nowa zabawka

Luźna dyskusja na różne tematy.

nowa zabawka

Postprzez siwy-sg » piątek, 6 stycznia 2012, 15:21

witam szanowne kolezenstwo poza oskami pokochalem jeszcze jeden pojazd tylko na 4 kolach. jest nim citroen cx 25 gti z 1985r. przytargalem ja z francuskiej normandi oczywiscie o wlasnych silach. moze troszke o niej samej silniczek 2.5l benzyna na pelnym wtrysku z turbodoladowaniem generyjacy 168KM, zawieszenie hydropneymatyczne z reczna regulacja wysokosci usztywniajace sie przy wiekszej predkosci. wspomaganie (kore przy wiekszej predkosci skraca skret dla bezpieczenstwa), abs, elektryczne 4 szybki, lustra i szyber, komputer pokladowy. autko posadzone na felgach dydykowanych jedynym na swiecie oponom z serii TRX o rozmiarze metrycznym nie calowym 210/55/390 :P . autko ma wiele ciekawych rozwiazan i jest wyjatkowo komfortowe przez co chyba ja pokochalem :roll:... obecnie jest wpisane do rejestru zabytow i czeka na pierwszy i ostatni przeglad by dostac swoje zlote tablice. nie mialem czasu by ja Wam wczesniej przedstawic ale lepiej pozno niz wcale zreszta bylem nia na zlocie setki pod magnolia w zeszlym roku. pozdrawiam wszystkich i czekam na wasze osady co do takiego wynalazku :lol: :D :lol:
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
BZZYKAM NA OSIE PO MOJEJ SZOSIE...

WFM OSA M50 1960
WFM OSA M50 1962
WFM OSA M52 ?
MZ ES 250/0 JASKOLA 1960
CITROEN CX 25 GTI TURBO 2
siwy-sg

Re: nowa zabawka

Postprzez kpt-bomba » piątek, 6 stycznia 2012, 15:49

no to mozemy pogadac o tym razem. tez chcialbym miec takiego ćxa ale wolałbym prestige do 84roku hehe, super autko masz pare razy jezdzilem taką dzidą laserową.a tak w tajemnicy powiem Ci ,ze tez mam drugą pasję i tez są to citroeny .jesli potrzebujesz porad to chetnie cos pomoge. na forum citro się nie udzielam bo to tez moja praca i nie łacze pasji z pracą na forach.chętnie bym obeżał sobie tego ogóra turbo no i chętnie pokaze swojego z trójzębem pod maską.

ooo fotki mi sie otworzyły..niezły,takie zabytki to lubię czysciutki ,dziewichy ,i n ie widzial polskich dróg i mechaniorów osiedlowych...
Tomasz Grzegorczyk tel 888197233
33xOSA.31xWFM M06.Wózek WFM Osy.6xGazela.Peugeot Bima.Terrot ETD,EP,L175, FLG250,2xHCTL,HDL,RGSTA,VMS.Griffon175.Triumph Bonneville.AJS M20.Wiatka. 2xCezeta502.Heinkel102A1.MotobecaneC45B,2xU2C,C45S.Magnat Debon M3l,M347,M4td,VMS.2xStarlette.
Citroen-DS19,SM-Maserati
kpt-bomba

Postprzez siwy-sg » piątek, 6 stycznia 2012, 16:02

czy dobrze rozumiem z tym trojzebem bo jedyny jaki mi do beretu dochodzi to Maserati... :o

WFM OSA M50 1960
WFM OSA M50 1962
WFM OSA M52 ?
MZ ES 250/0 JASKOLA 1960
siwy-sg

Postprzez kpt-bomba » piątek, 6 stycznia 2012, 16:26

taaaaa.
jakie masz problemy z cXem? zaczynasz tę przygodę ,czy dopiero odkrywasz jego zady i welety,albo odwrotnie pierwsze literki.widzialem na fotce w Twojej osie przednią oponę,czy to jest pirelli zakladana przez fabrykę?
33xOSA.31xWFM M06.Wózek WFM Osy.6xGazela.Peugeot Bima.Terrot ETD,EP,L175, FLG250,2xHCTL,HDL,RGSTA,VMS.Griffon175.Triumph Bonneville.AJS M20.Wiatka. 2xCezeta502.Heinkel102A1.MotobecaneC45B,2xU2C,C45S.Magnat Debon M3l,M347,M4td,VMS.2xStarlette.
Citroen-DS19,SM-Maserati
kpt-bomba

Postprzez siwy-sg » piątek, 6 stycznia 2012, 17:39

z tego co pamietam to jakas wloska oponka nie pirelli ale ona pojdzie w kat, chce i orginal ktory tak ciezko bylo mi znalezc... jak juz zaczeles o Maserati Biturbo?

