Podsumowanie po pierwszych kilometrach

Podsumowanie po pierwszych kilometrach

Postprzez Paddi » poniedziałek, 29 października 2012, 11:19

Witajcie,

od tej chwili gdy zalozylem zregenerowanego gaznika, to Osa nabyla sily w jazdzie. Sa ale jeszce takie nie ciekawe objawy, i bo ja niestety nigdy wczescniej nie mialem nic doczynienia z silnikami dwusuwowymi, to moze mi ktos poradzi w tej sprawie.

Po pierwsze zauwazylem, ze z rury wydechowej zkrapia sie olej czarny. Niewiem czy to niewypal czy za tlusta mieszanka... Nalewalem 100ml oleju na 5 litrow bezyny.
Druga sprawa to taka: Gdy jechalem Osa, to po krotkim czasie na wolnych obrotach zaczyna sie dlawic i silnik przestaje dzialac - jednak na wysokich obrotach silnik pracuje dobrze. Nie wiem dlaczego, ale mi sie wydaje ze gaznik wydaje za malo paliwa.
Probowalem ustawic gaznik, ale za kazdym razem te same objawy, komora plywaka byla pusta i musialem ja od nowa zalac.
Wiem ze to dosc maje niedoczagniencia, ale mocno wkuzajace, bo musiajem Ose pare razy pchac do garazu.

pozdrawiam :)
- Osa M52 z 1965 r.
- Ducati Paul Smart 1000 z 2006 r.
Paddi

Re: Podsumowanie po pierwszych kilometrach

Postprzez Wafel » poniedziałek, 29 października 2012, 16:58

dwusów trzeba przegazować od czasu do czasu na wolnych obrotach, może też zapłon jest źle ustawiony, ale to niech wypowiedzą się mądrzejsi ode mnie :) tak samo w sprawie czarnego dymu.

pozdro
Wafel

Postprzez cdsoftware » wtorek, 30 października 2012, 14:00

Paddi napisał(a):Witajcie,

od tej chwili gdy zalozylem zregenerowanego gaznika, to Osa nabyla sily w jazdzie. Sa ale jeszce takie nie ciekawe objawy, i bo ja niestety nigdy wczescniej nie mialem nic doczynienia z silnikami dwusuwowymi, to moze mi ktos poradzi w tej sprawie.

Po pierwsze zauwazylem, ze z rury wydechowej zkrapia sie olej czarny. Niewiem czy to niewypal czy za tlusta mieszanka... Nalewalem 100ml oleju na 5 litrow bezyny.
Druga sprawa to taka: Gdy jechalem Osa, to po krotkim czasie na wolnych obrotach zaczyna sie dlawic i silnik przestaje dzialac - jednak na wysokich obrotach silnik pracuje dobrze. Nie wiem dlaczego, ale mi sie wydaje ze gaznik wydaje za malo paliwa.
Probowalem ustawic gaznik, ale za kazdym razem te same objawy, komora plywaka byla pusta i musialem ja od nowa zalac.
Wiem ze to dosc maje niedoczagniencia, ale mocno wkuzajace, bo musiajem Ose pare razy pchac do garazu.

pozdrawiam :)

Porównując do Knedla czyli CZ350 - niespalony olej to ten typ tak ma, jak nalejesz lepszego droższego to może będzie się do końca wypalał.
Jeśli piszesz, że na wolnych obrotach ją zaczyna dławić - może poziom w komorze pływakowej za wysoki i ją zalewa, za dużo mieszanki nie spala i leje się czarne z wydechu ;) na wysokich przepala i jest OK, a może ssanie zaciągnięte ? a nie odpuszczone. Nie widząc i nie macając to tylko wróżenie z fusów :)

Pozdro !
cdsoftware

Postprzez Paddi » środa, 31 października 2012, 13:46

Dzieki za porade!
Jak pogoda pozwoli, to moze mi sie uda w sobote troche posprawdzac. :)

hej!
- Osa M52 z 1965 r.
- Ducati Paul Smart 1000 z 2006 r.
Paddi

Powrót do Silnik i osprzęt