TŁUMIK DO M 52

Re: TŁUMIK DO M 52

Postprzez mwasiu » czwartek, 5 maja 2011, 07:50

U mnie na 2 kolankach była tak jak na zdjęciu.
Zamontowanie jej odwrotnie zapewne nie spełni zadania gdyż kołnierz dociskający oparł by się nie o kołnierz tulejki a o sama tulejkę.
Ponadto ta tulejka w tym położeniu wchodzi w podtoczenie cylindra.
Pozdrawiam
Maciek

Ojciec boso, matka boso, a syn Osą ...
============================================================
WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Romet Pony (motorynka) 87'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez motorski » czwartek, 5 maja 2011, 09:10

U mnie też tak było jak na fotce i raczej tak ma być.
motorski

Postprzez Bandurko » czwartek, 5 maja 2011, 13:52

Moje przemyślenia były takie same, ale wolałem się upewnić. Dzięki za odpowiedź.
OSA M52 1963 i jeszcze kilka dwukołowych piękności na dokładkę
Bandurko

Postprzez arthek » czwartek, 5 maja 2011, 14:09

U mnie też tak było .
I nie może być inaczej.

POzdr
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez marso » czwartek, 5 maja 2011, 21:57

No to u mnie dziadzia namieszał.
Też się dziwiłem z takiego nałożenia tulejki na kolanko.
Dzięki Koledzy za wyjaśnienia.
Qrcze człek się uczy całe życie...
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez _MARSO_ » środa, 1 czerwca 2011, 17:20

Witajcie, chciałem dodać swoje 3 grosze do dyskusji dotyczącej tłumika do OSY, przeczytałem posty odnośnie tłumika od Hartmanna i trochę nie byłem pewien co do zakupu, ale podjechałem i kupiłem jakieś trzy tygodnie temu. Pogadałem z gościem przy okazji o tych tłumikach trochę i mierzył je do oski, poza tym miał oryginały.

Kupiłem i byłem ciekaw czy będą problemy. Na szczęście pasowało wszystko, mocowanie, śruba bez żadnego przerabiania, cudowania. Także ja osobiście mogę polecić. Może problem polega na tym, że z reguły OSKI po przewrotce dostawały w tłumik, który się wyginał, i pewnie mocowania też dostawały i się lekko przemieszczały, gięły.

Reasumując, u mnie poszło bez problemów, pasuje, chrom bardzo dobry, osa już na nim bzyka :)

Pozdrawiam
_MARSO_
_MARSO_

Postprzez arthek » czwartek, 2 czerwca 2011, 07:28

Mocowania się przemieszczały , gięły ?
Przecież w M52 tłumik mocowany jest bezpośrednio do prawego podestu ,który nie ma żadnych pośrednich uchwytów :!:
Przecież uchwyty ( przedni i tylny ) są właśnie spawane bezpośrednio do tłumika :idea:
I jeśli już coś nie pasuje to najczęsciej przyczyna leży w tych właśnie uchwytach przy tłumiku.
Moje podesty są w idealnym stanie , otwory pod uchwyty tłumika oryginalne, nie przerabiane ( sprawdzałem) .
Kupiłem w marcu od hartmanna tłumik którego nie dało się w żaden sposób zamocować pod podestem.
( nie ja jeden miałem problem z montażem tłumika od hartmanna )
Po powieszeniu go na przednim uchwycie tylny uchwyt był przyspawany za nisko( pod niewłaściwym kątem) i w żaden sposób nie można było włożyć śruby tylnego uchwytu w otwór w podeście , ponieważ tłumik zapierał się górą o podest.
Musiałem dorobić przedłużkę z kawałka blachy i na niej powiesić ( opuścić tył tłumika w dół o ~ 15 mm )i teraz jest "fabryka" :mrgreen:
Podejrzewam , że część tłumików miała błędy wynikające z niedokładnego ustawienia uchwytów w stosunku do tłumika przed spawaniem.( nie wiem jakim gość dysponuje uchwytem spawalniczym).
Ponieważ wtedy troche się "szarpałem" z producentem w sprawie niewłaściwie zamocowanych uchwytów do tłumika , dlatego dziś może już nie być problemu z jego zamocowaniem.Producent mam nadzieję poszedł po rozum do głowy i poprawił "wadę".
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez _MARSO_ » czwartek, 2 czerwca 2011, 19:15

