przylotOs Mosina 2017 - ODWOŁANY!

Zaproszenia na zloty i inne imprezy

Re: przylotOs Mosina 2017

Postprzez rozenblat » wtorek, 20 grudnia 2016, 20:13

Znajomi pytają pisząc na priv. Odpowiadam i zapraszam serdecznie w imieniu Justyny Osiary i swoim. Przylot Os się odbędzie. Żadnych zmian. Skuterowa Moto Epoca Mosina 2017.
5-7 maja 2017r. Pałac Będlewo http://www.palacbedlewo.pl/pl/
Na początku stycznia napiszemy więcej. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
Gościem honorowym będzie nasz Przyjaciel Maciej Peda ze swoją piękną, cenną, jedyną w Polsce Bugatti T40 semi-racer biposto z 1928 r.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
rozenblat

Postprzez Osiara » niedziela, 1 stycznia 2017, 16:57

W dniach 5 - 7 maja 2017 r. organizujemy Przylot Os oraz zlot zabytkowych skuterów innych marek, wyprodukowanych do 1990 r.
Zgłoszenia na adres osiara@poczta.fm w terminie od 15.03-31.03.2017r.
Warunkiem przyjęcia zgłoszenia będzie dokonanie rezerwacji w hotelu Pałac Będlewo http://www.palacbedlewo.pl/pl/
i opłacenie kosztów związanych z pobytem:
- 2 noclegi,
- 2 śniadania,
- 1 kolacja grill - ognisko (sobota),
Całkowity koszt to 230 zł od osoby.
Dzieci do lat 7 nie płacą.
Dzieci od lat 7 -13 - 50% zniżki.
https://www.facebook.com/events/1292694050792795/
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Osiara

Postprzez marecki » poniedziałek, 2 stycznia 2017, 11:38

spore koszty - jak dorzucić dojazd. zobaczę czy tym razem znajdę czas na dokończenie Osy. Jak się uda to może wpadnę. pozdrawiam
Osa M-50,M-52,Ł13 ;]- 7 szt.
Komar 230Simson,230,231,231b,232,2350,2361 - 12 szt
SHL 125U48 z 49 WSK 125 z 61
Ryś - wysoki i niski
Żak - obie wersje 4szt
Vespa 150VBB z 58 Wiatka 150 z 61 Gnom Generator PAB-2
Przyczepka motocyklowa Niewiadów
Warszawa M20,pickup
marecki

Postprzez Halcik » poniedziałek, 2 stycznia 2017, 11:50

Czyli nici z rozbicia namiotu pod gwiazdzistym niebem.
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez cylon1 » poniedziałek, 2 stycznia 2017, 19:02

O widzę że dzieci do lat 7 nie płacą. Znów mi się upiecze wbijam za darmo a Magda za 50% :lol:
Warszawa 223 1969r, Fiat 126p 1990r, Osa M52 1964r, 2x motorynka M3 1990, Wsk b3 ex 1971r, Rower Diamond Męski 1947r. TEL. 603853328
cylon1

Postprzez Heniek » piątek, 6 stycznia 2017, 14:42

Justyna Krzysztof. Witajcie.
Czemu taki warunek rejestracji w hotelu. Dla rencisty całkowity koszt będzie trudny do zakceptowania. Jestem w trakcie renowacji mojej osy i możliwe że zabraknie kasy aby spotkać się z OSIARZAMI. Z Piły szykuję się 5 osób. W chwili obecnej dyskutujemy nad obniżeniem całkowitego koszt wyprawy. Zobaczymy co z tego wyniknie.
Pozdrawiam serdecznie.
Heniek

Postprzez cylon1 » piątek, 6 stycznia 2017, 17:58

Jestem za wpisem Heńka. To dość duży koszt jak dla Osiarzy. Uważam , że wykupienie noclegu nie powinno być warunkiem uczestnictwa w zlocie.
Warszawa 223 1969r, Fiat 126p 1990r, Osa M52 1964r, 2x motorynka M3 1990, Wsk b3 ex 1971r, Rower Diamond Męski 1947r. TEL. 603853328
cylon1

