komar MR 232 1966
Komar Mr 2320 1969
Prototypowa przyczepka motocyklowa oprac. w Z.D. PREDOM Białystok Typ P/LOO 1970 r. - nr fabr.1
Przyczepki motocyklowe Niewiadów Typ 31 1971 i 1972 (3 szt.)
Przyczepka motocyklowa Delfin II
Przyczepka motocyklowa Pav-40
mpwit

Re: Kanapa

Postprzez Osiara » poniedziałek, 9 marca 2009, 12:52

WITAM !!!

Ja także miałam mocno na oko nadgryzioną kanapę. Gąbka w niektórych miejscach lasowała sie i sypała przy dotyku. Jednak mimo tego zdecydowałam sie na jej pozostawienie licząc na to,że dobrze naciągnięta tapicerka "weżmie to w ryzy",bowiem znaczących ubytków zwłaszcza w górnej części nie było. No i nie pomyliłam się,po roku jeżdżenia siedzenie sprawuje się bez zastrzeżeń!!!!!!!! Pokrowiec jest właśnie z Dębicy! Kupiłam w kolorze kości słoniowej(beż).Tobie też doradzam ten kolor,bo w oryginale takie były,a dodatkowo są bardziej funkcjonalne w eksploatacji!
Nie wiem jak pokrowiec z Dębicy pasuje na gąbkę z allegro,ale na oryginalną M-50 pasuje idealnie,trzeba tylko przy naciąganiu 4 rąk(pomocnika).
POZDRAWIAM !!!
Osiara

Postprzez mpwit » poniedziałek, 9 marca 2009, 17:59

Dzięki za poradę. Też skłaniam się ku beżowi. Musze dodać, że moja "oryginalna" gąbka, czyli ta, która była założona w Osie, jest albo zbyt wyeksploatowana, albo jest totalną podróbą. Po prostu, gdy się na nią usiądzie, to płaszczy się, jakby była wykonana z puchu. Dlatego chcę zastosować tę z Allegro, którą nabyłem razem z Osą. Piszesz, że do Twojej M50 pasuje idealnie. Ciekaw jestem, jak z M52, bo w końcu kanapy różniły się rozmiarami. Na stronie "Dębicy" nie jest wspomniane, do jakiego modelu mają pokrowce. Zadzwonię do nich jutro i zobaczę, co mi odpowiedzą.
Niemniej jednak będę wdzięczny za opnie innych użytkowników.
Osa M52 1964
Yamaha Virago XV750 1992
Komar MR 232 1966
Komar Mr 2320 1969
Prototypowa przyczepka motocyklowa oprac. w Z.D. PREDOM Białystok Typ P/LOO 1970 r. - nr fabr.1
Przyczepki motocyklowe Niewiadów Typ 31 1971 i 1972 (3 szt.)
Przyczepka motocyklowa Delfin II
Przyczepka motocyklowa Pav-40
mpwit

Postprzez dyszkin » wtorek, 10 marca 2009, 08:34

ja kupilem gabke + pokrycie do M52 na allegro:
http://www.allegro.pl/item578414622_gabka_junak_osa_shl_jawa_pannonia_wfm_awo_wsk.html
Kolor kremowy, pasuja idealnie, kanapa jest bardzo wygodna i wyglada jak oryginal.
Zeby wszystko bylo idealnie naciagniete oddalem kanape do tapicera zeby mi ja profesjonalnie zrobil.
Zaplacilem grosze a efekt jest rewelacyjny :)
OSA M52 z 1965 r.
dyszkin

Postprzez leszek-leszek » niedziela, 22 marca 2009, 20:38

Ja zrobię sobie sam z kremowej skóry i po robocie będę miał wzory na piankę(bardzo dobrej jakości) i modele na skórę. Myślę, że uszyte skórzane siedzenie i formatkę z pianki będę mógł załatwić. W najblizszym czasie, myślę, że dwa tygodnie zrobię zdjęcia i pokażę.
leszek-leszek

