Gaźnik PEGAZ GM24U2 - zagwozdka "z przejsciem"

Gaźnik PEGAZ GM24U2 - zagwozdka "z przejsciem"

Postprzez arthek » środa, 12 października 2022, 08:22

Chcę przedstawić przyczynę problemu "przejścia"z jałowych obrotów silnika na średnie obroty.
Problem polega na dławieniu się silnika i konieczności większego "odkręcenia " manetki gazu aby ruszyć z miejsca, lub kiedy jedziemy np na 3 biegu (delikatnie operując manetką gazu ) i chcemy przyspieszyć .Wtedy czuć przydławienie i trzeba dać więcej gazu ( unieść wyżej przepustnicę wraz z iglicą) .

U mnie ( w drugiej Osie- Fenixie ) wystąpił właśnie taki problem po zamianie gaźników.
Do tej pory miałem założony gaźnik GM 24U2 który normalnie działał , tylko miał już trochę zużytą przepustnicę i postanowiłem zdjąć go i założyć inny gaźnik GM 24U2 , który miałem w zapasie - po kompleksowej regeneracji .
Regenerowany był kilka lat temu w firmie zajmującej się tym tematem. Był wyczyszczony , miał zregenerowaną przepustnicę , dysze, komora pływakowa , frezowany kołnierz itp.
Po założeniu tego regenerowanego gaźnika wystąpił właśnie ten problem z przejściem na średnie obroty.
Jałowe obroty dało się idealnie , bez problemu wyregulować.Odpalanie na zimno czy ciepło - bez problemu.Jazda na pełnym otwarciu przepustnicy - bez problemu.Tylko problem był z dławieniem się przy przejściu z niskich obrotów na srednie. Tak jakby silnik "nie miał dołu".

Zdjąłem ten gaźnik i sprawdziłem drożność drugiego otworu biegu jałowego ( skośnego ) - ten który właśnie zapewnia płynność włączenia się w pracę głównego układu paliwowego ( dyszy iglicowej i dyszy głównej ) i okazało się ze jest drożny. Przedmuchałem go jednak powietrzem na wszelki wypadek , założyłem gaźnik i dalej to samo....
Poziom w komorze pływakowej - ok.

W trakcie zdejmowania filtra powietrza z gaźnika moją uwagę przykuło podcięcie na przepustnicy , wydawało mi się trochę za wysokie.
Wyjąłem więc tą zużytą przepustnice z tego starego gaźnika GM 24U2 i porównałem podcięcia z przepustnica z tego regenerowanego gaźnika.
I okazało się ,że podcięcie w tej regenerowanej przepustrnicy jest wyraźnie wiecksze , szacuję na 35 stopni ( tak jak w junaku , w Pegazie GM 26 ) , a powinno być 30 stopni.

Także przyczyna znaleziona.

Większe podcięcie przepustnicy powoduje ,że w momencie podnoszenia się przepustnicy, ssące działanie silnika zasysa mniej paliwa z drugiego , skośnego otworka biegu jałowego ( który odpowiada za wzbogacenie mieszanki zanim zacznie pracować dysza iglicowa ) ponieważ większym podcięciem , dostaje się więcej powietrza zubażajac mieszankę.Dopiero jesli przepustnicę uchylimy nieco wiecej , wtedy paliwo jest już zasysane z dyszy iglicowej i mieszanka jest znów wzbogacona .

Problem w tym ,ze zakład który regenerował ten gaźnik , otrzymał ode mnie do regeneracji w pełni oryginalny , kompletny ( i normalnie jeźdżący ) gaźnik GM 24U2 z przepustnicą o kącie 30 stopni a zwrócił mi z przepustnicą 35 stopni....
Było to ze 3 lata temu , gaźnik montowałem dopiero teraz i nie wiem czy uznają mi reklamację....
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Re: Gaźnik PEGAZ GM24U2 - zagwozdka "z przejsciem"

Postprzez Endrju057 » środa, 12 października 2022, 12:09

Życzę uznania reklamacji, ale raczej będzie ciężko. A co do zaistniałego problemu z gaźnikiem i przepustnicą, to szacun za rzeczowe opisanie problemu, postawienie trafnej diagnozy i wszystko udokumentowane zdjęciami. :roll:
Kilka motocykli z czasów PRL-u, DDR-u + kilkanaście Os M52.
Endrju057

Postprzez borewicz81 » czwartek, 13 października 2022, 12:37

Jeżeli będziesz miał problem z uznaniem reklamacji podeślij gaźnik do mnie. Dorobie przepustnicę i wpasuje w korpus. Też zajmuje się regeneracja gaźników.
borewicz81

Postprzez arthek » czwartek, 13 października 2022, 17:26

borewicz81 napisał(a):Jeżeli będziesz miał problem z uznaniem reklamacji podeślij gaźnik do mnie. Dorobie przepustnicę i wpasuje w korpus. Też zajmuje się regeneracja gaźników.

Oki, dzięki - dam znać.
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez webster » środa, 19 października 2022, 23:26

Przypuszczam że regenerację wykonał zakład z puszczykowa... mi też źle zregenerował pegaza.
Przepustnica powiedzmy ok , ale nie wykonał uszczelnienia korpusu gaźnika z korpusem gardzieli efekt lewe powietrze....
Jak dzwoniłem gość stwierdził że to nie ma sensu bo to nie ma znaczenia w pracy silnika.... .
Efekt kasa w błoto ale wysłałem gdzie indziej ( wrzuce namiary w dziale warsztaty) i majster wstawił opaske z teflonu i silnik gada aż miło.
Osa m52 Wiatka wp.150 Vespa 125gt Awo 425s Jawa 555
webster

Postprzez arthek » czwartek, 20 października 2022, 05:32

webster napisał(a):Przypuszczam że regenerację wykonał zakład z puszczykowa... mi też źle zregenerował pegaza.
Przepustnica powiedzmy ok , ale nie wykonał uszczelnienia korpusu gaźnika z korpusem gardzieli efekt lewe powietrze....
Jak dzwoniłem gość stwierdził że to nie ma sensu bo to nie ma znaczenia w pracy silnika.... .
Efekt kasa w błoto ale wysłałem gdzie indziej ( wrzuce namiary w dziale warsztaty) i majster wstawił opaske z teflonu i silnik gada aż miło.

Pewnie do Tucholi , tam regenerowałem w 2010 r swojego innego Pegaza GM24U2 , który chodzi ok i lata w Osie do dziś.
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez webster » czwartek, 20 października 2022, 05:56

Tak Jarek Styba Tuchola. zdam potem relacje w dziale warsztaty.

Na stronie o junaku jest ładnie opisanie jak wygląda uszczelnienie tego miejsca . W sumie proste ale trzeba mieć tokarkę :-).

https://junakm07.jimdofree.com/2014/05/ ... C5%BAnika/
Osa m52 Wiatka wp.150 Vespa 125gt Awo 425s Jawa 555
webster

Powrót do Silnik i osprzęt