PRAWO i PRZEPISY

Luźna dyskusja na różne tematy.

Re: Poszukuję ramy z dowodem rejestracyjnym

Postprzez marso » piątek, 3 lutego 2012, 10:53

mwasiu napisał(a):P.S.
Mam nadzieje niedługo opiszemy z jednym z kolegów procedurę rejestracji z życia wziętą. Na razie nie chce zapeszać.

Drogi mwasiu cieszę się, że wspierasz naszego Kolegę i podsuwasz fachowe (prawne) podejście do sprawy...
Jestem przekonany, że wszystko zakończy się pozytywnie nie widzę innej opcji.
Tak to już jest, może nie tyle z samymi WK, tylko z ludźmi tam pracującymi niestety, że potrafią utruć nam życie.
Dla mnie jest to chore żebyśmy my ratujący nasze zabytki, naszą historię byli tak ćwiczeni jak jacyś nienormalni.
Wiem co mówię dlatego z tego miejsca szczególnie dziękuję tym urzędnikom państwowym dla których ratowanie nie tylko polskiej myśli technicznej nie jest obojętne.
Koledzy 3mam kciuki będzie dobrze.
Powodzenia!
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez towot » piątek, 3 lutego 2012, 11:29

Jeśli Wam się uda to pozostanie mi tylko pogratulować i tylko się cieszyć, że Wasi urzędnicy tak interpretują prawo. Nie chcę się zagłębiać w spór merytoryczny ale rozmawiałem też na ten temat w swoim WK. Z drugiej strony, choć Polska nie należy do systemu prawa common law, to w pewnym sensie stworzycie precedens i jeśli opiszecie go tutaj, to chętnie się nim posłużę w trakcie rejestracji jakiegoś swojego złoma. Tymczasem pozdrawiam i trzymam kciuki!!! ;)
towot

Postprzez mwasiu » piątek, 3 lutego 2012, 11:48

towot napisał(a):Nie chcę się zagłębiać w spór merytoryczny ale rozmawiałem też na ten temat w swoim WK

Towocik - każdy wuj na swój strój. Pojedź do innego WK usłyszysz co innego.

Pamiętajmy też, że każda sprawa jest inna.
Ideałem byłoby wypracować kilka ścieżek zależnych od posiadanej dokumentacji, opartych na silnych filarach prawnych. Widzimisie urzędników nie miało by wtedy znaczenia.
Po woli zbliża się sezon. Wraz z tym na pewno wzrośnie ilość prób rejestracji. Mam nadzieje, że uda nam się wypracować standardy rejestracji, z których będą mogły korzystać i inne grupy restauratorów :)
Również przede mną jest rejestracja OSY. Zbieram dokumenty i tyle. o efektach poinformuje.
Pozdrawiam
Maciek

Ojciec boso, matka boso, a syn Osą ...
============================================================
WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Romet Pony (motorynka) 87'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez towot » piątek, 3 lutego 2012, 16:26

Szacuneczek dla Ciebie mwasiu i trzymam kciuki, żeby Ci się udalo!!!
Osobiście naprawdę uważam, że rejestracja motocykla na podstawie zaświadczenia ze zwykłego złomu, bez podania żadnego numeru ramy, marki, czy też typu pojazdu, a tylko sama masa całości jest bardzo wątpliwa. Niemniej jednak szczerze trzymam kciuki żeby Tobie się udało. Tak jak pisałem, będzie to z pożytkiem dla nas wszystkich, bo więcej zabytków będzie jeździć po naszych drogach ciesząc oczy nasze i ogółu, a dla posiadaczy pojazdów bez papierów może być furtką na wyprowadzenie ich z ciemnych warsztatów.
towot

Postprzez hoks » piątek, 3 lutego 2012, 21:53

stale śledzę temat, ale wniosek jest jeden - w kwestii rejestracji i urzędników w WK - jak już to było wpsomniane, to "każdy ...uj na swój strój".
kiedyś miałem informacje, że bywały przypadki, że znajomi w swoim gronie fikcyjnie odsprzedawali motocykle (znaczy nie fikcyjnie, bo pisali umowy itp, ale potem po czasie odkupywali spowrotem juz zarejestrowane moto), bo gdzieś tam w mieście XYZ nie było problemu z rejestracja takiego a takiego motocykla bez kwitów (czy tam z jakimiś innymi niedociągnięciami w papierach). nic na to nie poradzimy, a co gorsza - udane pojedyncze przypadki kogoś z forum też nie gwarantują późniejszych sukcesów wszystkim.
no chyba, że cała procedura rejestracji będzie oparta na solidnym podkładzie prawnym, wtedy można by brać taki przypadek za wzór i ubiegać się w całej PL o takie załatwienie sprawy.
OSA M50 '62 (powooolny proces renowacji), Suzuki GSX400E '86 (do jazdy), Romet Ogar 205 '87 (nowy nabytek - full oryginał), Motorynka Pony 50-M-2 '84 (do zabawy - otatnie zabiegi kosmetyczne), Komar 2350 i MZ ETZ150 '90 (do wspomnień...)
hoks

Postprzez mwasiu » niedziela, 5 lutego 2012, 09:03

Wrzucę skan kwitu ze złomu, żeby Was podbudować.
Pozdrawiam
Maciek

Ojciec boso, matka boso, a syn Osą ...
============================================================
WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Romet Pony (motorynka) 87'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez Bandurko » niedziela, 5 lutego 2012, 10:16

Panowie,
Trochę żeśmy wątek zaśmiecilki koledze. Może Admin przeniesie większość teści do wątku o "Rejestracja zabytkowego motocykla" a tu zostawi tylko odsyłacz? To tylko luźna sugestia, ale co w kupie to w kupie, łatwiej się potem z tego korzysta.
OSA M52 1963 i jeszcze kilka dwukołowych piękności na dokładkę
Bandurko

Poprzednia strona

Powrót do Offtopic