Czyszczenie starych elementów gumowych

Czyszczenie starych elementów gumowych

Postprzez Yorg » czwartek, 17 grudnia 2015, 21:50

Nie znalazłem nigdzie takiego tematu wiec postanowiłem, że podzielę się moim odkryciem. Mam kilka oryginalnych manetek i kedr. Oczywiście wszystkie były zżółknięte i poważnie brudne. Chcąc je wyczyścić próbowałem rożnych metod ale każda pozostawiała wiele do życzenia. Czyszczenie jest proste, wystarczy nabyć domestos w żelu do czyszczenia WC. Wlać go do słoika z czyszczonym elementem tak aby element był cały zamoczony i pozostawić na kilka dni. Zobaczycie jak dokładnie się to czyści. Po kilku dniach pobytu tych elementów w domestosie wystarczy je wyciągnąć i wypłukać w ciepłej wodzie. Po takiej kuracji wystarczy dany element przecięgnąć woskiem do karoserii samochodowych. Część wygląda jak nowa i w oryginalnym kolorze.
Ostatnio edytowano wtorek, 22 grudnia 2015, 12:48 przez Yorg, łącznie edytowano 1 raz
Yorg

Re: Czyszczenie starych elementów gunowych

Postprzez kpt-bomba » czwartek, 17 grudnia 2015, 23:42

i bedzie wyglądac jak podróba bo nie jest zżółknięta hehhehe... ja tylko poszorowałem dobrą pasta warsztatową do mycia rak i tez ładnie domylo no i kolor lat ... a dywaniki tez będa białe? ;)
Tomasz Grzegorczyk tel 888197233
33xOSA.31xWFM M06.Wózek WFM Osy.6xGazela.Peugeot Bima.Terrot ETD,EP,L175, FLG250,2xHCTL,HDL,RGSTA,VMS.Griffon175.Triumph Bonneville.AJS M20.Wiatka. 2xCezeta502.Heinkel102A1.MotobecaneC45B,2xU2C,C45S.Magnat Debon M3l,M347,M4td,VMS.2xStarlette.
Citroen-DS19,SM-Maserati
kpt-bomba

Re: Czyszczenie starych elementów gumowych

Postprzez Yorg » piątek, 18 grudnia 2015, 07:21

Niestety ta operacja dotyczy tylko elementów białych a raczej w kolorze kości słoniowej :D Ogólnie to elementy wyczyszczone nie wyglądają jak podróba ponieważ są wykonane z innego rodzaju materiału. Jako ciekawostkę mogę dodać, że czyściłem starą tarcze licznika z brązowego już plastiku. Wyszła super bez żadnych przebarwień, tylko skutek uboczny mnie zmartwił bo zszedł cały nadruk. Niestety takie są koszty eksperymentowania.
Yorg

Powrót do Karoseria i zawieszenie