I. Poniższy przykład dotyczy bateryjnego zapłonu CDI pochodzącego ze skutera 2T Kymco Super 9. Stały kąt wyprzedzenia zapłonu 13°+/- 2°, „długość” znacznika 40°. Podobny zainstalowałem u siebie w Osie (zmieniłem tylko przedpał na 29°).
a) iskra pojawia się w momencie wejścia znacznika pod impulsator. Przy prawych obrotach, wszystko jest OK. Jeżeli jednak kompresja „odbije” wał w drugą stronę, iskra pojawi się 25° przed GMP a więc teoretycznie (chyba) możliwa jest w takim przypadku praca silnika w lewo.
b) iskra pojawia się w momencie zejścia znacznika spod impulsatora. Przy prawych obrotach, tak jak powyżej, wszystko jest OK. Przy odbiciu wału w drugą stronę iskra może pojawić się dopiero 55°‚ po GMP. W takim położeniu praca silnika nie jest możliwa.
To w jaki sposób pojawia się iskra (przy zejściu, czy przy wejściu znacznika pod impulsator), zależy od polaryzacji impulsatora, a ta od sposobu połączenia impulsatora z masą i modułem zapłonowym.
U mnie iskra pojawia się przy zejściu znacznika spod impulsatora (29° przed GMP). Gdyby silnik chcial odpalić w drugą stronę, musialby pracować z opóźnieniem 69°
W Kymco Super 9 iskra pojawia się przy zejściu znacznika spod impulsatora, zastanawiam się więc, po co jest on taki długi