WFM OSA M50 1960
WFM OSA M50 1962
WFM OSA M52 ?
MZ ES 250/0 JASKOLA 1960
siwy-sg

Postprzez siwy-sg » piątek, 6 stycznia 2012, 17:42

a co do cytryny to czeka mnie grubszy remont bo rama jest w tylniej czesci troche podgnita nadkola zreszta wewnatrz tez :( :oops: :cry: i bede szukal warsztatu ktory ma troche zapalu do young i oldtimerow. moze cos polecisz we wroclawiu lub okolicy

WFM OSA M50 1960
WFM OSA M50 1962
WFM OSA M52 ?
MZ ES 250/0 JASKOLA 1960
siwy-sg

Postprzez kpt-bomba » piątek, 6 stycznia 2012, 18:08

nie znam nikogo kto by sie podjął ,ale wejdz na klub cytrynki.podstawa to nie daj nikomu dlubac przy hydro ,kto nie potrafi tego robić profesjonalnie.ja moge podpowiadac ,jak co naprawic ,zanim ktoś zacznie wymieniac na inne i tak samo popsute elementy.
to nie biturbo ,to citroen SM,hybryda citroena i maserati,taki ich wspolny projekt .mam tez DS 19 z 61r z kratkami na blotnikach ,ale CXa juz nie mam pare lat .moze kiedys sie po kilku drinkach napale oglądając jakies ogloszenia ,albo jak spotkam gdzieś we francji i sobie też kupie taką zabawkę. osobiście uważam ,ze CX jest czyms najwspanialszym do jazdy rekreacyjnej jaka została zafundowana ludzkości i produkowana w wielu milionach sztuk.DS ti onna historia wyprzedzil swoje czasy ,ale nie jest aż tak poręczny i trwały ,jak CX który jest nie do zamęczenia.oczywiscie jest kapryśny ,ale zwsze jedzie.najbardziej podoba mi sie ,ze benzyniaki w CXie chodzą plynnie juz od 500 obrotów .dobra .bo to forum osy i nas zlinczują i jako zdrajców wypędzą z ula ,albo wywiozą jak Jagne na furze gnoju hehe.
Citroen-DS19,SM-Maserati
kpt-bomba

Postprzez siwy-sg » piątek, 6 stycznia 2012, 18:22

brat goscia od ktorego kupilem tego ma jeszcze jednego cx gti ale nie turbo tez na sprzedaz ale z silnik nie odpala i stoi tak w garazu dobrych pare lat. z uwagi na to ze mieli cienki kontakt z profesjonalnymi mechanikami a serwis citroena niejednokrotnie rownal sie z cena auta sadze ze usterka moze byc niewielka jak bede z nimi rozmawial to spytam o cene. wyrazy uznania za SM'a :!:

WFM OSA M50 1960
WFM OSA M50 1962
WFM OSA M52 ?
MZ ES 250/0 JASKOLA 1960
siwy-sg

Postprzez kpt-bomba » piątek, 6 stycznia 2012, 18:50

no i jakieś foteczki tego autka .moze warto to pojąć,napewno ktos bylby zainteresowany w dobrej cenie ,moze nawet ja. Twoj CX sie nie usztywnia przy prędkośći CX nie mial systemy hydractiv hehe.tak na marginesie.w jakim stanie jest Twoja najstarasza osa? masz jakieś fotki?.dołączam fotkę mojego wredniaka
Citroen-DS19,SM-Maserati
kpt-bomba

Postprzez siwy-sg » piątek, 6 stycznia 2012, 23:49

z tego co mi mowil ostatni mechanior we francji to ze sie usztywnia i hydro i diravi ale jak jestes znawca to sie myle nie mam takiej wiedzy. twierdzil ze byla roznica miedzy seria 1 a 2 ale ile w tym prawdy. jesli w tym robisz i to znasz... moja najstarsza oska....... z tego co z niej bylo to juz nic nie zostalo. wszystko albo wypiachowane i po proszku, albo wyszlifowane i do lakieru.(a silnik po kapitalnym)... sliczny SM mam nieuleczalna corobe ma DS 21 i SM.... :) :) :)

WFM OSA M50 1960
WFM OSA M50 1962
WFM OSA M52 ?
MZ ES 250/0 JASKOLA 1960
siwy-sg

Postprzez marso » sobota, 7 stycznia 2012, 00:18

siwy-sg napisał(a):... sliczny SM mam nieuleczalna corobe ma DS 21 i SM.... :) :) :)