Postprzez Karol » piątek, 6 stycznia 2017, 18:23

Ja również się zgadzam z chłopakami. Do kosztów noclegowych doliczmy jeszcze transport i za 2 dni imprezy robi się około 1000 zł (w przypadku dwóch osób). Zlot w maju a więc będzie już ciepło, niektórzy skuszą się na prawdziwą przygodę czyli biwakowanie, sam bym z tej opcji skorzystał :)
• Osa M52 x7 • SHL M11 x2 • Simson S51 • Komar Sztywniak •
• Auto do ślubu - Mercedes S500L W140 1994r JAPAN •
Karol

Postprzez arthek » sobota, 7 stycznia 2017, 15:23

Myślę nad uczestnictwem, ale właśnie brak możliwości spania w namiocie jest dla mnie nie do zaakceptowania.
Dla mnie opcja namiot plus łazienka w budynku to optymalne rozwiązanie.
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez Osiara » niedziela, 8 stycznia 2017, 13:33

Ze względów organizacyjnych.
Odwołuję tegoroczny przylot Os w Mosinie.
Osiara

Re: przylotOs Mosina 2017 - ODWOŁANY!

Postprzez Rekin » niedziela, 8 stycznia 2017, 17:38

Mleko się wylało. Dlaczego nikt teraz nie komentuje? Zdziwienie jakieś?
Może nadal uważacie, że każda inicjatywa wymaga pieprzonych "konsultacji społecznych"?
Może jakieś referendum zorganizujemy? Ustalmy może kolor zasłonek w pokojach.
Albo ustalmy wysokość dofinansowania do przejazdu autostradami, bo to akurat mnie dotyczy.
Rekin

Postprzez Yaro » niedziela, 8 stycznia 2017, 19:07

No to ja skomentuję chociaż jak informowałem organizatorów, a także kolegów i koleżanki ze względów rodzinnych nie mógłbym wziąć udziału w zlocie. Po pierwsze nie ma co się wściekać tylko trzeba Justynie i Krzysztofowi podziękować za dotychczasowe zaangażowanie i pracę, którą wykonali. Po drugie trzeba zrozumieć tych dla których koszty zlotu są zbyt wysokie bo nie każdy jest "rekinem" biznesu albo ma wujka w Ameryce tylko musi wyżyć z renty, emerytury albo płacy minimalnej (nie mówiąc o kieszonkowym - prawda Karol:)?) a ta w odróżnieniu od cen znacznie odbiega od tej na tzw. zachodzie. Po trzecie to można jeszcze w tym roku Przylot Os zorganizować. Może nie będzie to spotkanie z napiętym programem i wieloma atrakcjami ale dla wspólnego spotkania się przy ognisku i pojeżdżenia całą grupą warto. Ktoś się podejmie????? :D
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502
Yaro
Moderator

Postprzez ZlotowlOsa » niedziela, 8 stycznia 2017, 19:23

Myślę, że każdy jest zaskoczony. Może nie każda inicjatywa wymaga konsultacji ale każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie, tym bardziej, że nikt tutaj nikogo nie obraził i nie miał takiego zamiaru. Myślę, że komentarze wynikały właśnie z tego, że forumowiczom bardzo zależało na tym Zlocie i szukali sposobu aby w nim uczestniczyć maksymalnie obniżając przy tym koszty. Myślę, że nie byłoby żadnych obiekcji, gdyby warunkiem uczestnictwa nie było wykupienie noclegów. No cóż jak to zostało już napisane ,,mleko zostało rozlane...". Obyśmy się jednak spotkali w tym roku w Osiarskim gronie :D My w naszym już stałym gronie spotkamy się w wakacje na pewno. Podamy wcześniej termin, aby mogło do nas przyłączyć się więcej osob :D W Ostrowitem jest wiele pól namiotowych i kilka pensjonatów, więc każdy mógłby poszukać coś dla siebie(na własną rękę). Na razie to tylko taka mała sugestia :) Może ktoś jednak będzie chciał zorganizować typowy Zlot Os z programem?U nas taki oficjalny będzie w 2018 roku.
ZlotowlOsa

