Elektryfikacja Osy

Ogólna dyskusja na temat Osy

Elektryfikacja Osy

Postprzez FilipK » poniedziałek, 23 stycznia 2023, 09:41

Cześć, dzień dobry wszystkim :)

Krótki (mam nadzieję) post na temat historii elektryfikacji Osy, przynajmniej tej historii, którą ja znam - jeśli możecie cos od siebie dodać, to zapraszam.

1) Osa M52 E - twór śp. Włodzimierza Gąsiorka

Pierwsze wzmianki na temat tej Osy jakie mogę znaleźć są z 2018 roku - a już wtedy prace nad projektem trwały 2 lata, co sugeruje że budowa rozpoczęła się w 2016 roku.

Mechanicznie:

Ciężko jest znaleźć jakiekolwiek informacje na temat tego, co w tej Osie siedzi. Silnik jest z przeniesieniem napędu (lancach), co widać po zdjęciach poniżej. Jeśli chodzi o zasięg, to w Internecie znalazłem różne wartości, maksymalnie 80 km, co sugeruje baterię ok 4.5-5 kWh.

Z zewnątrz:

Trochę jest tutaj własnej twórczości. Dodane kierunkowskazy, osłona lampy zmieniona kompletnie (z włókna). Zniknął sztandarowy licznik, cos dziwnego stało się tez z podestami. Ale ogólnie widać, że to Osa.

Prawnie:

Zarejestrowana początkowo na zabytek, konwersja dokonana po rejestracji.

Linki zewnętrzne:

http://motorklubwawer.pl/wystawa-motor-ptak-2019/

2) Electric Bee od Falectry

To o wiele świeższy temat, bo w Internecie zacząłem to oglądać jakoś w lecie 2022. Projekt poszedł jak burza, jeżdżący skuter był już w sierpniu, teraz widzę już są dwa. Z tego, co mi wiadomo jest to komercyjne przedsięwzięcie - na początek kilka prototypów, potem być może produkcja masowa.

Mechanicznie:

Z tego co mi wiadomo jest to gotowa konstrukcja skutera, ale niestety nie wiem jakiego.

Z zewnątrz:

Stylizowana na Osę, budowana od podstaw.

Prawnie:

Detali nie znam, ale domyślam się że zarejestrowana jako dawca, skoro tylko zmiany z wyglądu.

Linki zewnętrzne:

https://thepack.news/designer-piotr-krz ... -projects/

https://mamstartup.pl/polski-elektryczn ... wski-be-e/

https://glowny-mechanik.pl/2022/12/15/c ... ktrycznej/

3) Moja skromna Osa

Tutaj mógłbym się rozpisać na kilka paragrafów, ale ogólnie powiem tylko że Osa została zbudowana w myśli "restomod" - czyli bierzemy cos starego, ulepszamy wewnątrz, ale na zewnątrz ma wyglądać jak oryginał. Poza kilkoma tematami (jak na przykład dźwignia hamulca tarczowego, tylne koło czy kierunkowskazy w kierownicy) myślę, że w miarę się udało.

Mechanicznie:

Silnik umieszczony w tylnym kole. Moc ciągła 6kW, szczytowa ponad 12kW. Bateria ponad 5kWh. Zasięg ok 100km.

Z zewnątrz:

Ciągle staram się przybliżyć do Osy jak najbardziej. Teraz pracuję nad licznikiem - wyglądać ma jak Osowy, za wyjątkiem wyświetlacza LED w miejscu licznika przebiegu.

Prawnie:

Zarejestrowana jako pojazd elektryczny - zielone blachy.

Linki zewnętrzne:

https://www.instagram.com/elektryczna_osa/

Jeszcze ciekawostka jaka znalazłem w sieci, na różnych wystawach krążą różne inne prototypy nowej Osy elektrycznej, poniżej kilka zdjęć.

Pozdrawiam

FilipK
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
FilipK

Re: Elektryfikacja Osy

Postprzez Yaro » poniedziałek, 23 stycznia 2023, 10:25

Filipie, Twoja Osa podoba mi się najbardziej. Gratuluję pomysłu i wykonania.
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502
Yaro
Moderator

Postprzez Halcik » wtorek, 24 stycznia 2023, 21:18

Również najbardziej doceniam i najbardziej podoba mi się twoja osę. Dodatkowo cieszę się że do nas dołączyłeś i tworzyłeś ją na łamach forum :)
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez beja.j » niedziela, 2 lipca 2023, 09:36

beja.j

Postprzez gondoljerzy » niedziela, 2 lipca 2023, 17:00

"Kultowy skuter Osa powraca. Polacy stworzyli konkurenta dla Vespy " - odnośnie powyższego linku - tytuł jak zwykle krzykliwy i wiele obiecujący. Ale chyba nic poza tym. Podobne "głośno" było jakiś czas temu ze wznowieniem produkcji WSK czy Syreny.

Nie chciałbym być zbyt krytyczny (zwykle popieram podobne inicjatywy), ale pomijając już samą nazwę to ten projekt jak się przyjrzeć ma niewiele wspólnego z tym czego miałby by być kontynuacją. Sam wygląd i owszem może nawet nawiązuje do oryginału, ale już patrząc na przypadkowo dobrane detale i ordynarne kłującą w oczy byle jakość wykończenia, która nijak się ma do wręcz finezyjnego wykonania tej prawdziwej Osy sprzed 60 lat powoduje, że osobiście nie odważył bym się utożsamiać tego projektu z oryginałem. Nawet jeżeli ten ulepek z racji mody na e-pojazdy wejdzie do produkcji to będzie takim samym "polskim" motocyklem jakim stał się chiński Junak. Zapewne to nieprzypadkowe wzornictwo i nazwa to jak zwykle tylko chwyt marketingowy.

Mam jednak nadzieję, że chociaż prawa do nazwy i logo nie zostaną sprzedane jak w przypadku Junaka. Osa tak naprawdę była i jest tylko jedna :D .
Osy M52, WFM-ki, WSK-ki, SHL-ki, Romety Polo, 50T1, Ogar, Pegaz, Komar 232, Sport, Motorynki, Kadet, Jawa 50, Yamaha TDM900, Ursus C-4011, Mercedesy 560SEC, W201 2.6 Interceptor, W201 2.6 Sportline, W201 2.0, W124 400E, 300E, 300CE, 260E, BMW E32 735i , Ford Sierra 2.0 Ghia, Audi A4 TDI x2
gondoljerzy

Powrót do Ogólnie o Osie