Problem

Problem

Postprzez Czaja » wtorek, 28 lutego 2012, 20:37

Witajcie...
Borykam się z dylematem odnośnie składania silnika. Chodzi o spasowanie karterów... w czym rzecz. Jeden karter mam z mojego silnika drugi byłem zmuszony dokupić z powodu uszkodzenia gniazda łożyska trybu zdawczego. Poprzedni "fachowiec", który grzebał w silniku zbił młotkiem całe gniazdo tak aby łożysko miało jakiś punkt zaczepienia, co w efekcie spowodowało pęknięcie w sciance łoża. Kupując karter nie pomyślałem o tym, że może być problem spasowania wału czy skrzyni lub obu rzeczy naraz. "Na oko" pasuje... ale to jest silnik a nie ściany w mieszkaniach z prlu... mam takie możliwości

1. Poszukać 2 kartery w dobrym stanie...
2. Oddać do zakładu uszkodzony karter, zaspawać uszkodzenie oraz na nowo obrobić łożę.
3. Znaleźć zakład, który sprawdziłby spasowanie posiadanych karterów.

Co robić?!

Proszę o pomoc.
[Boguś]
M 52 64'
SHL M05 54'
DKW KS 250 37'
BMW R 25/3 55'

BMW 501 54'
MERCEDES W189 58'
Czaja

Re: Problem

Postprzez kpt-bomba » środa, 29 lutego 2012, 02:17

ja bym kupił komplet karterów. podobno od shl 175 też maja pasować czyli silnik S32 i chyba póżniejsze S06,ale na ten temat niech sie wypowie ten nasz człowiek co porównuje w innym wątku kartery osy i SHLki.
gdyby naprawde juz nie można było dostac takich obudów ,można by było utoczyć i przeszlifować wałek suwliwie wchodzący wgniazdo łożyska wału i sprawdzić na skręconych karterach ,czy da się go wepchnąć we wszystkie miejsca łożysk naraz ,to gwarantowało by współosiowość obu karterów.co do pasowania skrzyni biegów to po prostu porównać głębokości tulejek brązowych i łożysk po osadzeniu względem przylgni stykania obu karteró.osobiście ,jesli mialbym mieć dwa kartery inne to wolał bym przebić nr.ki na karterach od SHlki które jeszcze dość często się pokazują w sprzedaży
Tomasz Grzegorczyk tel 888197233
33xOSA.31xWFM M06.Wózek WFM Osy.6xGazela.Peugeot Bima.Terrot ETD,EP,L175, FLG250,2xHCTL,HDL,RGSTA,VMS.Griffon175.Triumph Bonneville.AJS M20.Wiatka. 2xCezeta502.Heinkel102A1.MotobecaneC45B,2xU2C,C45S.Magnat Debon M3l,M347,M4td,VMS.2xStarlette.
Citroen-DS19,SM-Maserati
kpt-bomba

Postprzez arthek » środa, 29 lutego 2012, 10:22

Tak , jak kolega napisał powyżej.
Najpierw sprawdziłbym współosiowość tych dwóch różnych karterów, bo duże prawdopodobieństwo jest takie, że wsio będzie ok.
Można to sprawdzić ( pracochłonna robota) montując próbnie silnik, tzn. nabijasz łożyska ( 2 szt z każdej strony) na wał, składasz skrzynię podgrzewasz opalarką lewy karter w miejscu osadzenia łożyska głównego wału, montujesz wał i nie smarując uszczelniaczem karterów ( składasz próbnie) montujesz ( po podgrzaniu opalarką) prawy karter wału.Skręcasz śrubami połówki i ręką kręcisz wałem , wałkiem zdawczym i wałkiem głównym skrzyni biegów.Jeśli wsio jest ok, i się luźno obraca bez przycięć lub bez wyczuwalnego oporu to będzie dobrze.
Trzeba pamiętać ,że łożyska główne wału jak i łożysko zdawcze mają luz C3 , który w niewielkim stopniu ma za zadanie niwelować niewielką współosiowość karterów rzędu kilku setek milimetra.
Jeśli nie potrafisz tego sam zrobić ( lub nie masz czasu) to oddaj kartery do zakładu tokarskiego i tam powinni ci sprawdzić współosiowość.
Druga ( w miarę tania ) opcja to zakup karterów od S-32
Nie pchałbym się w spawanie i obrabianie zniszczonego gniazda łożyska bo to pracochłonna , kosztowna i trudna ( wytaczanie z zachowaniem współosiowości) i skazana raczej na niepowodzenie ( karter przy spawaniu może ulec skrzywieniu) operacja.

