zamki przy Osie

zamki przy Osie

Postprzez motorski » niedziela, 29 listopada 2009, 15:39

Witam!
Nurtuje mnie temat zamków przy Osie czyli zamek do klapki narzędziowej,zamek do siodła i zamek-blokada do koła.I takie pytanko czy te zamki można było otworzyć jednym kluczykiem czy też do każdego był inny kluczyk :?: przy jednej Osie którą zakupiłem o dziwo były wszystkie zamki ale do każdego był inny kluczyk. Moim zdaniem raczej powinno być tak że do każdego zamka powinien pasować ten sam kluczyk :!: :?: :?: Ale to tylko takie moje domyślenia bo nigdzie nie mogę znaleźć o tym informacji.Mam też dwa rodzaje kluczyków jeden z okrągłym ''łebkiem'' i drugi troche dłuższy z kwadratowym,ciekawe który rodzaj kluczyka był w oryginale przy Osach :?:
Jeśli ktoś z Was wie coś na ten temat to proszę o pomoc :!: ;)
Pozdrawiam Motorski
motorski

Re: zamki przy Osie

Postprzez flor » poniedziałek, 30 listopada 2009, 08:28

Wg.mojej wiedzy to skrzynka miała swój kluczyk a zamek siodła i blokady koła miał wspólny kluczyk.Pozdrawiam
flor

Postprzez mucha68 » poniedziałek, 30 listopada 2009, 16:57

Dokładnie tak,jeśli jest inaczej to zamki były wymieniane. :? Kluczyk od klapki jest długi ,z okrągłym uchwytem na którym jest napis WFM,kluczyki do siedzenia i zamknięcia są takie same,tylko krótkie. :D
mucha na osie

OSA M52-1965r.
VW T3 CARAVELLE-1981r.
ZAPOROŻEC ZAZ 968A-1976r.
mucha68

Postprzez motorski » środa, 2 grudnia 2009, 00:57

mucha68 napisał(a):Dokładnie tak,jeśli jest inaczej to zamki były wymieniane. :? Kluczyk od klapki jest długi ,z okrągłym uchwytem na którym jest napis WFM,kluczyki do siedzenia i zamknięcia są takie same,tylko krótkie. :D

hmmm... ciekawa sprawa z tym napisem WFM na tych kluczykach bo jeśli chodzi o zamki do siodła i koła to może i były zmieniane ale do klapki to raczej mam oryginalny zamek i kluczyk nie ma napisu WFM tylko są jakieś inne literki :!: :?:
Mucha mógłbyś wrzucić foty tych swoich kluczyków :?: mogą byś powsadzane do zamków coby nikt nie zrobił kopi na podstawie zdjęć samych kluczy :!: ;)
motorski

Postprzez mucha68 » środa, 2 grudnia 2009, 21:21

Zamki siedzenia i zamknięcia mam nieoryginalne więc kluczyki też są nieoryginalne,ale widziałem oryginalne,i są takie jak napisałem,za to kluczyk w klapce mam oryginalny i wygląda on tak: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/31b ... f84d9.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3f2 ... 0f239.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b93 ... c49b9.html .Takie same uchwyty mają pozostałe kluczyki :),na drugiej stronie uchwytu jest napis- MADE IN POLAND
mucha na osie

OSA M52-1965r.
VW T3 CARAVELLE-1981r.
mucha68

Postprzez marso » środa, 2 grudnia 2009, 21:48

... na drugiej stronie uchwytu jest napis- MADE IN POLAND[/quote]

.. uff jak się cieszę, że nie Made in China hehehe ;)
Na szczęście i u mnie na oryginalnym kluczyku schowka jest też identyczny napis z jednej strony -W-F-M- z drugiej MADE IN POLAND uff ...
Pozostałych kluczyków i samych zamków niestety nie mam, więc nie mam pojęcia jakie tam były kluczyki ...
Dzięki Kolego za szczegółowe info !
Pozdrowionka
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez motorski » środa, 2 grudnia 2009, 22:18

Dzięki wielkie Wam za informacje :!: no to mam problema bo ja mam kluczyki na których ani niema WFM ani MADE IN POLAND :cry:
Ciekawe czy Osy wychodziły z owymi kluczykami tylko z sygnaturą WFM?bo ten mój zamek od klapki raczej na 100% nie był zmieniany :!: :?: (osa rocznik 1965)
pozdr.
motorski

Postprzez mucha68 » środa, 2 grudnia 2009, 22:22

Zamek może być oryginalny,ale kluczyk może przecież być dorabiany,ja oryginalny mam tylko jeden ,drugi dorabiałem ;)
mucha na osie

OSA M52-1965r.
VW T3 CARAVELLE-1981r.
mucha68

Postprzez motorski » środa, 2 grudnia 2009, 23:03

mucha68 napisał(a):Zamek może być oryginalny,ale kluczyk może przecież być dorabiany,ja oryginalny mam tylko jeden ,drugi dorabiałem ;)

Myślałem też i nad tym i może rzeczywiście był dorabiany ale musiało być to bardzo dawno bo sygnatury są na nim bardzo pościerane :D w takim razie będę szperał gdzieś za oryginalnymi kluczykami może były takie też przy WFM- kach :?:
Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi :!: :!:
P.S mam jeszcze ciekawy kokon od M50 w oryginalnym lakierze i z naklejkami raczej oryginalnymi jak porobię foty to je tu wrzuce :!: ;)
motorski

Powrót do Karoseria i zawieszenie