Witam

Wszystko możliwe, może i poprawiał, mi na szczęście pasowało, o otwory nie były raczej kombinowane i pogięte w osce, także całe szczęście tłumik dobrze pasował.
Nie wiem, teoretycznie jakby się tam przyjrzeć, to może i nie ma co się wyginać, może faktycznie miał jakąś serię która nie pasowała.

Pozdrawiam
_MARSO_
_MARSO_

Postprzez tomtom » poniedziałek, 31 października 2011, 17:30

Cześć,

i moje trzy grosze do tematu.
w mojej M52 Tłumika Grzegorza H nie bardzo chciał pasować. Problem stanowił tylny uchwyt. W efekcie (lub afekcie) zrobiłem drobną przedłużkę z tyłu i tłumik siedzi. Napociłem się przy tym naprawdę wiele, ale cóż. To nie jedyny problem, jaki był. Nieważne.
Ważne jest co innego: Wydech montowany pod prawym podestem. Ganiająca maszyna do ok 60km/godz idzie fajnie, wygodnie się siedzi... Dodajesz gazu i nagle zaczyna uciekać prawa noga. Drgania, drgania właśnie w prawej nodze. Zastanawiam się, czy to nie właśnie tłumik. Przyjemność kończy się właśnie wtedy.

Jakie są Panów spostrzeżenia i opinie w tej materyji?
Przy okazji: jaką preędkość przelotową i maksymalną otrzymujecie od swoich ukochanych owadziątek?

Pozdrawiam,
Tomasz

Osą w mrowisku zabytków :)
tomtom

Postprzez arthek » czwartek, 8 maja 2014, 05:41

Wczoraj miałem okazje zdjąć tłumik HARTMANA ze swojej Osy M52 i okazało się , że po trzech latach ( zakupiłem i zamontowałem go na początku 2011 r.) posiada NIESTETY wyraźne ogniska korozji.
Korozja jest wokół tylngo uchwytu na spawie.
Poza tym na płaszczu tłumika , po wewnętrznej stronie (od strony tylnego koła ) począwszy od tylngo uchwytu do końca tłumika są pojedyncze , punktowe ogniska korozji (wielkości około 1 - 1,5 mm) - takie kropki korozji.Korozja również występuje w dwóch miejscach na dolnym zgrzewie , który biegnie przez całą długość tłumika .
Osa w tym czasie przejechała około 3000 km , praktycznie nie widząc deszczu , stoi w murowanym garażu.

Podsumowując:
Żle wspawany tylny uchwyt , z którym miałem problem na początku podczas montażu tłumika oraz b.słaba jakość chromu ( na pewno nie ma pod nim miedzi) .
Ostatecznie jeśli ktoś decyduje się na hartmana to lepiej chyba dogadać się z nim i wziąść surowy tłumik, dopasować sobie do skutera i potem na własny koszt pochromować na bazie miedzi.
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez Borewicz » niedziela, 11 maja 2014, 14:46

Również posiadam tłumik w swojej Osie od pana Hartmanna. O dziwo pasował bez najmniejszego problemu, ale dźwięk to porażka :roll:. Nie ma co porównywać do oryginału pod względem dźwięku.
http://www.bikepics.com/members/szczepanwsk/63osa/ - renowacja skutera Osa.
WFM OSA M52 1963
WSK M06b1 S32' 1971 - http://www.bikepics.com/members/szczepanwsk/71wsk12500/
SHL M11W
Borewicz

