halcik napisał(a):Między s06 i s32 oraz między s06a i s33 tak, ale pomiędzy s32 i s33 nie. Oba silniki miały 17 zębów na wale, tyle samo na koszu (nie pamiętam ile) oraz to samo przełożenie między trybem badawczym, a zębatką z nią współpracującą.
Pisałem to tu i tak jakby nabąkiwałem poniżej, ale mogę sprecyzować. Może wprost nie zostało to jeszcze ujęte więc: jeden rodzaj skrzyń jest w S06 i s06a, a inny w s32, s33, s34. W pierwszym zestawie mamy zębatkę 13, a w drugim przypadku zębatkę 17. W obu typach różni się też oczywiście łańcuszek (ilość ogniw) oraz zębatka na koszu sprzęgłowym. Idąc dalej samo sprzęgło również się różni i tak pierwszy rodzaj silników ma docisk na kilka sprężyn, a drugi rodzaj ma sprężynę centralną. Ogólnie całe kosze są inne
Osobnym tematem, którego tu nie poruszyłem są mechanizmy zmiany biegów, ale uznajmy, że w osie mamy dwa rodzaje wałków, do silnik s06a i inny do s33. Dla pozostałych silników jest już jeden wspólny.
A że temat dotyczy silnika s32 który kolega chce przemienić w silnik do osy to podpowiadam, że taki cudak zaspokoi się każdą skrzynią w granicach rozsądku, to znaczy przy zastosowaniu skrzyń w komplecie z odpowiednimi sprzęgłami.
Jeśli jednak temat wyda się wam ciekawy to postaram się w wolnej chwili przedstawić odpowiednie przełożenia na sprzęgle i na trybie zdawczym na odpowiednich biegach, które mogą posłużyć do oceny spadku prędkości obrotowej zębatki na trybie zdawczym, co w sumie i tak jest rekompensowane przez zastosowaną zębatkę na kole tylnym, to znaczy w M52 mamy 42 zęby, a w M50 39 zęby.