Pasożyty

Uwagi dotyczące funkcjonowania forum osomania.pl

Pasożyty

Postprzez Yaro » wtorek, 7 lutego 2017, 13:18

Szanowni Koledzy i Koleżanki chciałem Was zapytać o zdanie w pewnej sprawie. Nie wiem czy wiecie ale nasze forum odwiedza spora ilość osób, które ochrzciłem roboczą nazwą "pasożyty". Przeważnie jest tak, że mają Osę którą chcą odbudować ale brakuje im wiedzy więc wchodzą na nasze forum. Czasami się rejestrują, czasami nie, za to garściami czerpią z tego co udało nam się tutaj zgromadzić. Nie włączają się w życie forum, nie prowadzą dyskusji, nie pomagają innym Osiarzom. Ostatnio rozmawiałem z pewnym człowiekiem z Płocka (wystawił na olx osłony cylindra), który chwalił się, że odbudował swoją Osę dzięki temu czego dowiedział się na forum (oczywiście bez rejestracji), chwalił się też, że pozostało mu sporo części po tej renowacji. Na moją sugestię, że może warto je w ramach podziękowań zaproponować forumowiczom nawet się zgodził ale jak na razie konkretów brak. Jak dla mnie sprawa przykra. A Wy co o tym sądzicie?
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502
Yaro
Moderator

Re: Pasożyty

Postprzez Karol » wtorek, 7 lutego 2017, 13:48

Jeśli ja bym miał takie uprawnienia to chciałbym żeby forum było dostępne dla zarejestrowanych użytkowników i tutaj już jakaś część tzw. "Pasożytów" zniknie, ale niektórzy się zarejestrują i będą czerpali wiedzę. Dlatego np nowy użytkownik w jakiś ustalonym przez nas okresie musi się przedstawić w powitalni i przynajmniej min uczestniczyć w życiu forum, a jeśli nie będą banowani. Takie moje zdanie i wg mnie inaczej tego nie załatwimy.
• Osa M52 x7 • SHL M11 x2 • Simson S51 • Komar Sztywniak •
• Auto do ślubu - Mercedes S500L W140 1994r JAPAN •
Karol

Postprzez Halcik » wtorek, 7 lutego 2017, 14:31

Znam kilka pasożytów, którzy co dzień są na forum, a postu od nich nie kupisz. Trzeba dzwonić i pytać co tam słychać żeby mieć pewność, że dany delikwent żyje. Moim zdaniem rzecz nie do ogarnięcia, kasowanie użytkowników to dodatkowa robota dla nas, a i tak taka osoba zakładałaby kolejne i kolejne konto, aby obejrzeć zawartość lub zadać na szybko jakieś pytanie. Nie wrzucanie danych pomocnych przy odbudowie to również strzał kolano dla nas, normalnych użytkowników.
Jarku dla mnie Twoja konkurencja również korzysta z forum, bo skąd obecnie już dwóch producentów lub dwóch sprzedawców tarcz do liczników? Wrzuciłeś rysunek lub nawet zdjęcie w dobrej rozdzielczości i temat ruszył. Lista chętnych tylko zachęca innych do podebrania pomysłu i dorobieniu się samemu :)
Taka prawda, takie życie.
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez martini » wtorek, 7 lutego 2017, 14:58

To ten co chciał 1000 zł. za komplet ??
martini

Postprzez Karol » wtorek, 7 lutego 2017, 15:37

Nie 1000 heh ale na początku 130 zł później zszedł do 100, na MWB w Łodzi juz po 80 a teraz 75 :)
Karol

Postprzez Halcik » wtorek, 7 lutego 2017, 15:46

Tu o osłony silnika chodzi koledze
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez martini » wtorek, 7 lutego 2017, 16:06

Tak o osłony chodzi, w jednym ogłoszeniu była osłona wentylatora i dekiel magenta ,a w drugim osłony cylindra.razem wychodziło 1100, ale w ,,promocji" chciał sprzedać za 1000
martini

Postprzez Yaro » wtorek, 7 lutego 2017, 16:27

Macie nosa koledzy. Ale takich przypadków jest więcej niestety.
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502
Yaro
Moderator

Postprzez Karol » wtorek, 7 lutego 2017, 17:50

Aa no tak widziałem te osłony :)
Karol

Postprzez webster » wtorek, 7 lutego 2017, 18:32

Trza zwołać stworzyć grupę radikals ;-) na czarnych osach bedziemy po nocach i wybijać elemntom głupie pomysły z głowy.....

