Jak rozciągnąć łańcuszek sprzęgłowy ?

Jak rozciągnąć łańcuszek sprzęgłowy ?

Postprzez mwasiu » poniedziałek, 10 października 2011, 09:11

zakupiłem komplet w Dębicy. Po założeniu z użyciem siły :) łańcuszek jest sztywny że aż dzwoni. Zdjąłem go i założyłem stary komplet. Ma trochę za duży luz ale wolę to od urwanego chopa wału i wysypanych łożysk.
Gdyby udało mi się rozciągnąć łańcuszek o 3-5 mm byłoby w sam raz.
Pozdrawiam
Maciek

Ojciec boso, matka boso, a syn Osą ...
============================================================
WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Romet Pony (motorynka) 87'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Re: Jak rozciągnąć łańcuszek sprzęgłowy ?

Postprzez Bandurko » wtorek, 11 października 2011, 11:00

Może pytanie zabrzmi głupio ale spawszałeś ilośc ogniw w łańcuszku i ilość zębów w kołach z tym co definiuje instrukcja? Ja pamiętam, że brałem ze skutera polski łańcuszek i nie było problemu z założeniem, nawet miałem wrażenie, że mógłby być ciut bardziej naciągnięty. Wyciągnąć łańcuszek? Hmm... to ciekawy kierunek bo zwykle wszyscy skracają :). Znana mi metoda to w czasie pracy ale to nie wchodzi w grę z wiadomych przyczyn. O innych metodach to nie słyszałem.
OSA M52 1963 i jeszcze kilka dwukołowych piękności na dokładkę
Bandurko

Postprzez mwasiu » wtorek, 11 października 2011, 21:15

Wygląda na to że ogniwka są krótsze. Nie wiem jak to możliwe.
Zgłupiałem. Kupię jeszcze jeden i komplet i zobaczę jak to zagra.
Pozdrawiam
Maciek

WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez towot » czwartek, 13 października 2011, 18:08

Witaj!!!
Z dokumentacji fotograficznej restauracji mojej Oski wynika, że oryginalna zębatka sprzęgłowa, zakładana na czop wału miała 17 zębów.
Ja kupowałem nowe zębatki i łańcuszek sprzęgłowy u areckiego na Brzeskiej. Co prawda, jak składałem silnik, to był akurat okres kryzysowy z łańcuszkami sprzęgłowymi o liczbie 48 ogniw, były tylko 44 ogniwowe, ale kupiłem takie dwa - czeskie firmy Favotit/CZ i po prostu połączyłem. Niestety nie mam zdjęć zębatki, którą kupowałem, ale wszystko było napięte OK.
towot

wymiana łąńcycha sprzęgła w M52

Postprzez tomtom » niedziela, 22 kwietnia 2012, 14:10

Cześć Panowie,

pytanie na czasie.... w M52 chcę wymienić łańcuch sprzęgłowy. Luzu u mnie pod dostatkiem, a jak już mam otwarte pudło to chcę zmienić i zapomnieć.
Z pierwszych badań wynika, że do wymiany łańcuszka potrzeba zdjęcia obydwu kół zębatych - zapinki nie widziałem...
Jak zdjąć obudowę sprzęgła... albo lepiej, jak się do niej dostać. Zabezpieczenia zegerowskie tutaj są koszmarne.

A przy oazji... jakieś osowiałe spotkanie na kołach? (jak się pozbieram ze sprzęgłem oczywista)

Proszę grupę o wsparcie :)

Pozdrawiam,

Tomasz
Tomasz

Osą w mrowisku zabytków :)
tomtom

Postprzez bob423 » niedziela, 22 kwietnia 2012, 20:40

W związku z tym że parę dni temu dobierałem się do silnika, stwierdzam, że raczej nie ma możliwości rozbiórki sprzęgła bez wyjmowania zabezpieczenia. Wyjęcie tego zabezpieczenia jest cholernie uciążliwe i niestety nie obyło się bez pomocy drugiej osoby. Jeśli się mylę proszę mnie poprawić, moje doświadczenie z silnikiem osy nie jest zbyt duże...
bob423

Postprzez tomtom » poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 06:16

Cześć,

to, że wyjęcie jest kłopotliwe to neistety doświadczyłem na własnym organizmie. Może któryś z kolegów, który miał do czynienia z owadami wcześniej będzie wiedział jak to zwierzę zjeść. większość moich silników nie ma tak "ciekawej" konstrukcji :)

Pozdrawiam,

Tomasz
Tomasz

Osą w mrowisku zabytków :)
tomtom

Postprzez Bandurko » poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 07:38

