Kopniak i jego mechanizm

Re: Kopniak i jego mechanizm

Postprzez hoks » środa, 2 listopada 2011, 10:29

widzę, że temat kopniaka (startera nożnego) dość powszechny. Ogólnie to wydaje mi się, że te startery to trochę jakby pięta achillesowa naszych Os, bo często spotyka się je przerabiane, pourywane, spawane itp.
No i właśnie ja mam w zasadzie podobny problem co arthek, więc chciałem zapytać Was o radę.
Mam starter, ale pęknięty przy śrubie i wieloklinie, ponadto widać, że w tym miejscu już kiedyś był spawany. Nawiasem mówiąc - Osa z 1962 rocznika, a starter ten "kratkowany" (jak te blachy przemysłowe ;)), nie wiem czy jest to oryginał zamontowany na pierwszy montaż.
Ale wracając do tematu - nie chcę kupować tych "zamienników", tylko wykorzystać to co mam (zawsze to oryginał). No i tu chyba jedyny słuszny pomysł to taki jak zrobił arthek - przyspawanie części ze śrubą i wieloklinem od innej kopki, np. od WSKi.
Mam tylko pytanie, bo nie do końca jestem pewien - czy średnica wewnętrzna tego wieloklina od kopki z np. wsk jest identyczna z wieloklinem na wałku w mechanizmie startera w osie???? Akurat jak na złość kiedyś wymontowałem ten mechanizm z mojej oski i mi go wcięło (muszę poszukać dobrze wszędzie), więc nie mam jak sprawdzić. Chodzi o to, czy jak zreanimuje starter wyżej opisanym sposobem, to czy ten wieloklin się zgra z ośką????
A właściwie to jakby ktoś zliczył ilość zębów na wieloklinie wałka startera to byłbym wdzięczny (bo rozumiem, że jego średnica to 20 mm?) Będę wdzięczny za pomocne słowo ;)
OSA M50 '62 (powooolny proces renowacji), Suzuki GSX400E '86 (do jazdy), Romet Ogar 205 '87 (nowy nabytek - full oryginał), Motorynka Pony 50-M-2 '84 (do zabawy - otatnie zabiegi kosmetyczne), Komar 2350 i MZ ETZ150 '90 (do wspomnień...)
hoks

Postprzez mucha68 » środa, 2 listopada 2011, 21:32

Ja mam u siebie taki patent,wieloklin od WSK-i mam przyspawany do oryginalnej kopki od OSY,sprawuje się to na razie całkiem przyzwoicie :D
mucha na osie

OSA M52-1965r.
VW T3 CARAVELLE-1981r.
ZAPOROŻEC ZAZ 968A-1976r.
mucha68

Postprzez hoks » środa, 2 listopada 2011, 22:35

mucha68 napisał(a):(...)wieloklin od WSK-i(...)

czyli wnioskuje, że wieloklin startera od wski pasuje na wieloklin w oryginalnej ośce kopniaka zgadza się?
jeśli tak to kompletuje elementy i niebawem odwiedzę magika-spawacza.
OSA M50 '62 (powooolny proces renowacji), Suzuki GSX400E '86 (do jazdy), Romet Ogar 205 '87 (nowy nabytek - full oryginał), Motorynka Pony 50-M-2 '84 (do zabawy - otatnie zabiegi kosmetyczne), Komar 2350 i MZ ETZ150 '90 (do wspomnień...)
hoks

Postprzez mucha68 » czwartek, 3 listopada 2011, 20:06

Dokładnie tak,to ten sam rozmiar :)
mucha na osie

OSA M52-1965r.
VW T3 CARAVELLE-1981r.
ZAPOROŻEC ZAZ 968A-1976r.
mucha68

Postprzez DIAK DRIFT » poniedziałek, 14 maja 2012, 01:49

Witam wszystkich Osiarzy ;) potrzebuje Kopajke do mojej Oski :/ szukam i szukam i coś kupić nie mogę ;( liczę na pomoc i pozdrawiam ;)
DIAK DRIFT

Postprzez hoks » poniedziałek, 14 maja 2012, 07:15

witaj Kolego!
łatwo z tym zakupem miał nie będziesz, ale nie trać nadziei! Nie pamiętam nicku, ale kiedyś (rok, dwa temu) ktoś wystawiał na portalu współczesny wyrób dorabiany na wzór epoki (ponoć nie najlepsza jakość, ale z braku laku wiadomo...), może ktoś inny z forum lepiej kojarzy sprzedawcę, być może jeszcze gdzieś byś to dostał.
A jak nie to szukaj w necie na aukcjach - i jeśli nawet trafisz na zniszczony/urwany wieloklin to i tak sobie to kup, bo nie trudno to naprawić wstawiając końcówkę od startera z wski (ja mam taki patent zaaplikowany).

p.s. żeby formalności stało się zadość, zapraszam Cię "Nowy" również do powitalni... :P
hoks

Postprzez towot » poniedziałek, 14 maja 2012, 20:43

Przede wszystkim zapraszamy do powitalni, a potem pytania.
Gość ma ksywę arecki i ma sklep w W-wie przy ul Brzeskiej, bliższy kontakt możesz sobie wygoglować.
towot

Postprzez marso » poniedziałek, 14 maja 2012, 21:13

DIAK DRIFT napisał(a):Witam wszystkich Osiarzy ;) potrzebuje Kopajke do mojej Oski :/ szukam i szukam i coś kupić nie mogę ;( liczę na pomoc i pozdrawiam ;)

Zapraszamy jak Koledzy wcześniej już pisali do powitalni i naszej mapki.
Ja kopkę kupiłem teraz na bazarze w Łodzi i wiem, że gość miał jeszcze jedną piękniutką ale dość drogą...
W ogóle miał troszkę części oskowych ale się cenił jak diaski jak większość zresztą wystawiających.
Powodzenia w poszukiwaniach.
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez hoks » wtorek, 15 maja 2012, 07:13

towot napisał(a):(...)
Gość ma ksywę arecki i ma sklep w W-wie przy ul Brzeskiej, bliższy kontakt możesz sobie wygoglować.

zgadza się, właśnie chyba on kopkami handlował, kontakt do niego nie trudno złapać w sieci.
p.s. nie znam gościa, ani też nic mnie z nim nie łączy, ale polecam współpracę z Nim (zawsze uprzejmy kontakt i fachowa pomoc)
hoks

Postprzez DIAK DRIFT » wtorek, 15 maja 2012, 14:01

Dziękuje wszystkim za pomoc ;) kopka zamówiona pozdrawiam wszystkich Osiarzy ;)
DIAK DRIFT

Poprzednia strona

Powrót do Silnik i osprzęt