A tak na serio to na awo forum maja fajny patent mianowicie nie zarejestrowani użytkownicy nie posiadają pełnego dostępu do materiałów tam zawartych . Na innym forum trzeba się było wykazać początkowo aktywnością w tematyce by mieć full dostęp

Kiedyś myślałem że to wbrew idei takich for ( dostęp do rysunków schematów itp.) ale patrząc na nasze przykłady to szlak czlowieka trafia że ktoś tak potrafi.
Osa m52 Wiatka wp.150 Vespa 125gt Awo 425s Jawa 555
webster

Postprzez Yaro » wtorek, 7 lutego 2017, 19:05

No właśnie. Idea jest taka zeby sobie nawzajem pomagać a praktyka taka ze jedni wertują źródła, szukają materiałów, zbierają doświadczenia ponosząc koszty, poświęcając czas i energię a drudzy przychodzą na gotowe nie wnosząc nic w zamian.
Yaro
Moderator

Postprzez towot » wtorek, 7 lutego 2017, 21:02

Powiem wam, że gdybym zarobkowo zajmował się dorabianiem części do zabytkowych motocykli, to w pierwszej kolejności śledził bym fora tematyczne, także nie dziwię się takiemu zachowaniu. Zaczyna to być wkurzające w momencie, gdy ktoś powiela nasze samopomocowe działania, dlatego trzeba by pomyśleć nad pomysłem "rekomendowane przez osomania.pl". To jedna grupa pasożytów.
Druga to po prostu tacy co to na nigdzie indziej nie mogą znaleźć odpowiedzi na jakąś zagwozdkę z remontem/naprawą i cyk rejestracja na forum, jedno pytanie, mam już odpowiedź i adios, mam w d... tych popaprańców, to się spuszczają nad swoimi osami.
towot

Postprzez Heniek » środa, 8 lutego 2017, 00:17

Nie całkiem się z Wami zgadzam. Popieram jak pisał kolega aby zakodować pewne informacje natomiast wykreślenie mało aktywnych jest chyba złym pomysłem . Śledźę w miarę na bieżąco to forum a piszę bardzo sporadycznie z bardzo prostego powodu. Są bardziej zaangażowani z lepszą wiedzą niż ja. Gdyby była sytuacja źe tylko ja mam wiedzę na dany temat to byłbym pierwszym odpowiadającym.
Moja aktywność na tym forum rośnie przed złotem os
Heniek

Postprzez Yaro » środa, 8 lutego 2017, 14:32

Heniu - Twoich 76 postów to nie jest źle :D . Poza tym nie jesteś postacią anonimową i wiemy, że jakby co to na Ciebie też można liczyć. Są tacy którzy się rejestrują i nic nie piszą tylko ściągają (jak pamiętam to ściąganie już w szkole było naganne) i dzięki naszej wiedzy oszczędzają swój czas i pieniądze, podnosząc przy okazji wartość Owadów (bo dowiadują się jak je dobrze zrobić) ale jak już z remontu coś zostanie to jeszcze fajnie paru ludzi wydoić na olx lub allegro bo po co w ramach podziękowania proponować forumowiczom (i nie mówię tu jakiś wielkich zniżkach) skoro zawartość forum jest wspólna czyli wg nich niczyja.
Yaro
Moderator

Postprzez marso » czwartek, 9 lutego 2017, 10:38

Ech chłopaki ile ja namęczyłem admina w tych kwestiach tego mało kto wie, ale udało się zrobić tak, że tylko zarejestrowani mogą oglądać "obrazki" a nie każdy z marszu pierwszy lepszy.
Póki co chyba nie będzie złotego środka na tzw. pasożytów.Siłą tez nikogo do niczego nie zmusimy, ale jak już kiedyś próbowałem żeby zrobić coś takiego że dopiero po napisaniu kilku postów klient może cokolwiek "zobaczyć" tyle tylko, że to już w rękach admina i samej Osiary...
Pozdro
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez Maciej » sobota, 11 lutego 2017, 13:14

Yaro napisał(a):No właśnie. Idea jest taka zeby sobie nawzajem pomagać a praktyka taka ze jedni wertują źródła, szukają materiałów, zbierają doświadczenia ponosząc koszty, poświęcając czas i energię a drudzy przychodzą na gotowe nie wnosząc nic w zamian.