Postprzez Heniek » niedziela, 8 stycznia 2017, 22:11

Witaj Królowo.
Jest mi bardzo przykro z powodu odwołania zlotu OS. To że moje renta jest raczej skromna powoduje ze muszę szukac sposobów aby móc uczestniczyć w tak spaniałej imprezie na którą czekam od zlotu w Sarbinowie. To czy cos jest drogie czy tanie zależy od zasobnosci portfela.
Justyno jestem pełen uznania w Twój wkład finansowy i organizacyjny w zorganizowaniu tych zlotów. Doskonale zdaję sobie sprawę jak wiele wysiłku kosztowało cie zorganizowanie tej imprezy w maju ( okres komuni ). Szkoda aby Twój trud poszedł na marne. Proszę przemyls to jeszcze raz może osiarze znowu się spotkają.
Pozdrawiam Cię serdecznie KRÓLOWO.
Nie będę komentował wypowiedzi rekina bo to forum jest apolityczne.
Heniek

Postprzez webster » niedziela, 8 stycznia 2017, 23:18

Witam

Mimo iż nie dane mi było uczestniczyć w ostatnich zlotach szkoda że tak się stało wielki ukłon dla królowej jestem na tym forum prawie od początku , bez jej inicjatywy watpię by ktoś się ogarnął i stworzył takie forum... ale to nie naa temat

Co powiecie o spotkaniu na śląsku ??? niedaleko mnie 1,5 km mieszka pan keller prezes lambretta polska rozmawiałem kiedyś z nim o wspólnym zlocie jest tu sporo miejsc do zwiedzania i z noclegiem też
dodtakowo w okolicach maja czerwca spotykaja sie vespiarze na ślasku też sie z nimi spotkałem przy jednej okazji może tak jeden wspólny zlot??? co wy na to

Pozdrawiam tomasz
Osa m52 Wiatka wp.150 Vespa 125gt Awo 425s Jawa 555
webster

Postprzez Chleber » poniedziałek, 9 stycznia 2017, 04:26

Nie wypowiadałem się w tym wątku do tej pory, chociaż nie ukrywam, że nie jestem zwolennikiem organizowania Przylotu Os w takiej formule na jaką zanosiło się w tym roku. Teraz, kiedy wydaje się, że pomysł upadł, pojawią się pewnie propozycje i inicjatywy zmierzające do „uratowania sytuacji” i zorganizowania spotkania. Dorzucę swój głos w dyskusji wobec zaistniałej sytuacji oraz propozycji Webstera.

Pomysł łączenia imprez (lambretta lub saab) w przeszłości wcale nie przełożył się na większą frekwencję wśród właścicieli Os. Kwestię tego, czy fakt połączenia imprez był dla Was uatrakcyjnieniem, pozostawiam indywidualnej ocenie osób uczestniczących w spotkaniach. Na naszym forum jest zarejestrowanych blisko tysiąc osób. Moim zdaniem bardziej właściwym byłoby szukanie pomysłu na to, jak zachęcić członków naszej społeczności do integrowania się choć nadmieniam z przykrością, że nie wierzę w pospolite ruszenie Osiarzy. Zdaję sobie sprawę, że trudno jest zadowolić wszystkich. Zawsze znajdą się malkontenci i zawsze też będzie grupa osób, która pojawi się niezależnie od okoliczności – właśnie po to, by spotkać się z Koleżankami i Kolegami. W zdecydowanej większości jednak w naszym gronie funkcjonują osoby, które nie mają ochoty/potrzeby/możliwości spotykania się z innymi użytkownikami forum i korzystają z witryny jako bazy wiedzy, zbioru ciekawostek, możliwości zaprezentowania swojego pojazdu, źródła inspiracji lub miejsca, gdzie można kupić/sprzedać/zamienić.

