wałek główny- podkładki

wałek główny- podkładki

Postprzez szczesk » wtorek, 18 stycznia 2011, 17:29

Mam pytanie , czy te podkładki (kolor czerwony) nachodzą tylko na gwint od sprzęgła(zielona strzałka),czy dalej, aż do zębatki skrzynki biegów(niebieska strzałka) ? Czy ktoś zna wymiary tych podkładek i podkładki zaznaczonej na fioletowo? Niestety poprzedni właściciel złożył cały silnik bez żadnych podkładek :? a ja staram się złożyć silnik zgodnie z instrukcją
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Osa M52
SHL M04
SHL M11
WSK 175 KOBUZ
szczesk

Re: wałek główny- podkładki

Postprzez bitels » wtorek, 18 stycznia 2011, 19:39

Poczytaj poradnik Jacy o składaniu silnika to ci się rozjaśni.
M 52 + Kilka innych polskich motocykli i motorowerów.
bitels

Postprzez szczesk » wtorek, 18 stycznia 2011, 20:55

Poradnik Jacy przeczytałem już z pięć razy notując sobie najważniejsze rzeczy ;) , ale niestety nie ma tam żadnej wzmianki o wymiarach tych podkładek . Jeśli ktoś mógłby je zmierzyć byłbym bardzo wdzięczny
Osa M52
SHL M04
SHL M11
WSK 175 KOBUZ
szczesk

Postprzez bitels » wtorek, 18 stycznia 2011, 21:31

Podkładki czerwone służą do ustawiania kosza sprzęgła względem zębatki łańcuszka sprzęgłowego na wale korbowym. Nachodzą dalej niż gwint opierają się na łożysku. Pierwsza jest oporowa:

http://www.skuterdebica.hg.pl/inc/display.php?id=1375

Następne są dystansowe ,grubość dobierasz w zależności od potrzeb podniesienia kosza sprzęgła. Koło łańcuchowe wału i sprzęgła musi być w jednej osi inaczej łańcuch szybko się zużyje.Podkładki oczywiście idą pod kosz.

Fioletową masz tu:
http://www.skuterdebica.hg.pl/inc/display.php?id=585
Dziwne że jej nie było bez niej mogą być problemy z trzecim biegiem. Ona musi być wykonana z twardego materiału najlepiej poszukaj oryginału.
Taka sama jest w shl-ce.
bitels

Postprzez szczesk » środa, 19 stycznia 2011, 19:01

Wielkie dzięki, Bitels :)
Osa M52
SHL M04
SHL M11
WSK 175 KOBUZ
szczesk

Postprzez Bandurko » środa, 19 stycznia 2011, 21:22

bitels napisał(a):Podkładki czerwone służą do ustawiania kosza sprzęgła względem zębatki łańcuszka sprzęgłowego na wale korbowym. Nachodzą dalej niż gwint opierają się na łożysku. Pierwsza jest oporowa:

http://www.skuterdebica.hg.pl/inc/display.php?id=1375

Panowie, ta podkładka nie jest przeznaczona do silnika S33 (czy też S32) a do silnika W2A montowanego w SHLM11W (w katalogu części tegoż motocykla figuruje pod numerem 24 w tablicy T15). W Skuterze jest przypisana do właściwego motocykla ale nie ma żadnej wzmianki do jakiego silnika. Sam ją z rozpędu kupiłem jak robiłem hurtowe zakupy :).

bitels napisał(a):Następne są dystansowe ,grubość dobierasz w zależności od potrzeb podniesienia kosza sprzęgła. Koło łańcuchowe wału i sprzęgła musi być w jednej osi inaczej łańcuch szybko się zużyje.Podkładki oczywiście idą pod kosz.