Postprzez tomaszowczarz » sobota, 13 grudnia 2014, 19:05

witam
ja także kupiłem tłumik od Hartmana
wykonanie dobre- też przeglądałem inne oferty ale zdecydowalem się na Hartmana mimo że oczywiście jak w większości przypadków przednie mocowanie nie pasowało , jednak przed malowaniem proszkowym przyspawałem kawałek blaszki ii jest ok.
ogólna moja ocena 4+
pozdrawiam Tomasz
osa m52 63r
Junak m10 63r
motorynka pony M2 87r
Bmw f650gs 2001r
Romet ogar 205 1986r
Panonia tlf 250+wózek 1958r
Mz es150 1969r
tomaszowczarz

Postprzez kpt-bomba » sobota, 13 grudnia 2014, 22:09

tłumik malowałes proszkowo?? wiem ,ze nie ,ale ten kawałek blaszki zapewne do ramy przyspawałeś... hmmmm wystarczy przeklepac początek kolanka żeby jego koniec wisial tuż pod podestem ,wtedy uchwyt da sie dopoasowac i tlumik bedzie wysoko co umozliwi ,ze bez problemu da się "zamknąć opony....zwłaszcza ,ze są prawie kwadratowe ;) dobrze zrozumiałem Twoją wypowiedz???
Tomasz Grzegorczyk tel 888197233
33xOSA.31xWFM M06.Wózek WFM Osy.6xGazela.Peugeot Bima.Terrot ETD,EP,L175, FLG250,2xHCTL,HDL,RGSTA,VMS.Griffon175.Triumph Bonneville.AJS M20.Wiatka. 2xCezeta502.Heinkel102A1.MotobecaneC45B,2xU2C,C45S.Magnat Debon M3l,M347,M4td,VMS.2xStarlette.
Citroen-DS19,SM-Maserati
kpt-bomba

Postprzez Rekin » środa, 27 lipca 2016, 21:25

Borewicz napisał(a):Również posiadam tłumik w swojej Osie od pana Hartmanna. O dziwo pasował bez najmniejszego problemu, ale dźwięk to porażka :roll:. Nie ma co porównywać do oryginału pod względem dźwięku.

W mojej Osie jest oczywiście tłumik od Hartmana. Przy montażu były drobne problemy, ale ostatecznie wszystko z nim OK.
Przy większej prędkości tłumik brzęczy dość głośno i metalicznie. Może z czasem trochę przycichnie jak dostanie trochę nagaru.
Rozmawiałem dzisiaj z jednym z miłośników Os spoza forum i dowiedziałem się, że wysyłał do Hartmana wnętrze swojego oryginalnego tłumika do zabudowy w nowym cygarze. Cała operacja kosztowała 450 zł i efekt podobno jest rewelacyjny i zbliżony do oryginału. Mam dwa zdezelowane tłumiki i chyba zrobię test porównawczy.
Osa M52 1963 r; Osa M52 1965 r; Osa M52 1966 r; Peugeot s157b 1958 r; Koehler-Escoffier MG Starlett S2GC, Przyczepka motocyklowa Niewiadów Typ 31 - 1971 r; Dzik 2 1968
Rekin

Postprzez hornetino » środa, 27 lipca 2016, 22:25

Rekin, borykam się z tym samym problemem. Dwa wątki niżej w tym dziale jest temat o wyciszaniu tłumika (a raczej tylko wydechu) od Hartmanna. Niestety jak narazie nic rozsądnego z niego nie wynika :( Jest też filmik, na którym słychać odgłosy wydawane przez moją Osę - jedyne, co mogę powiedzieć, to tragedia. Dźwięk jest głośny, metaliczny i przy dłuższej jeździe staje się uciążliwy.
Odnoszę wrażenie, że nie ma w nim żadnych przegród, po prostu jest to pusta rura (przyjrzę się temu przy najbliższej okazji). Jeżeli Hartmann, tak jak piszesz, zajmuje się takimi przeróbkami, jest to jakaś alternatywa, choć ciekawe, dlaczego nie robi tłumików do Osy porządnie, na wzór oryginału :?:

Powoli zaczynam być już zdesperowany i zastanawiam się nad kupnem tłumika od SHL M11 w przyzwoitym stanie i zaadaptowaniem go do Osy, a po Twoim newsie, może sensownym będzie wydłubanie z niego wnętrzności i oddanie Hartmannowi, aby oprawił je w nowe szatki ;)

ps. jak będziesz robił próby z oryginalnymi tłumikami, nagraj proszę krótki filmik, chętnie posłucham, a gdybyś przypadkiem chciał pozbyć się jednego z nich, chętnie kupię.
• Osa M52 (1963) • Komar MR232 (1967) • Komar 2328 (1972) • Pegaz 700 (1973) •
• tel. 502 614 834 • hornetino@icloud.com
hornetino

Postprzez Rekin » środa, 27 lipca 2016, 22:45

Po przejechaniu około 100 km swoją Osą mogę potwierdzić, że dźwięk tłumika może być uciążliwy.
Nie mam takich przebiegów na Osie jak moi koledzy, dlatego piszę tylko o swoim wrażeniu.
Niewątpliwie odgłos jadącej Osy może się też podobać.
Jeśli chodzi o filmy to raczej trudno będzie z nich wyłowić niuanse. Choćby dlatego, że odgłos zmienia się wraz z obrotami.
Żeby to ocenić trzeba by się przejechać Oskami z różnymi wydechami.
Hartman nie robi tłumików na wzór bo pewnie by to podniosło koszt produkcji przez skomplikowaną konstrukcję wnętrza.
Lepiej przecież opylać prostą rurę.
Osa M52 1963 r; Osa M52 1965 r; Osa M52 1966 r; Peugeot s157b 1958 r; Koehler-Escoffier MG Starlett S2GC, Przyczepka motocyklowa Niewiadów Typ 31 - 1971 r; Dzik 2 1968
Rekin

Postprzez Endrju057 » poniedziałek, 13 lutego 2017, 15:25

Zrobiłeś test porównawczy z tłumikami ? (chodzi mi o oryginalne wnętrze włożone do tłumika Hartmana ). Własnie rozebrałem moją Osę i tłumik jest na dole spłaszczony na 2/3 długości i od strony kolanka mocno pognieciony, tak więc zmuszony jestem go wymienić.
Kilka motocykli z czasów PRL-u, DDR-u + kilkanaście Os M52.
Endrju057

Postprzez Rekin » wtorek, 14 lutego 2017, 22:13

Nie robiłem jeszcze testu. Niestety przeróbka tego elementu nie jest tania i póki co jeżdżę na (chyba) pustym cygarze.
Drugą Osę wyposażę w tłumik oryginalnym wnętrzem, ale kiedy to będzie....
Rekin

Postprzez cylon1 » środa, 15 lutego 2017, 08:09

Jeżeli ma to wykonać hartmann to podejrzewam ze 3 lata na wykonanie to szybki termin. Tez chciałem tak wykonać ale po wysłaniu tlumika jako dawce (po rozmowie telefonicznej miałem nadzieję że szybko to zrobi) czekał u tego Pana do rozpakowania (aby tylko spojrzal) miesiąc bo jak to stwierdził właściciel nie ma czasu na rozpakowanie bo jest głodny i musi iść zjeść. Po takim czasie i takim tekście poprosiłem o odesłanie tlumika. Specyficzny i niepoważny gość
Warszawa 223 1969r, Fiat 126p 1990r, Osa M52 1964r, 2x motorynka M3 1990, Wsk b3 ex 1971r, Rower Diamond Męski 1947r. TEL. 603853328
cylon1

Postprzez towot » środa, 15 lutego 2017, 08:13

Zawsze jak go widzę na giełdzie na faktycznie wpiernicza jakąś bułę.
towot

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Silnik i osprzęt