W związku z tym , że układ wydechowy ma ogromny wpływ na pracę silnika dwusuwowego postanowiłem skrócić to kolanko (Obciąłem około 12 mm , które wchodziło w część stożkową tłumika.) tak aby po wsunięciu w tłumik , kolanko kończyło się w części cylindrycznej tłumika tuż przed częścią stożkową ( rozprężną) .Dzięki temu cofające się do cylindra gazy nie natrafiają na krawędź , tylko płynnie przechodzą z tłumika w kolanko.
Po zamontowaniu tłumika i wykonaniu jazdy próbnej , okazało się , że Osa zdecydowanie lepiej nabiera obrotów i jest wyraźnie mocniejsza
Ogólnie z mocą nie miałem do tej pory problemu , ale:
Wcześniej na III biegu po przekroczeniu powiedzmy 70-75 km/h silnik dostawał wyraźnej zadyszki i ciężko wkręcał się dalej na obroty .
Na II biegu było podobnie , po przekroczeniu powiedzmy 50 km/h , silnik dostawał wyraźnej zadyszki i dalej ciężko wkręcał się na obroty .
Teraz wkręca się nie porównywalnie lepiej , nie ma problemu z osiągnięciem licznikowych 90 km/h i czuć po odkręceniu gazu na II czy III biegu , że wyraźnie lepiej się rozpędza.
Taka mała rzecz a cieszy
Sprawdźcie u siebie bo może się okazać , ze jakiś dodatkowy , brakujący 1 kM się nagle pojawi.