Qrcze to jedziemy na tym samym, albo podobnym wózku, bo ja też jestem nieuleczalnie chory na DS'a, a po tym jak mój kumpel qpił Desee Pallas'a w niezłym stanie za 1000 ojro to choroba się wzmogła jeszcze bardziej.
XM'a testowałem w kombiaku i BX'a też i Cx'em też sobie pojeździłem - świetne auta, a SM no cóż marzenie ściętej głowy jak to mawiają niektórzy.
Warto mieć takie marzenia czyż nie?
Czasem nawet niektóre się spełniają...
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez kpt-bomba » sobota, 7 stycznia 2012, 00:31

oj Marso. nie wiesz co mówisz ,SM jest jak wrzód na dupie,szczerze mówiąc ,wkurz ale jak sie go podrapie to jednak sprawia przyjemnośc .mam pierwszą wersję tą 6 gaznikową ,niedopracowane auto fabrycznie ,naprawde po 3 latach jeszcze go nie ogarnąłem tak do konca ,mimo ,ze wydawało mi sie ,ze o citroenach wiem wszystko i wiele potrafię.myśle ,ze bardziej warto marzyc o Dsie w super stanie ,niż smie którego w stanie malo uzywanym ciezko znależc ,a naprawy ,częsci itp nawet ciezko uwierzyc ..np ile kosztuje podróbka kopułki aparatu zaplonowego ,po która trzeba sie wybrac do paryza bo raczej jedyny sprzedawca częsci nie ma ochoty wysłać...kiedys odrestauruje swoją DS19 i myśle,ze będe sie z niej o wiele bardziej cieszył,zwłaszcza ,ze ma 60 tys km od nowości i nie wpierdziela 30 litrów kręcąc sie po mieście. za to oski hmmm jak ta lala...nasze! ładne! i możne se nawet w pokoju postawić,albo pędzić bez kasku aż do mandatu za ułańską fantazję
Citroen-DS19,SM-Maserati
kpt-bomba

Postprzez bitels » sobota, 7 stycznia 2012, 09:42

Kiedyś też chorowałem na francuskie wynalazki ze stajni citroena :D Jednak francuzy skończyły się z nastaniem lat 90. Instalacja elektryczna to wielka bolączka tych samochodów.
Do dziś mam ochotę na BL-a tylko na razie nie mam na niego miejsca. Ale aktywnie przeglądam ogłoszenie i z Francji takiego w dobrym stanie można już znaleźć od 3000 euro.
Odnośnie SM-a może ktoś jest chętny jest jeden Marso nie daleko ciebie:D
http://otomoto.pl/citroen-sm-unikat-sta ... 76081.html
M 52 + Kilka innych polskich motocykli i motorowerów.
bitels

Postprzez marso » sobota, 7 stycznia 2012, 11:07

Z SMem wiem ceny astronomiczne i wszystko kosmiczne zresztą hehehe.
Kolego Bitels widziałem to ogłoszenie ale nie osiągnę tego pułapu cenowego nawet jak by mnie ktoś dźgnął w 4 litery hihihi.
Oto DSik mojego kumpla.
Owszem ma parę spraw do poprawienia i zrobienia, ale zważywszy na cenę zakupu porównywalną z OSĄ w stanie do całkowitej renowacji to DS'a kupił za free.
Kobitka od której go brał z Holandyji beczała jak dziecko i wcale się nie dziwię też bym ryczał...

Padło tu słowo Maserati hmm no cóż dzięki Maćkowi też się polatało modelem 3500 GTI z 1963r http://www.peda-muzeum.org/pages/maserati_info.htm
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez siwy-sg » sobota, 7 stycznia 2012, 12:38

gdzies kiedys czytalem ze DS'a wybrano najpiekniejszym autem wszechczasow konkurowal z Jaguarem E-Type ale to Ds zdobyl glowne podium. co tu duzo mowic linia DS jest ponadczasowa... ;)i tak sobie tlumacze poczekam bedzie mi sie jeszcze bardziej podobac(zartuje oczywiscie pole na ktorym rosnie sianko malo obfitowalo w zeszlym roku :lol: :lol: ) a co do dostepnosci czesci do SMa to wyobrazam sobie jaka musi byc masakra, jesli w prawie wszystkich sklepach z czesciami tylko do francuzow na pytanie o filtr powietrza do CX 25GTI slysze "a jak to wyglada" albo po pokazaniu foty slysze "przeciez to auto z powrotu do przyszlosci"!!! Łach jak ta lala francuski De Lorean podobienstwo uderzajace :D :D :D . dobrze ze jest net i podstawowe rzeczy mozna dostac po malym pogrzebaniu w sieci... swoja droga http://otomoto.pl/de-lorean-dmc-12-powr ... 47286.html byl kiedys moim marzeniem.... :roll:

WFM OSA M50 1960
WFM OSA M50 1962
WFM OSA M52 ?
MZ ES 250/0 JASKOLA 1960
siwy-sg

Postprzez siwy-sg » sobota, 7 stycznia 2012, 12:42

a wracajac do zdjecia DSa to fajny plener zawsze jak widze zabytka na takim tle mysle o tym ile jeszcze osek wfmek junakow i Bog wie czego lezy po takich szopkach.... :( :( :( te wiadra dodaja tez kunsztu focie :lol:

WFM OSA M50 1960
WFM OSA M50 1962
WFM OSA M52 ?
MZ ES 250/0 JASKOLA 1960
siwy-sg

Postprzez kpt-bomba » sobota, 7 stycznia 2012, 18:05

Bitels ,ale ten SM ktorego pokazaleś nie ma silnika oryginalnego .przerobiony na silnik od DS..a to juz jak osa z silnikiem od wierchowiny

a swoją drogą Siwy moglbys edytowac swoje posty ,a nie tu piszesz jeden pod drugim!!!! hahahahah mnie juz tu jeden przeszkalał.. zart. to jest fotum ,a nie encyklopedia.
Citroen-DS19,SM-Maserati
kpt-bomba

Postprzez marso » sobota, 7 stycznia 2012, 19:39

siwy-sg napisał(a):a wracajac do zdjecia DSa to fajny plener zawsze jak widze zabytka na takim tle mysle o tym ile jeszcze osek wfmek junakow i Bog wie czego lezy po takich szopkach.... :( :( :( te wiadra dodaja tez kunsztu focie :lol:

Hehehe no sceneria iście epokowa rzec by można, ale to tymczasowy postój u babci Przema, bo u niego na podwórku stoi już 2 CV dwa maluszki więc DSik czekając na zabawę w renowację szczekał tam sobie właśnie.
W tej chwili na tapecie blacharka i skóra tapicery.
Jak zrobię konkret foty to zapodam tu oczywiście.
Dla mnie DS jest THE BEST.
Kiedyś i tak sobie qpię cytrynę i tak.
Hey.
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez siwy-sg » sobota, 7 stycznia 2012, 20:46

kpt-bomba sorki jakos nie zwrocilem uwagi na ta mozliwosc nastepny raz tak nie zrobie :roll: :roll: :roll: . a jak oceniacie dayane ( moze zle napisalem). spoznilem sie o dwa latka bo gosc u ktorego pracowalem francuz rzecz jasna, mial takowa, lecz stala i gracila wiec jego podreczny mechanior stwierdzil, wywioze na zlom i tak zreszta zrobil. co najgorsze w tej historii to to ze samochod ktory nie jezdzil bo nie palil po 10 albo 15 latach stania odpalil by wjechac na lawete z kursem na zyletki nie wiem jak wam ale mi na takie cos pikawa wali mocniej... :( :( :(

WFM OSA M50 1960
WFM OSA M50 1962
WFM OSA M52 ?
MZ ES 250/0 JASKOLA 1960
siwy-sg

Postprzez towot » sobota, 7 stycznia 2012, 21:29

Kolega z pracy, który w latach 80/90 miał Syrenę, a który z zamiłowania jest mechanikiem i dbał o nią jak o... lepiej nawet niż o swoja żonę, opowiadał mi, że jak sprzedawał tą Syrenę, to tego dnia zaczęła cieknąć pompa wodna. Nowy nabywca z jego osiedla trochę nią pojeździł, zatarł silnik i postawił pod blokiem. Później wiadomo jak to było, obciach było się pojawiać gdziekolwiek Skarpetą. Stała, stała, małolaci powybijali szyby, aż trafiła na złom... Pewnie w dniu sprzedaży czuła, że idzie w złe ręce i zaczęła płakać, jak to kobieta. Też bym się pewnie rozkleił. :cry: :cry: :cry:
Czy w takim razie ktoś mi powie, że samochody zabytkowe nie mają duszy???
P.S. Za kasę, która dostał za Syrenę kupił synowi grę Pegasus za milion ileś tam złotych.
towot

Następna strona

Powrót do Offtopic