[M52] zdjęcie złożeniowe skrzyni

[M52] zdjęcie złożeniowe skrzyni

Postprzez BartekG » wtorek, 7 grudnia 2010, 11:23

Hej!
jako, że właśnie przystępuje do złożenia silnika w mojej osce, mam prośbę - ma ktoś może zdjęcie przedstawiające skrzynię biegów z podkładkami/dystnasami ułożonymi w odpowiedniej kolejności - jako, że mój silnik był w worku, znalazłem tam kilka podkładeczek pasujących na wałki skrzyni biegów, ale nijak nie wjestem w stanie ustalić która podkładka odpowiada podkładkom z katalogu części. ideałem było by zdjęcie wyjętej skrzyni biegów pokazujące jakie i w jakiej kolejności elementy wchodzą na wałki skrzyni biegów.
Przy okazji pytanie - czy silnik osy wymaga dystansowania?
Przewijał się ten temat na forum kilka razy, i wynika z niego, że niektórzy forumowicze dystansują wał, inni nie. Na moją czapkę, dystansowanie wału w osie jest mocno problematyczne, gdyż wymagało by kilkukrotnego montażu/demontażu silnika (połówek), a to raczej nie wychodzi silnikowi na zdowie.....
Jakieś wskazóweczki?
Pozdrawiam!
BartekG
M52 '64
BartekG

Re: [M52] zdjęcie złożeniowe skrzyni

Postprzez bitels » wtorek, 7 grudnia 2010, 16:07

Wszystkie silniki i skrzynie biegów się dystansuje.
Ludzie czytajcie literaturę a nie czekajcie aż ktoś wam da na talerzu gotowe odpowiedzi na pytania ,na które odpowiedź jest już podana w instrukcjach. Co byście zrobili dawniej jak nie było internetu!!!!!Zginęlibyście jak ciotka w Czechach !!!

Do osy w przeciwieństwie do innych wynalazków bez problemu można znaleźć w necie Książkę Naprawczą .Tam jest dokładnie wszystko napisane łopatologicznie od A do Z.
Można ją nawet znaleźć na tym forum.
M 52 + Kilka innych polskich motocykli i motorowerów.
bitels

Postprzez BartekG » wtorek, 7 grudnia 2010, 21:30

Widze , że kolegę szybko ponosi - niekoniecznie słusznie. Wczytaj się uważnie w to co napisałem.

BartekG napisał(a):jako, że właśnie przystępuje do złożenia silnika w mojej osce, mam prośbę - ma ktoś może zdjęcie przedstawiające skrzynię biegów z podkładkami/dystnasami ułożonymi w odpowiedniej kolejności - jako, że mój silnik był w worku, znalazłem tam kilka podkładeczek pasujących na wałki skrzyni biegów, ale nijak nie wjestem w stanie ustalić która podkładka odpowiada podkładkom z katalogu części. ideałem było by zdjęcie wyjętej skrzyni biegów pokazujące jakie i w jakiej kolejności elementy wchodzą na wałki skrzyni biegów.

Katalog części mam, książkę Pancewicza również, o nie nie proszę. chodzi mi o wskazówki mogące pomóc zidentyfikować pochodzenie poszczególnych podkładek/dystansów.
Rozumiem, że nie możesz pomóc w tej sprawie.Może ktos inny będzie w stanie.
Pozdrawiam!
BartekG
M52 '64
BartekG

Postprzez bitels » wtorek, 7 grudnia 2010, 22:07

Nie chodzi o katalog ani Pancewicza.
Osa M52 Naprawa, książka dla serwisów. Biblia każdego z tego forum.
Rozłożenie i ponowne złożenie silnika może zmienić ilość podkładek dystansowych.

Nie che ci się przeglądać strony szefowej to masz:

http://osomania.pl/download/inne/osa-m52- ... aprawy.pdf

A są tam inne ciekawe rzeczy.
bitels

Postprzez bitels » środa, 8 grudnia 2010, 14:11

Doktor napisał(a):Może rozważ BartekG zakup drugiego silnika do Osy,ale w całości. Na pewno kiedyś się przyda,(na tym nie stracisz),a przynajmniej sam sprawdzisz "organoleptycznie",co i jak ;)

Pod warunkiem ,że ten silnik nigdy nie był otwierany, ma plomby.
A taki będzie kosztował worek pieniędzy.
Niestety muszę to napisać ale to chora teoria.

Doktor napisał(a):Powiem szczerze,że pierwszy raz widzę taką "biblię" na temat remontu Osy.

To mało widziałeś. ;) Ta instrukcja nie zawiera błędów.

Silnik z osy jest tak banalny, dodatkowo jest spora literatura i to, że ten silnik był stosowany w kilku rodzajach pojazdów.

A kupując pojazd w częściach to przysłowiowy zakup kota w worku ,są dwa sposoby jak sprzedający daje ci czas na sprawdzenie części i wiesz co bierzesz, albo oglądasz z grubsza i potem się dziwisz ,ale to wszystko zależy od kwoty jaka w chodzi w grę. Raz pomagałem koledze w zakupie BSA do samodzielnego montażu, kwota jaka wchodziła w grę to 18 tys. Uzbrojeni w literaturę spędziliśmy u kolesia cały dzień i okazało się ,że brakuje paru istotnych elementów których na pierwszy rzut oka były nie do wychwycenia. Po całym dniu sprawdzania motocykl zabraliśmy za 15tys.
bitels

Postprzez BartekG » środa, 8 grudnia 2010, 20:41

Witam!
Bitels - o tej instrukcji serwisowej nie wiedziałem :) Jest genialna - tego mi było trzeba, wszelkie zagadki zostały rozwiane. Ciekawy jestem, czy dystansując wal wykorzystam te podkładki, co były w worku, czy będe potrzebował czegoś więcej :)
Generalnie inne motocykle którymi sie zajmuje, wają skrzynie biegów osobno, więc zabawa z dystansowaniem nie wymaga rozbierania układu korbowego. A jak każdy wie ( zauważyłem nawet wzmianke w instrukcji do Oski :) ) rozbieranie i składnaie, nie najlepiej działa na łoza łozysk, zwłaszcza strach o osadzenie łożyska wału korbowego. Dlatego zanim poskładam Oskowy motorek, wolę poupewniać się odnosnie wszystkich zagwozdek.
Ale w zasadzie teraz pojade punkt po punkcie wg instrukcji.
Doktor - jak tam twoja Ema - jeździ? :)
Pozdrawiam!
BartekG
M52 '64
BartekG

Postprzez misiek » niedziela, 12 grudnia 2010, 21:47

ja tam lubie jezdzic w zime, choc ciezko to ine na jednosladzie co innego jak sie ma 3 kolka ;) wtedy mozna pojezdzic, tym ludziom to sie chyba pory roku pomylily ze biegaja w spodenkach. fotki fajne wyszly i m-ka sie fajnie prezentuje.
Wfm OSA m52 1965 r
misiek

Powrót do Silnik i osprzęt