Odpowiedzmy sobie na kilka pytań – dla kogo organizujemy Przylot Os? Czemu mają służyć te imprezy? Kto się na nich pojawia? Czy zaproponowana formuła sprzyja swobodnej atmosferze? Czy nie wprowadza zbędnych podziałów albo czy nie wymusza „pracy w podgrupach”? Czy część z Osiarzy nie mogła czuć się jako „dodatek” do większej całości w ramach tak zarysowanej wizji tegorocznego spotkania?

Doceniam propozycję dotyczącą proponowanej lokalizacji – osobiście wolę mieszkać w lepszych warunkach niż w gorszych, w końcu w pewnym wieku spanie w namiocie już nie jest atrakcją, a raczej dużą uciążliwością i wyzwaniem. Przyznaję, że nie do końca zrozumiałym był dla mnie obowiązek rezerwowania miejsca noclegowego jako warunek uczestnictwa w imprezie (myślę chociażby o osobach mieszkających w pobliżu pojawiających się na spotkaniu w sobotę, a takich w czasie poprzedniego spotkania w Mosinie nie brakowało). Oczywiście świętym prawem organizatora jest określanie warunków, ponieważ to na nim w głównej mierze spoczywa odpowiedzialność za przebieg i powodzenie imprezy. Komu warunki nie odpowiadają może w imprezie nie brać udziału. Sęk w tym by nie były to warunki wykluczające dla osób, które jednak chcą uczestniczyć. Delikatna materia. Furtki i wyjątki są wskazane. Nadmienię w tym miejscu, że ja osobiście zamierzałem wziąć udział w imprezie i morda mi się śmiała na samą myśl o możliwości spotkania się z Wami. Rozumiem jednocześnie rozterki organizatora, sam przecież niedawno rezerwowałem obiekt nad morzem na 50 osób na dwie doby i ryzyko oraz skutek finansowy (brak wcześniejszej opłaty za noclegi czy choćby zaliczek) dla mnie w przypadku niepowodzenia imprezy były łatwe do przewidzenia. Na szczęście Osiarze dopisali i udało się delikatnie renegocjować umowę.

Czasu jaki mamy dla siebie w ramach takiego przylotu jest w gruncie rzeczy niewiele. Po tych kilku latach obserwowania spotkań dochodzę do wniosku, że program programem, a impreza żyje swoim życiem (…bo pogoda…, …bo stan zdrowia…, …bo Osa zaniemogła…, …bo za daleko…, …bo tu jest tak ładnie…, …bo żona nie pozwoliła i kazała zostać… ;-) ) i trudno mieć do kogokolwiek pretensje. Rolą organizatora jest podsunąć pomysł i zapewnić możliwość realizacji. Trzeba zaproponować uczestnikom program, ale dostosowany do możliwości osób i pojazdów oraz kalendarza i czasu jaki ma się do dyspozycji. Zawsze trzeba też próbować dostosować się, choć każdy kij ma dwa końce – organizator ma częściowo związane ręce (…bo godzina posiłku w restauracji…, …bo plac w centrum miasta użyczony na wskazaną godzinę…, …bo Starosta…, ...bo media…). Stąd też uważam, że nie należy silić się na organizowanie wielkiej imprezy. W końcu czym większa impreza tym większe ograniczenia. Co więcej – uważam, że Przylot Os powinien być zarezerwowany przede wszystkim właśnie dla Os, chociaż jak uczy doświadczenie wyjątki przynoszą ciekawe znajomości - w tym miejscu pozdrawiam serdecznie Wojtka i Staszka :) Walorem trudnym do pominięcia w naszym przypadku jest fakt, że znaczna grupa osób zdążyła się już poznać. Wiemy czego możemy po sobie oczekiwać, cieszymy się ze wspólnych spotkań i możliwości spędzenia czasu ze sobą. To dzięki naszemu forum zawiązują się znajomości i pojawia się chęć do osobistego spotkania, wymiany doświadczeń, przekazania "gratów". Wspólne ognisko zazwyczaj jest dobrym pomysłem, ale nie w każdych okolicznościach będzie się ono odbywało w serdecznej atmosferze i nie zawsze będzie zwieńczone śpiewami, tańcami, rubasznymi rozmowami - po prostu zabawą, której w moim odczuciu uczestnicy również oczekują. Na pewno ważne jest to, by możliwie jak najwięcej uczestników mieszkało w jednym miejscu lub przynajmniej bardzo blisko.

