Chłopaki podziwiam Waszą analityczną skrupulatność w rozpoznaniu właściwego modelu naszej ukochanej OSY
I muszę przyznać że halcik ma rację, bo w narysowaniu grafiki bazą była dla mnie OSA z folderu krajowego, modelu M50 - co wynika z opisu motocykla...
...lecz artysta pierwowzoru (mam takie wrażenie ) dokonał swego rodzaju kreacji twórczej, mieszając nieznacznie fakty.
Z modelem M50 zgadza się w zasadzie wszystko, z wyjątkiem kierownicy która jak wiemy w M50 była spawana, anie skręcana specjalną obejmą jak w M52.
Co do hamulca po lewej stronie i biegów po prawej, to fałsz z mojej przyczyny, bo odwróciłem skuter i wyszło "odbicie lustrzane", powinienem dodać element zmiany biegów pietą i byłoby git

Jest jeszcze jedna sprawa w pierwowzorze - emblemat "Osa" chyba nie występował po lewej stronie jak namalował artysta, ja przeniosłem go na prawą.
A na koniec taka myśl: moje grafiki mają pokazywać malarskorzeźbiarskie piękno sylwetek OS i klimat dawnych czasów, wybaczcie że detale są mniej istotne

Tak zresztą jest w większości starych folderów, gdzie namalowana ogólna, ale wyjątkowa sylwetka miała przyciągnąć potencjalnego klienta i zapaść mu głęboko w pamięć. Tak zresztą wspomina OSY wielu starszych ludzi - nie wiedzą nawet jaki model mieli, ale wiedzą że był to skuter piękny, wyjątkowy. Oto chodzi w moich grafikach, odtworzyć klimat tamtych czasów