Booty dziwni nowi forumowicze ...etc

Uwagi dotyczące funkcjonowania forum osomania.pl

Booty dziwni nowi forumowicze ...etc

Postprzez webster » wtorek, 17 lutego 2015, 23:39

Witam

Nie żebym się czepiał zasada i idei forum , ale jak większość forumowiczów zauważyła to ostatnio dzieją się bardzo dziwne rzeczy.

osobiście irytują mnie nowi "pseudo " użytkownicy którzy rejestrują się tylko po to by popisać jakieś pierdoły , a co gorsza zamieścić jakieś reklamy , do niedawna był to odsetek , i jeden upierdliwy typ z przed paru lat co zachwalał swoje wyroby ze świstaka :-) przy okazji obrażając wielu. Teraz co któryś post to " cześć , super gratuluje itp.

ok wiem że wiele for się z takimi problemami boryka bo to takie czasy ... ale czy nie możemy coś z tym zrobić ?? wybaczcie ale w tym temacie nie jestem biegły , czasem w pracy odpalam komórke z netem ( jedyna wolna chwilka ) by sprawdzić czy ktoś coś napisał patrze o 4 nowe posty a tam jak wyżej czyli hej super itp. ...

Może wspólnymi siłami uda się wymyśleć

Ps nie chce nikogo urazić , wiem że są osoby co nie posiadają osy ale tego pragną i czerpią wiedzę z tegoż forum po to to jest , ale osobiście proszę aby się udzielały w sposób który coś wniesie

Na forum jestem od 2009 i od tego czasu masa materiałów pozytywnych informacji i rozwiązań wpłynęła na tę stronę wszystkim tym osobą WIELKIE DZIĘKI .
Osa m52 Wiatka wp.150 Vespa 125gt Awo 425s Jawa 555
webster

Re: Booty dziwni nowi forumowicze ...etc

Postprzez stryjmieczyslaw » środa, 18 lutego 2015, 21:40

Obawiam się Websterze, że nie unikniemy "fejsbukizacji" forum. To stamtąd przenoszą się te zwyczaje i są obecne wszędzie. Czy to dobrze, czy źle nie nam osądzać. Historia mediów uzna kiedyś, czy taka banalizacja wymiany informacji uczyniła nas bardziej przyjaznymi, czy raczej pogłębia alienację. Kiedyś rzeczywiście takie "branżowe" fora były bardziej platformą wymiany konkretnych informacji i porad, a teraz oscylują, zgodnie z ogólnymi trendami w kierunku wymiany zachwytów i uprzejmości. Tak jest wszędzie.
Osa M52, Moto Guzzi Breva 1100, BMW Scarver, Honda Rebel, MZ Trophy.
stryjmieczyslaw

Postprzez Halcik » środa, 18 lutego 2015, 22:27

Mój pomysł, nie wiem czy możliwy do realizacji, usunąć możliwość posiadania podpisów lub wstawiania linków (hiperłączy). Musielibyśmy przyzwyczaić się do tych ograniczeń, ale nie bylibyśmy ciekawi dla żadnego reklamodawcy. Mógłbym też kasować konta działające na tej zasadzie, ale to raczej walka z wiatrakami, a etatu tu nikt nie ma.
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez Yaro » piątek, 25 marca 2016, 23:50

Trochę z innej mańki. Proponuję aby Powitalnia była obowiązkowa. Zaglądają tu forumowicze, którzy są zarejestrowani od kilku lat a nie raczą nawet się przedstawić i napisać co ich tu sprowadza. To tak jakby ktoś z ulicy wszedł do naszego domu, wyjadł wszystko z lodówki, opróżnił barek, wziął parę rzeczy na pamiatkę i wyszedł bez słowa. Łukasz co Ty na to?
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502
Yaro
Moderator

Postprzez towot » sobota, 26 marca 2016, 08:04

Co prawda pytanie nie do mnie, ale moim zdaniem pomysł dobry, z wyjatkim osób, które chcą coś sprzedać. No bo co? Wejdą do Powitalni i napiszą Dzień dobry, zarejestrowałem się na forum, żeby sprzedać korek zbiornika paliwa, zapraszam do działu Sprzedam.
towot

