przez arthek » czwartek, 18 maja 2023, 06:02
Moja Osa , przeszła w ostatnim tygodniu "większy" przegląd po 26 tys km.
Ponieważ w ostatnim czasie zdarzało mi się coraz częściej mostkowanie świecy ( pod dużym obciążeniem) , postanowiłem zrzucić głowicę ( nie zdejmowałem cylindra) i ocenić stan komory spalania i kanałów pod kątem ilości nagaru.
Osa od początku jeździ na syntetykach , mieszanka 1:33
Na tłoku nieduża ilość nagaru ( jak na ten przebieg i mieszankę ) od strony okna ssącego i wydechowego , natomiast w miejscach okien płuczących tłok prawie czysty.
Na głowicy nagaru więcej , szczególnie w postaci takich "przyklejonych " małych "grudek" lub "płatków" - podejrzewam że to one, przy dużym obciążeniu silnika , odrywając się powodowały mostkowanie świecy.
Na cylindrze pod palcem nie wyczułem progu, brak jakichkolwiek śladów zatarć, zarysowań , czy innych niepożądanych śladów.
W kanałach płuczących brak nagaru, na kanale wydechowym na bocznych krawędziach okna z lewej jak i z prawej strony nagar o grubości około 1 mm , na górnej i dolnej krawędzi okna wydechowego brak nagaru.
Po czyszczeniu poszła nowa uszczelka pod głowicą, dokręcona momentem 18Nm.
Poza tym doszło jeszcze:
- wymiana żarówki w przedniej lampie
- eliminacja wycieku na zębatce zdawczej
- dokręcenie poluzowanej śruby stopki bocznej ( wykręcona była około 0,5 cm , mimo zabezpieczenia )
- dogięcie "języków" metalowego korpusu w stacyjce , ponieważ kluczyk kiwał się na boki wraz z poluzowaną dolną plastikowa częścią stacyjki.
- postanowiłem zaprasować WRESZCIE końcówki oczkowe na przewodach idących od iskrownika do złącza elektrycznego przy ramie ( wcześniej przewody z pocynowanym końcem były przykręcone bezpośrednio do złącza)
- wymiana pancerza wraz linką sprzęgła z zastosowaniem aluminiowej tulejki na lince w miejscu przykręcania baryłki w celu osłony linki przed uszkodzeniem przy dokręcaniu śruby .
- demontaż ( po trzech sezonach ) i czyszczenie komory pływakowej gaźnika .Okazało się że mimo filtra paliwa syfu w środku było całkiem sporo. Na szczęście genialne rozwiązanie z dużą uszczelką komory pływakowej zapobiega zapchaniu dysz gaźnika syfem z komory pływakowej.
W nie odległej perspektywie do wymiany na pewno będą "dogorywające już " opony Shinko
I to chyba tyle.
Ostatnio edytowano piątek, 2 czerwca 2023, 05:32 przez
arthek, łącznie edytowano 1 raz
Osa M52 -65r, M52-63 r