Zdaję sobie sprawę i spodziewam się, że odezwą się głosy krytyczne wobec mojego punktu widzenia, może ktoś zarzuci mi brak konsekwencji. Trudno. Moim zdaniem lepsze są mniejsze imprezy we własnym gronie ale podkreślam, że to moja opinia.

Nie wiem czy decyzja Justyny jest ostateczna i nieodwracalna. Osobiście żałuję, że wystąpiło takie zachwianie planów. Możemy zastanawiać się, na ile wpływ na tę decyzję miały wątpliwości osób odnoszących się na forum do przedstawionej propozycji, choć w tej chwili ma to chyba drugorzędne znaczenie.

Jedno jest pewne – spotkania będą się odbywały nadal. Bardziej czy mniej formalne. Z tej drogi już nie da się zawrócić :D Dziękuję Magdzie i Cylonowi za tę wstępną propozycję sierpniową. Na rzęsach będę stawał i ziemię będę gryzł, a w Ostrowitem postaram się po prostu być. Czuwaj!

Tomek

P.S. Wybaczcie ten nieco przydługi wywód. Tak to jest, kiedy człowiekowi nie chce się spać ;-)
Osa M-52 1963
Chleber

Postprzez Yaro » poniedziałek, 9 stycznia 2017, 08:49

Może długo ale za to rzeczowo i bez zbędnych emocji. Brawo Tomku :D
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502
Yaro
Moderator

Postprzez rozenblat » poniedziałek, 9 stycznia 2017, 09:46

Piszę wyłącznie w swoim imieniu.
Impreza tegoroczna to moja inicjatywa, za przyzwoleniem Justyny.
Zamierzałem zorganizować spotkanie podobne do Saabzlotu, to znaczy ok. 100 zabytkowych skuterów różnych marek z Osami na czele. Z TV, Prasą, Radiem. Media miałem zabukowane.
Mam znajomych w innych klubach, spotykam się z właścicielami Lambrett, Vesp, Zundappów od lat. Część towarzystwa jest na emeryturze, za młodu sypiali w namiotach dzisiaj nie mają ochoty lub nie mogą.
Od znajomych miałem potwierdzenia uczestnictwa w imprezie. Również z zagranicy.
Zamierzałem zorganizować imprezę po raz ostatni, ponieważ wyprowadzamy się z kraju, imprezę połączoną z pożegnaniem. Forma miała być dla Was niespodzianką.
Komunikat o warunkach uczestnictwa był oficjalny, zawsze chętnie rozmawiam przez telefon, zwłaszcza z Wami na każdy temat. Wystarczyło się ze mną lub Justyna porozumieć. Zrozumiałe, że lokalni członkowie i ci którzy lubią zarywać noce mogli o tym mówić. Warunkiem uzyskania dużej zniżki w Pałacu którego właścicielem jest Polska Akademii Nauk, zawiadywanym przez mojego kolegę było ulokowanie jak największej ilości osób na dwie noce.
Moją chęć pomocy może potwierdzić kilku kolegów korzystających z gratisowego noclegu w moim biurze podczas poprzedniego zlotu w Mosinie.
Przez ponad miesiąc poszukiwałem odpowiedniego spania dla uczestników Przylotu Os. Komunie, śluby, mała pojemność hoteli ograniczyły mnie do Pałacu w Będlewie (nawiasem mówiąc przez ostatnie dziewięć lat nie udało mi się w nim położyć Saabistów z powodu zjazdów matematyków ze Świata).
Impreza w Mosinie organizowana była co dwa lata, wizyty u Koprasa, Moto Młynie u Piwersów, przyjazd Maćka Pedy Bugatti, Chrisa Cariona wyścigowym F126, Darka Cichociemnego z przedwojenną wyścigową DKW z doładowaniem i innych bliskich mi ludzi zasłużonych dla WFM przygotowywane były sześć miesięcy wcześniej. Poprosiłem , zapisali datę, przygotowywali się na wizytę, kolację. Podobnie opiekuńczy motocykliści z mojego klubu. Goście honorowi nigdy u mnie nie płacą. Od dziesięciu lat ci sami ludzie, zawsze chętni do pobycia razem. Bywają w naszym domu.
Miasto Mosina gotowe do pomocy, odpowiednie dokumenty złożyłem w ubiegłym roku, lokalne służby powiadomione, z wszystkimi jestem w dobrej komitywie.
Ponieważ zapraszają mnie na imprezy innych klubów, ponieważ się znamy ze sportu z młodych lat, a cześć osób które miały się pojawić na przylocie Os ma kolekcje składające się z 20 - 30 zabytkowych skuterów zakładałem, że zawarcie nimi znajomości będzie korzystne zarówno dla Osiarzy jak i dla drugiej strony. Zundappy przykładem, może byłoby podobnie z właścicielami Piaggio, Lambrett, Berlinów, Velorexów? Bazowałem na swoim doświadczeniu.
Pomyliłem się. Z miejscem do spania, w myślą, że taka forma pożegnania z Wami będzie warta zapamiętania, z planowaną wielkością imprezy, z szumem medialnym itd.
Ostatni Saabzlot to pogoń za lisem którym był wynajęty przeze mnie latający helikopter. Nikt wcześniej w Europie tego nie zrobił. Dużo innych atrakcji. Chętnych do uczestnictwa nie tylko z Polski było zbyt dużo, więc wysyłałem zaproszenia tylko do wybranych osób. W imprezie wzięło udział 300 osób. Było dobrze.
Jak byłoby na tegorocznym przylocie Os się nie dowiemy.
Wasze posty czytałem uważnie, sporo argumentów rozumiem. Proszę zrozumcie moja wizję przylotu Os i pożegnania z Wami i Polską. Zaczęliśmy i skończyliśmy na koncepcji.
Na temat przylotu Os nie będę więcej pisał.
Nie mam żalu, po prostu nietrafnie oceniłem Wasze oczekiwania. Przynajmniej tych którym forma zlotu nie odpowiada i dali temu wyraz na forum.
Krzysztof Rozenblat