Postprzez Halcik » sobota, 26 marca 2016, 08:27

Pomysł pomysłem, ale nie róbmy od razu forum policyjnego :) nie wiem czy uda mi się aż tak to wszystko kontrolować. Każdego nowego użytkownika trzeba będzie sprawdzać i pilnować co wiąże się z poświęceniem jakiegoś czasu. Moim zdaniem jeśli ktoś znajdzie takiego delikwenta to zamiast odpowiadać na pytanie może zaproponować mu powitalnie na dzień dobry. Ale oczywiście będziemy się dostosowywać do większości
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez Yaro » niedziela, 27 marca 2016, 13:46

Zgadzam się z towotem. Jak ktoś chce sprzedać jakieś rzeczy to ok od razu do działu sprzedam i sprawa jasna. Ja jednak ostatnio dość późno zauważyłem użytkownika, który buszował po forum, zarejestrowany jest od 2011 roku a nawet jednego postu nie wygenerował choćby na dzień dobry. Jak zauważę next time to posyłam Łukaszowi.
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502
Yaro
Moderator

Postprzez mwasiu » niedziela, 27 marca 2016, 14:08

Chłopy ale czy to nie jest internetowe forum ?? czytać każdy może. To, że się ktoś zarejestrował ale się nie odzywa to jeszcze nie dyskwalifikacja. Nie jesteśmy zamkniętym forum gdzie do treści mają dostęp tylko zarejestrowani userzy. Nie wpadajmy w paranoje. Moim zdaniem kim innym jest czytelnik a kim innym sprzedawca.

Uważam, że jeżeli ktoś spoza forum chce coś sprzedać to na grzyba ma się rejestrować i witać.
Pisze ogłoszenie że coś tam sprzedaje, zostawia kontakt i znika. Kto che to sobie dalej będzie temat badał.

No chyba, że zamykamy forum i udostęoniamy tylko dla zarejestrowanych.
Pozdrawiam
Maciek

Ojciec boso, matka boso, a syn Osą ...
============================================================
WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Romet Pony (motorynka) 87'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez Halcik » niedziela, 27 marca 2016, 14:37

Dla mnie sprzedający w dziale sprzedam są dopuszczalni. Sam tak kupiłem osę bo ktoś wolał pasjonatom niż na allegro. Tak samo jak komuś wypłynie kilka części bo sprzątał garaż po ojcu, dziadku, czy wujku. Dział sprzedam i kupie powoli ogarniam więc po roku takie ogłoszenie i użytkownik znikną. Dla mnie ciekawa firmą był użytkownik, który ogłaszał się z oferta dorabiania elementów z poliuretanu, może webster skorzysta, a tak by na taka firmę w ogóle nie wpadł. Lepiej byłoby jak by sam napisał post polegający ta firmę po skorzystaniu z ich usług. Nigdy nie ma rzeczy czarnych i białych, są też odcienie szarości dlatego tamto ogłoszenie jeszcze wisi i będzie przez pewien czas (albo zapomnę albo za parę miesięcy skazuje jeśli nikt nie opisze że był zadowolony).
Jest tu mały ruch i fajna atmosfera, nie psujmy tego głębszym dyskusjami o działanie forum.
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez Yaro » wtorek, 29 marca 2016, 10:54

Tak jak pisałem - sprzedający w dziale sprzedam ok. Nawet można by się pokusić o dział "Firmy" lub "Usługi". Po co mamy szukać po necie różnych rzeczy jak mogą się ogłosić u nas i coś nam zaoferować. Przeglądanie forum też ok. Bez rejestracji można dużą część zasobów sobie obejrzeć. Jeśli natomiast ktoś chce się zarejestrować to zaraz potem powinien się przedstawić w powitalni (nikt nie wymaga pełnych danych przecież), napisać co go tu sprowadza a jeśli ma Osę to powinien dodać jej fotkę i fotkę tabliczki. Nie przekreślam osób które Osy nie mają ale np. interesują się motoryzacją z czasów PRL albo zamierzają nabyć owada. Niech tylko jasno o tym napiszą. My się tu produkujemy, szukamy informacji, wymieniamy się wiedzą a inni przychodzą i nic od siebie. Ale to tylko moje luźne przemyślenia i nie mówię, że mam pełną rację.
Yaro
Moderator

Powrót do Forum