Postprzez mucha » niedziela, 22 marca 2009, 22:30

No czekamy na efekcio i jakby co to ogarniaj temat siedzonek :) to moze ci cos swojego podeśle :)
Junaki m 10 x 2, Osy m 52 x 3, wsk kos, wsk lelek, garbuski x 2, pzl x 4, dwuramówka, kosz do janka, velorex (nowy), 2 niewiadowy, ogar 200, wsk gnom x 3
mucha

Kanapa

Postprzez gebels » środa, 25 marca 2009, 19:39

Elo
Te pokrowce na siedzenie oferowane w sklepie z Dębicy sa spoko.
Co prawda chciałem skore uszyc ale w ORGINALE tego luksusu nnie było.
A jak restaurowac jak dla mnie to w orginale.
DERMA na każdej osie!!!
pozro
gebels

Postprzez Piotrek » poniedziałek, 4 maja 2009, 15:41

Witam
Stanowczo odradzam zakładanie gąbek z allegro. W oryginale wykorzystana była guma gąbczasta a nie zwykła gąbka tapicerska na tanie kanapy :lol: . Poza kształtem nie posiada żadnych zalet a do największych wad należy za mała gęstość a tym samym twardość, zagęszczanie -osiadanie, utrata kształtu . Proponuje zajrzeć do jakiejkolwiek kanapy motocyklowej czy siedzenia samochodowego i porównać organoleptycznie.
Piotrek

Postprzez marso » poniedziałek, 4 maja 2009, 20:55

leszek-leszek napisał(a):Ja zrobię sobie sam z kremowej skóry i po robocie będę miał wzory na piankę(bardzo dobrej jakości) i modele na skórę. Myślę, że uszyte skórzane siedzenie i formatkę z pianki będę mógł załatwić. W najblizszym czasie, myślę, że dwa tygodnie zrobię zdjęcia i pokażę.

SUPER !
A może jakiś rys. techn. zwymiarowany poszycia i gąbki ??? Byłoby extra!
Pozdrowionka
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez leszek-leszek » wtorek, 5 maja 2009, 20:06

Witam. pianka używana na siedzenia do moto i samochodów wytwarzana jest w technologi tzw, na zimno, czyli wlewa się do formy odpowiednio przygotowaną mieszaninę, która spienia się i wypełnia formę. Myslę, że takie formatki są nie do zdobycia, sama forma kosztuje od kilku do kilkunastu tysięcy złotych. Nie wiem jakiej jakości są pianki na allegro, ale zapewniam, że można użyć pianek wytwarzanych tradycyjną metodą i w normalnej cenie. Warunek - zastosować odpowiednią. Ja zakładam wysokoelastyczną, o średniej twardości. Już dawno pisałem, że robie siedzenie, ale do dzisiaj nie zrobiłem. TERMIN OSTATECZNY KONIEC MAJA jak ukończe robotę na pewno umieszcze zdjęcia i jeżeli ktoś będzie zainteresowany formatką - przygotuję i wyślę po kosztach. Na piankach znam się trochę - 15 lat w branży meblowej. Pozdrawiam
leszek-leszek

Postprzez Franek Śląsk » piątek, 19 czerwca 2009, 06:41

leszek-leszek napisał(a):Witam. pianka używana na siedzenia do moto i samochodów wytwarzana jest w technologi tzw, na zimno, czyli wlewa się do formy odpowiednio przygotowaną mieszaninę, która spienia się i wypełnia formę. Myslę, że takie formatki są nie do zdobycia, sama forma kosztuje od kilku do kilkunastu tysięcy złotych. Nie wiem jakiej jakości są pianki na allegro, ale zapewniam, że można użyć pianek wytwarzanych tradycyjną metodą i w normalnej cenie. Warunek - zastosować odpowiednią. Ja zakładam wysokoelastyczną, o średniej twardości. Już dawno pisałem, że robie siedzenie, ale do dzisiaj nie zrobiłem. TERMIN OSTATECZNY KONIEC MAJA jak ukończe robotę na pewno umieszcze zdjęcia i jeżeli ktoś będzie zainteresowany formatką - przygotuję i wyślę po kosztach. Na piankach znam się trochę - 15 lat w branży meblowej. Pozdrawiam

Mamy czerwiec ;) jak prace szanownego kolegi nad kanapą :?: Pozdrawiam Tomek
M 50 1959-RAMA NR 00.. 340
M 50 1960
M 50 1960
M 52 1964
M 52 1965
Franek Śląsk