W katalgu OSY jest tylko komentarz o doborze ilości wg potrzeb, więc to trochę mało. Ale katalog M11 jest w tym względzie trochę bardziej wylewny i mówi o podkładce grubości 1,5mm i 0,2mm. Ilości dobrane wg potrzeb.
Średnica wew. tych podkładek to min. 15mm bo muszą wejść na wałek na którym siedzi łożysko 6202 (35x15x11).
Większość podkładek które widziałem miały wyrażnie wytarte powierzchnie co wskazywało że "pracowały". Przy prawidłowo złożonym sprzęgle nie powinno być luzu pomiędzy łożyskiem-podkładkami-koszem,ale rzeczywistość jest często inna. Postaram się weekend poszperać i jak coś znajdę przemierzę.

bitels napisał(a):Fioletową masz tu:
http://www.skuterdebica.hg.pl/inc/display.php?id=585
Dziwne że jej nie było bez niej mogą być problemy z trzecim biegiem. Ona musi być wykonana z twardego materiału najlepiej poszukaj oryginału.
Taka sama jest w shl-ce.

Ja bez tej podkładki rozwaliłem tryb zdawczy w WFMce. Zęby powypadały jak mleczaki u siedmiolatka.
OSA M52 1963 i jeszcze kilka dwukołowych piękności na dokładkę
Bandurko

Postprzez bitels » czwartek, 20 stycznia 2011, 13:41

Bandurko napisał(a):Panowie, ta podkładka nie jest przeznaczona do silnika S33 (czy też S32) a do silnika W2A montowanego w SHLM11W (w katalogu części tegoż motocykla figuruje pod numerem 24 w tablicy T15). W Skuterze jest przypisana do właściwego motocykla ale nie ma żadnej wzmianki do jakiego silnika. Sam ją z rozpędu kupiłem jak robiłem hurtowe zakupy :).

Tu masz rację ostatnio częściej zajmowałem się silnikami W2.
W S32 i S33 idzie zwykła podkładka bez tych wycięć. W W2 jest inne łożysko wałka sprzęgłowego, stąd te wycięcia.Ale widywałem poskładane silniki S32 z tymi podkładkami.
bitels

Postprzez szczesk » czwartek, 20 stycznia 2011, 16:35

bitels napisał(a):Ale widywałem poskładane silniki S32 z tymi podkładkami.

Czy więc założenie tej podkładki która z założenia przeznaczona jest do silnika W2A może wpłynąć ujemnie na pracę silnika czy jest o obojętne :?: Może ma ona np inną grubość :?:
Osa M52
SHL M04
SHL M11
WSK 175 KOBUZ
szczesk

Postprzez arthek » czwartek, 27 stycznia 2011, 10:01

Nie wpłynie w żaden sposób na pracę silnika.
Pelni ona tylko rolę dystansujacą dla zachowania współnej płaszczyzny koła zębatego wału z kołem zębatym kosza sprzęgłowego.
Najważniejsze to grubość podkładek dystansowych.
Sam ją założyłem z braku innych podkładek dystansujących.
Akurat pasowała mi grubością.
Jełsi nie zalezy Ci na oryginalnosci rozwiązania to można ją zastosować.
W moim przypadku zmniejszyłem jej średnicę zewnętrzną do 29,5 mm , bo w oryginale ma 31 mm , co powoduje zaczepianie się o pierscień zewnętrzny ustalający łożysko wałka głownego skrzyni biegów.
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez osa_tasior » poniedziałek, 18 czerwca 2012, 12:18

Panowie. Mam prośbę. Cieknie mi olej od strony zebatki zdawczej. Brakuje mi czesci w postaci gumki i tej blaszki (z rys. T-5 nr 17i 19) Gdzie można nabyć takie czesci. Najlepiej nowe. Z góry dziekuje za pomoc. Pozdrawiam
osa_tasior

Postprzez hornetino » poniedziałek, 18 czerwca 2012, 15:51

• Osa M52 (1963) • Komar MR232 (1967) • Komar 2328 (1972) • Pegaz 700 (1973) •
• tel. 502 614 834 • hornetino@icloud.com
hornetino

Postprzez osa_tasior » poniedziałek, 18 czerwca 2012, 15:57

Wielkie dzięki za pomoc ;)
osa_tasior

Powrót do Silnik i osprzęt