OSA M-52 Warszawa-Radość

Pochwalcie się Waszymi Osami

OSA M-52 Warszawa-Radość

Postprzez Pawell » sobota, 2 grudnia 2023, 11:35

Cześć, poniżej link do pierwszych zdjęć mojej Osy. Osę kupiłem kilka lat temu i tak biedna stała i się kurzyła, dzięki poznanemu niedawno Zygmuntowi postanowiłem się za nią zabrać:

https://1drv.ms/a/s!AlTq-TmqZPycg6MrWwKEyWRc6qMJkA?e=qFuaLU
Proszę dajcie znać czy możecie zobaczyć zdjęcia.

Osę kupiłem w okolicach Rembertowa w takim stanie jak na zdjęciach. Dość kompletna ale jednak z pewnymi brakami. Numer ramy 014509.

Ma silnik z M50 ale kilka lat temu kupiłem silnik S33 i właśnie poszedł do rozebrania. Wymaga spawania przedniego mocowania i remontu. Kranik w zbiorniku też z M50 ale może lepiej Wy się wypowiecie bo ja w tym temacie mało wiem.

Blachy idą do Zygmunta z Sulejówka do naprawy a potem do lakieru do kolegi który profesjonalnie zajmuje sił lakierowaniem motocykli.

Mam nadzieję że w przyszłym tygodniu zacznę ją rozbierać i segregować części na to co do lakieru, ocynku i chromu. Pewnie na tym etapie wyjdzie dużo pytań i braków. Postaram się zamieszczać zdjęcia.

Pozdrawiam,
Paweł
Pawell

Re: OSA M-52 Warszawa-Radość

Postprzez Yaro » sobota, 2 grudnia 2023, 11:50

Obejrzałem Twoją Osę. Niestety ale braków masz sporo więcej. Jest to M52 ale sporo elementów jest z M50. Proponuję przywrócić do oryginału. Od Zygmunta mieszkam rzut beretem, jak będziesz wióżł do niego blachy to odezwij się. Może uda się spotkac i pogadac. Pozdrawiam
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502
Yaro
Moderator

Postprzez Pawell » sobota, 2 grudnia 2023, 12:03

Tak myślałem że braki, które jestem w stanie wypatrzeć to tylko początek góry lodowej. :-)
Plan jest taki aby niezależnie od czasu jaki mi to pochłonie przywracać ją do oryginału czyli M52.
Będę próbował powymieniać się na odpowiednie graty. Na pewno silnik i może kranik bo nie wiem czy zbiornik jest inny w M52.
@Yaro, Jak tylko przygotuje blachy dla Zygmunta to się odezwę i umówię na przekazanie w dogodnym terminie dla Was.
Pawell

Postprzez Pawell » piątek, 8 grudnia 2023, 10:12

Ruszyłem z rozbieraniem Osy a przy okazji pojawiło się trochę nowych zdjęć w galerii z pierwszego postu.
Rama ma dospawane elementy które umożliwiły zamontowanie tego silnika które muszę wyciąć. Uchwyt linki po prawej stronie przy dolnym mocowaniu silnika i blachę przy mocowaniu dźwigienki.
Silnik od Osy M50 ma numer 2007 i będzie przeznaczony na sprzedaż lub wymianę na części których mi brakuje.
Dzisiaj mam nadzieję dalej porozkładać Osę w pudełka więc będzie kolejna partia zdjęć.
Pawell

Postprzez Endrju057 » sobota, 9 grudnia 2023, 08:04

Świetnie udokumentowana Osa, łatwiej będzie ją składać :)
Kilka motocykli z czasów PRL-u, DDR-u + kilkanaście Os M52.
Endrju057

Postprzez Pawell » sobota, 9 grudnia 2023, 13:38

Dzięki, staram się mieć wszystko na zdjęciu, bardziej w celu porównania. Moja jest ewidentnym składakiem różnych części. Prawdopodobnie byłą motana jeszcze za PRL ale też "podrasowana" na przed sprzedażą kilkanaście lat temu. Braków jest sporo, ale bałem się że ktoś bardziej pospawał ramę a wychodzi na to że tylko dospawane mocowanie linki i opór hamulca po prawej strony. Na razie zbieram wszystkie śruby i zobaczę co uda się uratować, co da się dokupić a co trzeba będzie dotoczyć. Jeżeli widzicie coś na zdjęciach co nie jest z M52 to dawajcie znać. Narazie od Yaro wiem że z M50 mam licznik, zbiornik z kranikiem i uchwyty kokonu. Jeżeli coś Wam jeszcze wpada w oko to dajcie nać. Te elementy z czasem będą na wymianę lub sprzedaż.
Pawell

Postprzez Yaro » niedziela, 10 grudnia 2023, 18:35

Rama M52 z końca produkcji. Można poznać po wzmocnieniu, które jest wspawane po prawej stronie przy tulejce na dźwignię hamulca do przedniej części ramy. Poniżej jest obsada na linkę hamulca. Ona powinna zostać. Obsada na linkę przy tulejce zmiany biegów i uszach do mocowania stopki do likwidacji.
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502
Yaro
Moderator

Postprzez Pawell » sobota, 16 grudnia 2023, 18:43

Moja Osa została rozebrana na części pierwsze. Elementy blacharskie trafiły do kolegi Zygmunta z Sulejówka. Wymagają wymiany osłony, prostowania, spawania itp. zabiegów blacharskich. Przy okazji szkiełkowania udało się odsłonić oryginalny lakier i mam nadzieję że po wypolerowaniu tych kawałków uda się odtworzyć kolor. Laminaty idą także do naprawy i później do połączenia z blachami. Poniżej link z procesu szkiełkowania na którym widać grube warstw, zwłaszcza kilka milimetrów szpachli pod oryginalnym kolorem.

https://1drv.ms/a/s!AlTq-TmqZPycg6U_1rhABld9CjYnGA

Teraz zajmę się kołami, i posegreguję drobnicę do do ocynku a co do chromu i tutaj pojawi się trochę pytań.
Pawell

Postprzez Yaro » niedziela, 17 grudnia 2023, 21:22

Piękny szaro-zielony. Widziałem na żywo. Fajna Osa będzie :)
Yaro
Moderator

Powrót do Wasze Osy