Postprzez bitels » sobota, 20 czerwca 2009, 15:31

Piotrek napisał(a):Witam
Stanowczo odradzam zakładanie gąbek z allegro. W oryginale wykorzystana była guma gąbczasta a nie zwykła gąbka tapicerska na tanie kanapy :lol: . Poza kształtem nie posiada żadnych zalet a do największych wad należy za mała gęstość a tym samym twardość, zagęszczanie -osiadanie, utrata kształtu . Proponuje zajrzeć do jakiejkolwiek kanapy motocyklowej czy siedzenia samochodowego i porównać organoleptycznie.

Święte słowa !!! Żadna najlepsza pianka tapicerska nie zastąpi oryginalnej gumy mikroporowatej!!!
Przerabiałem już to w Rysiu. Okolice Rzeszowa to zagłębie tapicerów ,kupiłem najgęstszą elastyczną piankę jaka jest produkowana,jednak nie była tak sprężysta jak oryginalny wkład siedziało się na desce, a po dołożeniu pianki na siłę ,kiedy to już twardość była znośna ,siodło miało nie naturalny kształt.
Jak już dorabiać to jak pisze kolega z wkładu jakiegoś samochodu :D
Do rysia dawcą była mazda 323 ;) ;)
Na szrotach jest wielu dawców za przysłowiowe piwo.
M 52 + Kilka innych polskich motocykli i motorowerów.
bitels

Postprzez leszek-leszek » niedziela, 21 czerwca 2009, 19:49

Witam. Siedzenie zrobiłem na piankach (nie z tanich kanap) i jestem zadowolony. Gdybym miał możliwość założenia oryginalnej(nowej) uczyniłbym to, a ze starych samochodów to niezbyt dobry pomysł ponieważ trzeba użyć dużo kleju, który po pewnym czasie utlenia się i wychodzi wielka KLAPA. Chyba, że znajdzie KTOS siedzenie samochodowe tak olbrzymie, że wytnie w całości. W wątku ZLOTY - III Rajd Śladami Piastów jest na zdjęciu moja Osa. Możecie obejrzeć jak wyszło. Pozdrawiam
leszek-leszek

Postprzez czapel77 » czwartek, 9 lipca 2009, 15:52

leszek-leszek napisał(a):Witam. pianka używana na siedzenia do moto i samochodów wytwarzana jest w technologi tzw, na zimno, czyli wlewa się do formy odpowiednio przygotowaną mieszaninę, która spienia się i wypełnia formę. Myslę, że takie formatki są nie do zdobycia, sama forma kosztuje od kilku do kilkunastu tysięcy złotych. Nie wiem jakiej jakości są pianki na allegro, ale zapewniam, że można użyć pianek wytwarzanych tradycyjną metodą i w normalnej cenie. Warunek - zastosować odpowiednią. Ja zakładam wysokoelastyczną, o średniej twardości. Już dawno pisałem, że robie siedzenie, ale do dzisiaj nie zrobiłem. TERMIN OSTATECZNY KONIEC MAJA jak ukończe robotę na pewno umieszcze zdjęcia i jeżeli ktoś będzie zainteresowany formatką - przygotuję i wyślę po kosztach. Na piankach znam się trochę - 15 lat w branży meblowej. Pozdrawiam

co to za pianki? Gdzie można kupić takie mikstury? Ma to jakąś fachową nazwę?
OSA M52
GSX1300R
czapel77

Postprzez Maciekk » czwartek, 28 października 2010, 18:04

odgrzewam kotleta
Dość lamerskie pytanie tu padnie. Czy pokrowiec tak po prostu naciąga sie i wkrętami przykręca do blachy a nadmiar ucina sie i całość zakrywa listwa ozdobna ?
Maciekk

Postprzez bitels » czwartek, 28 października 2010, 18:34

Lepiej jest go podwinąć pod spód tak aby śruby przeszły przez dwa kawałki dermy.
Ładniej to wygląda i jest bardziej wytrzymałe.
M 52 + Kilka innych polskich motocykli i motorowerów.
bitels

Powrót do Karoseria i zawieszenie