A co ci inni mieliby "wnieść w zamian"? Masz jakieś konkretne oczekiwania? Jeśli ludzie poszukują dopiero wiedzy, to raczej niewiele wniosą. Z czasem natomiast ci, którym powiodła się odbudowa pojazdu, mogą stać się pomocni nowicjuszom. Tak to działa, zresztą na różnych forach.
Może po prostu grupka osób bliżej zaprzyjaźnionych dojrzała do zorganizowania forum bardziej elitarnego? Może da się póki co wydzielić dział dla forumowych weteranów? Na pewno jest potrzebne ograniczenie nowicjuszom możliwości tworzenia nowych postów.
pozdrawiam
Maciek
M20 MR230 M52x2 M50
Maciej

Postprzez Halcik » sobota, 11 lutego 2017, 15:36

Elit tu robić nie będziemy - chyba. Nowicjusze po odbudowie najczęściej żegnaj się z forum, ile jest aktywnych osób zarejestrowanych z 2010?
Cały ten temat miał chyba rozruszać towarzystwo i skłonić do pisania. Widać że nawet poważnej dyskusji nie możemy w tym temacie rozkręcić, choć parę osób już coś napisało.
Zazwyczaj tak jak opisał Jarek nowi biorą i się żegnaj z forum. Jarek chciał zapewne aby każdy brał czynny udział w życiu forum, pokazywał zdjęcie z remontu i pomagał w problemach innych użytkowników
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez Yaro » niedziela, 12 lutego 2017, 19:43

Dokładnie tak jak pisze Halcik. Elit nie będziemy tu robić ale osobiście uważam, że jeżeli ktoś tu się rejestruje i tylko ciągnie wiedzę a po skończonym remoncie nie powie nawet dziękuję to nie jest ok. Co można wnieść w zamian? No cóż mam kilka propozycji:
- po pierwsze jak już ktoś posiadł wiedzę, to może pomagać innym i bardziej udzielać się na forum dzięki czemu będzie żyło (mile widziane różnego rodzaju ciekawostki i relacje);
- po drugie może przekazywać informacje o fajnych imprezach, zlotach i spotkaniach, może poszperać gdzie w okolicy taką imprezę zorganizować i służyć ewentualnymi namiarami lub pomocą;
- po trzecie, może informować o dobrych fachowcach i warsztatach we własnej okolicy;
- po czwarte, może się włączyć w rożnego rodzaju akcje związane z dorabianiem części;
- po piąte, jak już skończył remont i coś mu zostało to może w ramach podziękowań najpierw zamieścić ogłoszenie w dziale sprzedam naszego forum a dopiero potem na allegro i olx.
Można tak wyliczać jeszcze. Okazji i sposobów na odwdzięczenie się za pomoc jest naprawdę wiele. Pozdrawiam
Yaro
Moderator

Postprzez towot » niedziela, 12 lutego 2017, 20:29

Można wiele, ale po co pomagać innym jak można tego nie robić.
towot

Postprzez Karol » niedziela, 12 lutego 2017, 21:01

Sądzę że nic tu nie zdziałamy, nie każdy ma czas czas i chęci żeby coś tu pisać, wchodzi na forum raz na ruski rok, są też podglądacze którzy po cichu dość często podpatrują forum, jak dla mnie forum powinno być widoczne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, nowi użytkownicy przez jakiś czas niech mają tylko np dział powitania i wasze Osy, a jeśli tylko się zarejestrują i nic nie napiszą to po jakimś okresie ban. W ten sposób jakaś część pasożytów zaniknie a resztę na bieżąco się będzie wytępiać :D
Karol

Następna strona

Powrót do Forum