--
rozenblat

Postprzez Yaro » poniedziałek, 9 stycznia 2017, 13:17

Muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem. Plan był ambitny i chyba tylko przez brak komunikacji się nie powiódł. Gdyby temat był przegadany od początku do końca (tylko wtedy nie byłoby niespodzianki) to pewnie wszystko inaczej by się potoczyło a teraz musimy z tej historii wyciągnąć jakieś wnioski na przyszłość związane z organizacją zlotów. Tak się zastanawiam czy nie słuszne byłoby powoływanie komitetu organizacyjnego, którego członkowie mogliby się podzielić zadaniami i pracą, może warto byłoby się oskładkować - nawet symbolicznie (tu na pewno trzeba by było parę spraw zorganizować jeśli chodzi o zbieranie, wydawanie i rozliczanie pieniędzy), a może warto byłoby pójść na całość i założyć stowarzyszenie (niektóre osoby miałyby przy tym trochę obowiązków) co stwarza prawne podstawy do działania, otwiera wiele drzwi, pozwala pozyskiwać sponsorów i osoby wspierające. To tylko takie moje luźne dywagacje bo przecież sami też możemy się zorganizować i wiele spraw załatwić ale może warto się zastanowić.
Yaro
Moderator

Postprzez marecki » wtorek, 10 stycznia 2017, 11:12

To ja mam pytanie choć od dupy strony - co dalej będzie ze stroną - skoro Osiara wyprowadza się z Polski ? :(
Osa M-50,M-52,Ł13 ;]- 7 szt.
Komar 230Simson,230,231,231b,232,2350,2361 - 12 szt
SHL 125U48 z 49 WSK 125 z 61
Ryś - wysoki i niski
Żak - obie wersje 4szt
Vespa 150VBB z 58 Wiatka 150 z 61 Gnom Generator PAB-2
Przyczepka motocyklowa Niewiadów
Warszawa M20,pickup
marecki

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zloty