Uważajcie prawdopodobnie oszust na OLX

Luźna dyskusja na różne tematy.

Uważajcie prawdopodobnie oszust na OLX

Postprzez kokon2 » niedziela, 14 stycznia 2018, 23:32

Witam przeglądając olx zauważyłem taki silnik https://www.olx.pl/oferta/silnik-wfm-17 ... 95eaa2f734 zainteresowało mnie to bo Pamiętam wystawiany był kilka razy na Allegro i na Olx dziś ktoś go wystawił od nowa ale z ceną 700zł tu jest stara aukcja.
https://www.olx.pl/oferta/wfm-osa-silni ... p8Qz9.html
Wiadomo dużo osób potrzebuje części od os i sobie myśli ze okazja ale czasem lepiej się zastanowić to aukcja według mnie jest podejrzana. :idea:
kokon2

Re: Uważajcie prawdopodobnie oszust na OLX

Postprzez Yaro » poniedziałek, 15 stycznia 2018, 09:27

Tym bardziej, że silnik jest kombinowany. Niby wygląda jak do Osy ale ktoś go zmajstrował z innego silnika.
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502
Yaro
Moderator

Postprzez arthek » poniedziałek, 15 stycznia 2018, 11:43

To jakiś "ulepek" z różnych części ....
Szkoda czasu i kasy , wary tyle ile ta pokrywa wentylatora i głowica
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez Yaro » poniedziałek, 15 stycznia 2018, 12:02

Eee - bez przesady. Karter na wentylator, magneto z wiatrakiem, być może iskrownik, osłona wentylatora, cylinder (ciekawe jaki nadwymiar) i głowica to rzeczy, które mogą zainteresować ale oczywiście w ciemno bym nie kupował. W każdym razie zalecam ostrożność i dziękuje za ostrzeżenie :)
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502
Yaro
Moderator

Postprzez arthek » poniedziałek, 15 stycznia 2018, 13:16

Yaro , nie wiadomo właśnie co jest w środku .
Silnik sklejony na czerwony silikon , wyłamane żebra cyilndra pod dolot i od strony wydechu, wyłamane i pokrzywione żebra głowicy, kartery pewnie od s-32/34,śruba do spuszczania mieszanki ze skrzyni korbowej przewiercona na wylot , wyrwany dolny przedni uchwyt silnika , prawy karter wentylatora od pierwszej serii silników s-33 , lewy dekiel sprzęgła od ostatniej serii silników s-33, tyle widać z zewnątrz.... więc różnie może być....
Może być tak,ze ktoś kupił wcześniej ten silnik powyjmował i pozamieniał co lepsze a z pozostałych z weryfikacji części ulepił takie właśnie coś.
Kupiłem już kilka rzeczy w swoim życiu w ten sposób ( kota w worku) i nie polecam tej metody ........

Ja w tym roku kupiłem kompletny, używany silnik s-33 , nawet miał oryginalny dekielek magneta w super stanie ( nie ma tylko osłon na cylindrze) .Ale kupiłem silnik z 20-30 letnim z brudem i kurzem ( nie myty i nie cudowany do sprzedaży ) .Jakoś dwa tygodnie temu postanowiłem go ożywić. Wyczyściłem tylko komorę pływakową z syfu ,skontrolowałem przerwę na przerywaczu , wlałem paliwo trzy kopy i chodzi.....co prawda nie równo i nie da się go wyregulować na jałowych ( pewnie twarde simmeringi , albo ciągnie lewe przez gaźnik) , ale działa i nawet ładnie pracuje , bez niepokojących dźwięków.
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez Halcik » poniedziałek, 15 stycznia 2018, 13:26

Ta, bo czerwony silikon to zło tego świata :) o tym czy kupować w ciemno to inna kwestia. Ja ostatnio zaryzykowalem i mam silnik so1 z ładnym wałem i nominalnym cylinder za 200 zł.
Chyba każdy poprosił by o lepsze zdjęcia gdyby był nim zainteresowany i wtedy miałby wszystko podane na tacy do oceny. Parszywe jest tylko robienie celowo nieostrych zdjęć (komu sie tak spieszy że nie może zrobić powtórki) lub takich które celowo ukrywają wady sprzedawanego towaru. No i mimo wiedzy kłamanie co do stanu sprzedawanej rzeczy.
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez kokon2 » poniedziałek, 15 stycznia 2018, 14:34

Na aukcji było tylko zamieszczone 1 zdjęcie od przodu. Ten kto składa osę m52 a na pewno jest kilkanaście lub kilkadziesiąt osób w Polsce wie ze 700zł za silnik to jest niska ceną i założę się ze mógł ten gość paru osobą go sprzedać. JA ze ta aukcję pamiętałem z allegro i olx to wiedziałem od razu ze to jest kombinacja i zdjęcie celowo pobranie z gogle. Pamiętam kiedyś ose na olx za 3-4tyś też gość chciał wpłaty na konto bo niby jest w delegacji też na pewno założę się ze kogoś oszukał i z 5 lat temu shl m04 co kilka osób wpłaciło jakieś zaliczki po 2-3tys. Nie ma co ukrywać mnie też kilka osób oszukało w różny sposób oszukało albo brak przedmiotu. wysłanie czegoś innego lub tak spakowanie niektórych elementów ze się uszkodziły w transporcie. Taki jest urok zakupów na internecie ale też nie ma się co zrażać bo są też uczciwi sprzedawcy.
kokon2

Powrót do Offtopic