Gaźnik ssanie

Gaźnik ssanie

Postprzez KonradM52 » piątek, 23 września 2022, 03:05

Witam
Podczas odpalania po wielu latach mojej Osy popełniłem największy i chyba najgłupszy błąd jaki mogłem zrobić, nie zrobiłem zdjęć zanim zacząłem rozbierać gaźnik. Ogólnie motor odpala jakoś jeździ ale największym moim zadumaniem jest ssanie. Czy mógł by mi ktoś wysłać/wstawić zdjęcie w jakiej kolejności złożona jest przesłonka od ssania (kolejność tulejka sprężynka). I podpowiedzieć jak powinno być ustawione ssanie bo w chwili obecnej nie uzyskuje pełnej mocy ( pełną moc uzyskuje gdy podczas jazdy podciągać ssanie a tak chyba to nie powinno być).
Będę bardzo wdzięczny za pomoc bo oglądając rysunki techniczne ciagle co obrazek to inaczej widać, a niestety w posiadanej przeze mnie MZ TS 150 ssanie i gaz jest na 1 elemencie (a OSKA ma dzieloną)
KonradM52

Re: Gaźnik ssanie

Postprzez arthek » piątek, 23 września 2022, 05:27

Siedząc na Osie , pchając dźwignię przesłony powietrza ( to nie jest ssanie) do przodu , ustawiasz tą dźwignię w pozycję "rozruch" czyli działa wtedy podobnie jak w MZ'ce - "Ssanie" .
W pozycji tej ( dźwignia do przodu) , przesłona zasłania częściowo kanał powietrzny w gaźniku powodując to że silnik zasysa więcej paliwa niż powietrza, ułatwiając rozruch ( o ile gaźnik jest szczelny - w dobrej kondycji )
Po częściowym nagrzaniu silnika jak i w trakcie jazdy dźwignia ta powinna być przesunięta w kierunku kierowcy ( czyli tzw "SSANIE" jest wtedy wyłaczone )

Ponadto w katalogu cześci zamiennych OSA M52 ( storna osomania.pl w dziale technikalia ) na stronie 40 rys T7 widac jak powinna być zmontowana ta przesłona.
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez KonradM52 » piątek, 23 września 2022, 11:28

trochę to pogmatwane „nie jest ssanie” a jest ale ogarniam. Pytanie przysłona ta mniejsza część przepustnicy po nagrzaniu jest opuszczona, w momencie dodania gazu na max nadal jest w pozycji dolnej nie rusza się wraz z przepustnica sterowana gazem ? Na moje myślenie to trochę powoduje straty na mocy gardziel przepustnicy jest częściowo przysłonięta iglica w górze co skutkuje zbyt bogata mieszanka paliwo-powietrzna. No chyba że mój błąd i przepustnica powinna unosić sie wraz z przesłonką.
KonradM52

Postprzez arthek » piątek, 23 września 2022, 11:42

PRZESŁONKA o której piszesz w momencie rozruchu silnika powinna być opuszczona na dół - czyli włączone "SSANIE"
Po odpaleniu zimnego silnika , po tym jak chwilę popracuje , zanim ruszysz z miejsca PRZESŁONKA musi być podniesiona maksymalnie do góry aby nie przesłaniała gardzieli gaźnika.- czyli wyłaczone "SSANIE"
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez arthek » piątek, 23 września 2022, 11:51

KonradM52 napisał(a):trochę to pogmatwane „nie jest ssanie” a jest ale ogarniam. Pytanie przysłona ta mniejsza część przepustnicy po nagrzaniu jest opuszczona, w momencie dodania gazu na max nadal jest w pozycji dolnej nie rusza się wraz z przepustnica sterowana gazem ? Na moje myślenie to trochę powoduje straty na mocy gardziel przepustnicy jest częściowo przysłonięta iglica w górze co skutkuje zbyt bogata mieszanka paliwo-powietrzna. No chyba że mój błąd i przepustnica powinna unosić sie wraz z przesłonką.

Typowy układ ssania to zupełnie osobny kanał w gaźniku którym paliwo pobierane jest bezpośrednio z komory pływakowej ( studni) i doprowadzone dyszą do silnika , zazwyczaj z pominięciem komory mieszania w gaźniku ( gardzieli ).
W Osie takiego układu nie ma , jest natomiast PRZESŁONA powietrza , która jeśli opuscimy na doł , to wtedy silnik zasysa więcej paliwa istniejącymi już dyszami ( główną , wolnych obrotów ) - mieszanka się wtedy wzbogaca i łatwiej uruchomić silnik.
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez KonradM52 » piątek, 23 września 2022, 12:15

Ok czyli zasada działania jest inna niż w przypadku TS 150 w którym ssanie podciągamy linka, tak w Osie odwrotnie ssanie włączone linka dopuszczona, skuter przygotowany do jazdy (ciepły) linka podciągniętą.
Dziękuje za pomoc jutro usprawniam go :D
KonradM52

Postprzez arthek » piątek, 23 września 2022, 12:35

Dokładnie tak.
Napisałem Ci to w pierwszym poscie.
"...Siedząc na Osie , pchając dźwignię przesłony powietrza ( to nie jest ssanie) do przodu , ustawiasz tą dźwignię w pozycję "rozruch" czyli działa wtedy podobnie jak w MZ'ce - "Ssanie" .....
.....Po częściowym nagrzaniu silnika jak i w trakcie jazdy dźwignia ta powinna być przesunięta w KIERUNKU KIEROWCY ( czyli tzw "SSANIE" jest wtedy wyłaczone )....."
.
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez arthek » poniedziałek, 26 września 2022, 06:26

W kwestii uzupełnienia.

Przesłona powietrza w pozycji górnej ( jazda , ciepły silnik) , oraz w pozycji dolnej ( zimny silnik , rozruch) .
Kolejność montażu:
Na linkę zakładasz mosiężną prowadnicę mniejszym otworem do góry , w nią wkładasz sprężynkę i na końcu zakładasz przesłonę.
Po włożeniu przepustnicy do gaźnika , zdejmujesz filtr powietrza i sprawdzasz czy po przesunięciu maksymalnie do przodu dźwigni na kierownicy sterującej , przesłona powietrza w gaźniku znajduje sie w dolnym położeniu ( jeśli nie schodzi na sam dół i zostaje niewielka szczelina to nie będzie w pełni spełniać swojego zadania) .Należy to wyregulować regulacją na pokrywie gaźnika, a jeśłi brakuje regulacji to trzeba skrócić pancerz linki.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Powrót do Silnik i osprzęt