Rekin napisał(a):Osy wielokrotnie dały się złapać w oku obiektywu.
Zostały w ten sposób uwiecznione także na pocztówkach z okresu PRL.
W swoim zbiorze posiadam tylko jedną pocztówkę na której uwieczniono kilka tych skuterów.
Na rynku w Szamotułach, przed biblioteką publiczną widać kilka jednośladów.
Prym wiodą Osy M50. Są cztery w jednym miejscu. Czyż to nie wspaniałe zdjęcie? Obecność Peugeota S 157 B pozwala przypuszczać, że to zgrupowanie skuterów i motocykli miało miejsce najwcześniej w 1957 roku.
Jednakże obecność widocznej z prawej strony FSO Warszawy Pickup przesuwa ramy czasowe przynajmniej do 1958 roku.
Na pierwszy rzut oka nie da się zauważyć chyba już niczego ciekawego.
Tymczasem dokładniejsze oględziny...
Robercie, jak wiesz, z marso już dawno myśleliśmy o założeniu w galerii działu dotyczącego stricte pocztówkom. Ciężko się za to zabrać, tym bardziej, że mam zbiór kilkudziesięciu, ale może Ty staniesz się "motorem napędowym"
Jeśli chodzi o pocztówkę, którą zamieściłeś, to nie tylko rok 1957, ale i 1958 odpadają, choćby z tego względu, że Os jeszcze nie produkowano
Na mojej (bez obiegu) w miejscu przeznaczonym na znaczek jest między innymi napisane"IV 69" i może to sugerować, z którego roku jest zdjęcie, bądź sama pocztówka.
Poza tym - czy na pewno wszystkie Osy na tej pocztówce, to model M50? Mam wątpliwości.