Jak zdemontować sprzęgło?

Jak zdemontować sprzęgło?

Postprzez marel » poniedziałek, 26 grudnia 2011, 14:40

Po wyjęciu silnika przyszedł czas na demontaż sprzęgła i tu zonk..
Nie mogę odkręcić nakrętki kosza, a dokładnie nie jestem w stanie zablokować osi która zakończona jest tą nakrętką (fot.), czyli po założeniu nasadki kręcę nakrętka wraz z osią.
Jaką metoda powinienem dać radę skutecznie ją odkręcić?
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
marel

Re: Jak zdemontować sprzęgło?

Postprzez towot » poniedziałek, 26 grudnia 2011, 21:00

Witaj!!!
To się nazywa pasja, nawet w święta chwila w warsztacie, szacuneczek!!! Ale do rzeczy...
Ja co prawda po wyjęciu drucika zabezpieczającego nie miałem problemu z odkręceniem tej nakrętki, ale najprostszy sposób jest następujący. Widzę na zdjęciu, że masz jeszcze założony łańcuszek sprzęgłowy, więc najlepiej włożyć coś, najlepiej jakąś nakrętkę między łańcuszek a zębatkę, tak oby otwór owej nakrętki wszedł w ząbek zębatki umieszczonej na wale. Nie pamiętam jaki tam jest gwint lewy, czy prawy, więc na zdjęciu zaznaczyłem dwa miejsca, ale w ten sposób zablokujesz sprzęgło i będziesz mógł odkręcić tą nakrętkę, o której piszesz.
Pozdrawiam i powodzenia!!!
towot

Postprzez marel » poniedziałek, 26 grudnia 2011, 21:36

Ha! Gdyby to było takie proste jak piszesz, to do głowy by mi nie przyszło żeby zawracać Wam głowę..
Rzecz w tym że tu nie chodzi o zablokowanie kosza, tylko o zablokowanie jego "wnętrza", ponieważ to nie kosz się obraca pod wpływem kręcenia nasadką tylko nakrętka. Nawet jeśli ściskam tarcze ściskiem, lub blokuje je poprzez jeden z 2 otworów w pokrywce dociskowej sprzęgła, to i tak nie pomaga. Po wyciągnięciu zawleczki zabezpieczającej, nakrętka wciąż obraca się na osi, a ja wciąż nie wiem jak ją zablokować...
:evil:
Ostatnio edytowano środa, 28 grudnia 2011, 12:48 przez marel, łącznie edytowano 1 raz
marel

Postprzez hornetino » wtorek, 27 grudnia 2011, 00:43

Wygląda na to, że masz wyrobiony wielowpust, trzymający śrubę w tarczce koszyka sprężny sprzęgła (część nr 5 na schemacie).

Picture 1.png

W takim wypadku raczej bez metody ?inwazyjnej? się nie obędzie :cry:

Wydaje mi się, że najprościej będzie spróbować zrobić nacięcie w śrubie i przytrzymać ją po prostu wkrętakiem płaskim.
• Osa M52 (1963) • Komar MR232 (1967) • Komar 2328 (1972) • Pegaz 700 (1973) •
• tel. 502 614 834 • hornetino@icloud.com
hornetino

Postprzez Bandurko » wtorek, 27 grudnia 2011, 09:00

Wygląda na to, że puścił spaw mocujący gwintowaną oś do tarczy. Nie pozostaje Ci chyba nic innego jak zrobić nacięcie na osi i zablokowanie jej wkrętakiem (jak radził już hormetino), albo sięgnąć po ostateczność czyli rozciąć nakrętkę przy okazji eliminując niestety z użycia również tarczę. Ale tu z pomocą przyjedzie albo nasz ulubiony portal aukcyjny albo skuterdebica. Koszt nie jest powalający, tyle, że nie mam pojęcia jakiej to jest jakości (a powinno być porządne po oś sprzęgła potrafi mocno napierać)
http://skuterdebica.hg.pl/inc/display.php?id=1407
OSA M52 1963 i jeszcze kilka dwukołowych piękności na dokładkę
Bandurko