OSA M52 1963 i jeszcze kilka dwukołowych piękności na dokładkę
Bandurko

Postprzez Magneto » środa, 25 kwietnia 2012, 08:04

No ja wczoraj walczyłem z wymianą łańcuszka i tak jak i wszystkim którzy tu piszą ten pierścień się oparł. Ale mi bardziej, bo ... nie poluzowałem sprzęgła po drugiej stronie silnika. Jak już rozwaliłem ten pierścień i wręg na niego, to okazało się jaki błąd popełniłem. Przy składaniu całości jak wyluzowałem popychacze maksymalnie miałem już dużo miejsca na założenie bo cała blacha środkowa którą on trzyma zła ze 2 mm głębiej niż sam pierścień. Więc i pokusiłem się jak to wyjąć wtedy, wiec go wyjąłem bez problemu podważając malutkim śrubokręcikiem. Dobrze że miałem stary kosz z M-50 nabyty kiedyś na allegro w ramach zapasów części i zaadaptowałem z tamtego zestawu uszkodzone elementy przy wymianie. I tam okazuje się jest inna ilość zębów na dużej zębatce w koszu i na małej zębatce. I może tu macie problem ze waszymi łańcuchami że nie pasuje, u mnie był idealny z min. luzem.
Magneto

Postprzez kpt-bomba » środa, 2 stycznia 2013, 01:54

przypomniałem sobie jak w lecie zmieniałem łańcuszek sprzegłowy w osie , to też nie poluzowałem popychacza sprzegła i za nic nie mogłem wciągnąc segera ,co do łańcuszka-zakupiłem nowy w skuter dębica,silnik przebiegu zaledwie 12tys więc zmieniam tarczki bo cienkie i tylko łańcuszek i okazało się ze jak u kolegi Mwasiu także ciasny jak po praniu ,po poskładaniu był dośc napięty i cichytko buczał przez pierwsze pare minut pracy ,ale się rozchodził naszczęscie. zapewne te łancuszki podziałową ogniwek mają taką samą bo na zębach leżał niby dobrze ,ale może rolki są nieco grubsze i zakładając cały nowy komplet ,faktycznie jest problem,są to róznice napewno ułamków mm które się sumują.nie pamiętam czy to był polski czy czeski.
Tomasz Grzegorczyk tel 888197233
33xOSA.31xWFM M06.Wózek WFM Osy.6xGazela.Peugeot Bima.Terrot ETD,EP,L175, FLG250,2xHCTL,HDL,RGSTA,VMS.Griffon175.Triumph Bonneville.AJS M20.Wiatka. 2xCezeta502.Heinkel102A1.MotobecaneC45B,2xU2C,C45S.Magnat Debon M3l,M347,M4td,VMS.2xStarlette.
Citroen-DS19,SM-Maserati
kpt-bomba

Postprzez mwasiu » środa, 2 stycznia 2013, 07:45

Zdaje się że polski bo pamiętam że jak ja kupowałem to czeskich nie mieli.
Pozdrawiam
Maciek

WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez kpt-bomba » środa, 2 stycznia 2013, 17:54

Mwasiu ,jak więc sobie poradziłeś z tym przypadkiem?
Tomasz Grzegorczyk tel 888197233
33xOSA.31xWFM M06.Wózek WFM Osy.6xGazela.Peugeot Bima.Terrot ETD,EP,L175, FLG250,2xHCTL,HDL,RGSTA,VMS.Griffon175.Triumph Bonneville.AJS M20.Wiatka. 2xCezeta502.Heinkel102A1.MotobecaneC45B,2xU2C,C45S.Magnat Debon M3l,M347,M4td,VMS.2xStarlette.
Citroen-DS19,SM-Maserati
kpt-bomba

Postprzez mwasiu » środa, 2 stycznia 2013, 21:36

A wybrnalem tak. Kupiłem w dębicy polskie zebatki. Wygląda na to że łańcuszek nie trzyma wymiaru a zebatki cięte są pod ten właśnie łańcuch pewnie przez tego samego producenta. Przymierzem nowy łańcuszek również do starych zebatek. Ich zużycie powinno spowodować że łańcuch powinien być luźno a nie -jak po praniu :)
W końcu dokupilem w dębicy zebatki. Pierwsze nowe były kupowane na bajzlu ale jak mówię dębicki łańcuszek nie pasował do nich ani do starych. Podobne problemy miałem z trybem zdawczym w romecie. Tryb był owalny i nie mógł wykonać obrotu. Tryb również z dębicy.
Pozdrawiam
Maciek

WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Powrót do Silnik i osprzęt