Moja 1/3 OSY i nie tylko :P

Pochwalcie się Waszymi Osami

Moja 1/3 OSY i nie tylko :P

Postprzez Marcin » sobota, 14 sierpnia 2010, 22:40

Witam
Mam na imię Marcin, nie trudno się domyśleć - nick ;) co do mojej OSY tzn. do jej braku ( choć bardzo bym chciał mieć w całości ) mam trochę części do niej tj. koła na dwie szt. OS, silnik S-33, silnik S-06A ( pocięty - model służący w szkole do nauki ), klamki, lampę przednią, uchwyt kiery, rolgaz i chyba tyle... ( większość części znalezione na złomowiskach :/) do tego całego stosu fantów mam parę ciekawych fotek OS, a że pochodzę z pod Ostrowa Wielkopolskiego to już od paru lat zajmuje się odnalezieniem jakichkolwiek informacji na temat OSY Ł13, bo to co mogliśmy znaleźć w ks. "Polskie Motocykle 1945-1989" to jest śmiechu warte żeby tylko tyle napisać o tak ciekawej wielkopolskiej jakby nie było OSIE :D już nie wspomnę o szybkim szkicu tejże OSY, ale dzięki użytkownikowi Marecki za co mu chwała, mamy możliwość dowiedzenia się ze str. http://212.182.80.149/wmm/ShowArticle.aspx?ID=218 znacznie więcej, tyle tylko ze z badań drogowych... a gdzie narodziny pojazdu ? więc jak dla mnie to nie wszystko i drążę temat aż go wyczerpie liczę też na WAS drodzy użytkownicy bo mam zamiar tą zgromadzoną wiedze i informacje podzielić się w formie artykułu, którego chce napisać w 50 rocznice.
Co do moich rupieci mam pytanie do Was, co to za cylinder w tej S-33 ??

Obrazek Obrazek Obrazek
WSK M21 W2 SPORT/S1
WFM M06
M-72
ŻAK
OSA w częściach
Marcin

Re: Moja 1/3 OSY i nie tylko :P

Postprzez misiek » niedziela, 15 sierpnia 2010, 08:42

witaj
szkoda ze posiadasz tylko poszczegolne czesci, no ale zawsze to cos, mam nadzieje ze ci sie kiedys uda kupic ladna oske lub kompletowac samemu. Co do cylindra o jest on chyba od silnika s06, ale napewno nie od s33, gaznik rowniez nie jest od osy 175, oryginalnie jest zamontowany pegaz.

pozdro
Wfm OSA m52 1965 r
misiek

Postprzez Marcin » poniedziałek, 30 maja 2011, 22:32

wrzucam fotki mojego silnika S06A w przekroju, będe go odnawiał tak żeby można było postawić go sobie na półce w pokoju, jeśli Ktoś miałby brakujace elementy jak króciec, który np. nie nadaje się juz do zastosowania w silniku do odpalenia, to chętnie kupie :)

P.S. swoją drogą, jestem ciekawy jak ten uczeń, który pociał ten silnik na zaliczenia, zdał egzamin na technika, skoro cylinder-głowica-tłok są założone odwrotnie
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
WSK M21 W2 SPORT/S1
WFM M06
M-72
ŻAK
OSA w częściach
Marcin

Postprzez Marcin » piątek, 21 października 2011, 20:28

no to trochę fotek z odnawiania silnika
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
WSK M21 W2 SPORT/S1
WFM M06
M-72
ŻAK
OSA w częściach
Marcin

Powrót do Wasze Osy