U mnie też był problem z gniazdem łożyska wałka zdawczego.Miałem taki luz ,że łożysko kiwało się na boki.
Wkleiłem je na loctite , skręcając ( na czas schnięcia kleju) kartery z kompletną skrzynią biegów , tak aby zachować współosiowość osadzenia łożyska.
U siebie w prawym karterze również spawałem niewielkie pęknięcie przy połączeniu cylindra i karteru , w okolicy wyjścia kanału przepłukującego.Musiałem po tym zabiegu docierać płaszczyznę styku połówek karterów na płycie traserskiej, ponieważ karter lekko się " wygł" :mrgreen:

Pozdrawiam

Arthek
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez bitels » środa, 29 lutego 2012, 17:52

Kartery były do siebie pasowane indywidualnie dla każdego silnika, dlatego miały na górze bity trzy cyfrowy numer ,aby ich nie pomylić.
Poszukaj pary najlepiej z silnika S32, albo zwłoki takiego silnika bo najłatwiej go znaleźć.
M 52 + Kilka innych polskich motocykli i motorowerów.
bitels

Postprzez ptachol » środa, 29 lutego 2012, 18:35

Myślę, że najprościej będzie znaleźć inne kartery a jeśli chodzi o regenerację zrobił bym to tak. Skręcił bym wybebeszone kartery oddał do zakładu posiadającego wytaczarkę a następnie kazał zabielić jedną stronę karteru bazując wytaczadło na drugim karterze. Jeśli nie osiowość jest niewielka wystarczy jedną stronę łożysk wkleić na klej, jeśli wychodzi w dychach trzeba roztoczyć i wstawić tuleje redukcyjną. Taka regeneracja przywróci kartery do świetności.
ptachol

Postprzez Czaja » środa, 29 lutego 2012, 20:25

Dziękuje za szybką reakcję, jest kolejne "ale" kartery można kupić tylko one nie dają gwarancji lepszego stanu niż mój... a osiowania gniazd nie mam pojęcia kto w okolicy mógłby się tego podjąć... Bo jak wiadomo mieć sprzęt to nie wszystko - trzeba mieć jakieś doświadczenie.... A o fachowców w okolicy ciężko:(

Czy ktoś może się orientuje gdzie ktoś by się podjął tego zadania?

a tu znalazłem takie trupki....

http://allegro.pl/shl-m-11-m-06-i2166527127.html

http://allegro.pl/silnik-wfm-shl-i2170775409.html
[Boguś]
M 52 64'
SHL M05 54'
DKW KS 250 37'
BMW R 25/3 55'

BMW 501 54'
MERCEDES W189 58'
Czaja

Postprzez mwasiu » czwartek, 1 marca 2012, 14:51

Jak nie jesteś ortodoksem to zakładaj.
Dowiedz się czy nie były rozpoławiane śrubokrętem. Czy nie mają pokaleczonych płaszczyzn styku.
Potem można je delikatnie odświeżyć. Szklana tafla, drobniutki papierek i ruchem od siebie (tylko w jedną stronę!) delikatnie je splanować. Ubytek materiału minimalny a zlikwiduje ewentualne rysy.
Pozdrawiam
Maciek

Ojciec boso, matka boso, a syn Osą ...
============================================================
WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Romet Pony (motorynka) 87'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez kpt-bomba » czwartek, 1 marca 2012, 23:47

pierwsze są do niczego ,ale te drugie od S34 spoko wygladają nieżle.nie wiem ,czy można je założyć do osy,ale chyba tak. .zapytaj czy maja ten sam 3cyfrowy nr na górze.no i czy nie ma widocznych uszkodzeń .a potem co bedzie nr se przerobisz ,a jak nie to poszukasz następnych .zawsze to lepsze niż naprawa starych.prędzej trafisz dobre niż stare naprawisz i zgrasz ze soba.
33xOSA.31xWFM M06.Wózek WFM Osy.6xGazela.Peugeot Bima.Terrot ETD,EP,L175, FLG250,2xHCTL,HDL,RGSTA,VMS.Griffon175.Triumph Bonneville.AJS M20.Wiatka. 2xCezeta502.Heinkel102A1.MotobecaneC45B,2xU2C,C45S.Magnat Debon M3l,M347,M4td,VMS.2xStarlette.
Citroen-DS19,SM-Maserati
kpt-bomba

Postprzez towot » piątek, 2 marca 2012, 08:41

A dlaczego Kapitanie te pierwsze są do niczego??? Pytam, bo muszę coś kupić do SHL-ki.
towot

Postprzez kpt-bomba » piątek, 2 marca 2012, 10:38

po pierwsze mówcie mi bomba ,nie jestem waszym przełożonym a w wojsku nigdy nie założyłem pagonów na znak olewki tego systemu.jesli będziecie do mnie mówić kapitanie ja bym musiał zwracać się do was jak kpt.bomba w filmie do swoich podwładnych ,a tego bym nie chciał bo byście się pogniewali na mnie hehe. ;) oczywiście to tak na marginesie.mówcie jak wam wygodnie.
co do karterów. napisał gość ,ze są spawane a to świadczy o ich wymęczenie ,,ze lużne bierznie pod łożyska i widac otwory na śruby wytarte,zwłaszcza ten dolny przedni(mocowania w ramie. .źle to wróży.a wg zasady allegro -dobrze wróży to 50/50 ,żle wróży to lepiej sobie nerwó oszzędzić.
Citroen-DS19,SM-Maserati
kpt-bomba

Postprzez towot » piątek, 2 marca 2012, 12:25

Aaaaaaaaaaa ha. Siedzę w robocie i tylko rzuciłem okiem na zdjęcia, a opisu nie czytałem. Mea culpa!!! Dzieki bomba!!! ;)
towot

Powrót do Silnik i osprzęt