Ciekawe miejsce RDZAWE DIAMENTY

Luźna dyskusja na różne tematy.

Ciekawe miejsce RDZAWE DIAMENTY

Postprzez Czaja » sobota, 25 lutego 2012, 23:41

Witajcie.

Wróciłem dzisiaj z wietrznego i deszczowego Cieszyna. Podczas wycieczki po okolicy trafiłem do Ustronia gdzie, przez przypadek zauważyłem znak kierujący do muzeum motocykli... Pomyślałem sobie - czemu nie? Byłem przekonany, że zobaczę dwa trzy motory na krzyż i może parę części do nich a za wstęp zapłacę jak za zboże. Dotarłem szybko na miejscu i po krótkiej chwili spotkałem jak się okazało właściciela muzeum. Remix bo tak się przedstawił zaprosił do środka. I wiecie co? BYŁEM i JESTEM w SZOKU! Tam jest istne królestwo motocykli!!! Nie wiem ile sztuk było dokładnie ale gdzieś wyczytałem, że ok 90!! Jednak każdy z motorów to nie zwykłe mztki, junaki, wski czy inne wynalazki... o nie nie! Z tego co widziałem to Polskich cudów praktycznie nie ma! Są natomiast same unikaty! Remix zna historię każdego z nich. Posiada naprawdę ogromną wiedzę i talent do przekazywania jej innym:) Motorów takich jak tam to ciężko znaleźć nawet na allegro czy jak w przypadku paru egzemplarzy - jakichkolwiek informacji na ich temat. Nazwa muzeum idealnie pasuje do eksponatów znajdujących się w nim.... RDZAWE DIAMENTY to jest to... Spędziłem tam ponad godzinę - a mógłbym chyba cały dzień...

Cena biletu? - co łaska.... (Remix lubi piwo więc sądzę, że czteropak będzie też dobrą zapłatą)

Jeśli ktoś dysponuje jednym dniem wolnym to polecam te muzeum RDZAWE DIAMENTY http://www.rdzawediamenty.pl.tl/MUZEUM-MOTOCYKLI-.htm

polecam również wywiad

http://www.motogen.pl/artykuly/wywiady/ ... art29.html

GORĄCO POLECAM
[Boguś]
M 52 64'
SHL M05 54'
DKW KS 250 37'
BMW R 25/3 55'

BMW 501 54'
MERCEDES W189 58'
Czaja

Re: Ciekawe miejsce RDZAWE DIAMENTY

Postprzez hoks » poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 07:22

kojarze to miejsce, znaczy akurat nie miałem okazji tam jeszcze zawitać, ale w tamtym sezonie będąc w ustroniu obiło mi się o uszy to muzeum, jednak nie mieliśmy czasu/okazji, aby tam podejść, potem jakoś tak umknęło. ale skoro warto, to w najbliższym czasie będzie to nr 1 do odwiedzenia jeśli chodzi o ewentualny wypad w tamte strony.

p.s. @Czaja - z fotek muzeum na stronie wnioskuję, że eksponaty są w stanie takim w jakim przetrwały z dawnych lat (często nawet niekompletne)? w sensie, że nie są jakoś specjalnie odnawiane przed ulokowaniem w jego muzeum? zgadza się?
OSA M50 '62 (powooolny proces renowacji), Suzuki GSX400E '86 (do jazdy), Romet Ogar 205 '87 (nowy nabytek - full oryginał), Motorynka Pony 50-M-2 '84 (do zabawy - otatnie zabiegi kosmetyczne), Komar 2350 i MZ ETZ150 '90 (do wspomnień...)
hoks

Postprzez Czaja » poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 19:38

Motory są przeważnie w oryginale. Niektóre były zdarte z farb nakładanych pędzlem lub wałkiem żeby dostać się do oryginału. Dowiedziałem się również, że jego prywatny"bar" został teraz przerobiony na warsztat i tam powoli przywracają ze znajomymi sprawność motorom, do których sa jeszcze jakieś części. Motory moga też nosić ślady powodzi... Bo jakieś pacany z wodociągów zasypali jakąś studzienkę i zalało mu prawie wszystkie motory:( zdjęcia są w galerii... smutny widok... ale on się nie poddaje i działa !:)
[Boguś]
M 52 64'
SHL M05 54'
DKW KS 250 37'
BMW R 25/3 55'

BMW 501 54'
MERCEDES W189 58'
Czaja

Postprzez cdsoftware » poniedziałek, 4 czerwca 2012, 12:24

Byłem w tym roku w Ustroniu, nawet chciałem tam wdepnąć, ale niestety trafiłem tylko na zamkniętą bramę :)
Jak wracałem ze stoku jeszcze w rynsztunku to stał samochód i było otwarte, a jak za 20minut doszedłem z buta po przebraniu się to było close ... a dzwonić na numer co jest na bramie jakoś tak mi się nie chciało ...
cdsoftware

Powrót do Offtopic