Postprzez marel » wtorek, 27 grudnia 2011, 10:26

Bandurko napisał(a):Wygląda na to, że puścił spaw mocujący gwintowaną oś do tarczy. Nie pozostaje Ci chyba nic innego jak zrobić nacięcie na osi i zablokowanie jej wkrętakiem (jak radził już hormetino), albo sięgnąć po ostateczność czyli rozciąć nakrętkę przy okazji eliminując niestety z użycia również tarczę. Ale tu z pomocą przyjedzie albo nasz ulubiony portal aukcyjny albo skuterdebica. Koszt nie jest powalający, tyle, że nie mam pojęcia jakiej to jest jakości (a powinno być porządne po oś sprzęgła potrafi mocno napierać)
http://skuterdebica.hg.pl/inc/display.php?id=1407

Do drugiej w nocy siedziałem nad katalogiem części i instrukcją napraw :lol: i jestem bogatszy o nowe doświadczenia..
Do Dębicy mam już zrobione takie zestawienie że chyba będą musieli wysłać je do mnie w skrzyni.
To o czym piszesz to jedyne rozwiązanie jakie widzę na teraz, więc po południu zabiorę się ochoczo do działania.

Podobny problem czeka mnie jeszcze z nakrętką na zębatce zdawczej, której ni huhu nie da się ruszyć (wiem, lewy gwint). U mnie nakrętka ta jest tylu kołpakowego (jednostronnie wypełniona), tylko z małym otworem na popychacz sprzęgła, a w instrukcji napraw (na str. 30) na rysunku widać że nakręcona jest zwykła nakrętka. Nie wiem czy zależy to od rocznika, czy u mnie jest jakaś "rzeźba". Poza tym na mojej nakrętce widać subtelne traktowanie jej przecinakiem przez poprzedniego właściciela podczas próby dokręcania..
marel

Postprzez mwasiu » wtorek, 27 grudnia 2011, 14:40

marel jak masz dremela lub podobne urządzenie to spróbuj tym przeciąć nakrętki. Unikniesz zniszczenia wałków i innych elementów które "liźniesz" używając tarczy o dużej średnicy.
Pozdrawiam
Maciek

Ojciec boso, matka boso, a syn Osą ...
============================================================
WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Romet Pony (motorynka) 87'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez marel » wtorek, 27 grudnia 2011, 18:46

mwasiu napisał(a):marel jak masz dremela lub podobne urządzenie to spróbuj tym przeciąć nakrętki. Unikniesz zniszczenia wałków i innych elementów które "liźniesz" używając tarczy o dużej średnicy.

Niesamowite, ale nie czytając Twojego posta dobyłem dzisiaj swojego Dremela z cienką tarczą do cięcia i rozciąłem nakrętkę na dwie połówki. Jedna odeszła łatwo, a druga się jakby zespoliła ze śrubą tarczy oporowej. Nie mogłem jej odłączyć. Dopiero przestraszyła się młotka :) i dalej poszło już gładko.
Teraz mam następną zagwozdkę - czym w warunkach domowych odkręcacie dużą nakrętkę z nacięciem która znajduje się pod tarczą oporową?
Skąd wziąć taki duży "wkrętak"?
marel

Postprzez bitels » wtorek, 27 grudnia 2011, 21:49

Ja dorobiłem sobie klucz specjalny z płaskownika.
M 52 + Kilka innych polskich motocykli i motorowerów.
bitels

Postprzez hornetino » wtorek, 27 grudnia 2011, 23:05

Płaskownik + klucz francuski i nakrętka nie ma szans :D
• Osa M52 (1963) • Komar MR232 (1967) • Komar 2328 (1972) • Pegaz 700 (1973) •
• tel. 502 614 834 • hornetino@icloud.com
hornetino

Postprzez marel » środa, 28 grudnia 2011, 01:14

bitels napisał(a):Ja dorobiłem sobie klucz specjalny z płaskownika.

Ja już również. Obyło się bez niepotrzebnych emocji. Mam już wszystko "w proszku".
Teraz czeka mnie kompletacja tego co trzeba wymienić, szkiełkowanie i złożenie.
W sam raz na zimowe wieczory.
:)
marel

Powrót do Silnik i osprzęt