Uwierz mi, że naprawdę nie jest najgorzej. Zajrzyj do tematu Osa nr 1 z Sulejówka i zobacz od czego ja zaczynałem, A jeśli chodzi o Twoje pytania to:
1, Osy nie były malowane z palety RAL. Aby dobrać kolor oryginalny trzeba wziąć element i pójść do mieszalni. Czy ten na spodzie jest oryginalny? Być może ale do końca pewien nie jestem.
2. Kokony z laminatu łatwo się naprawia. Trzeba kupić matę z włókna szklanego i do tego żywicę z utwardzaczem. Oczyść miejsca przeznaczone do naprawy, przemyj benzyną ekstarakcyjną, nałóż pędzelkiem żywicę wymieszaną z utwardzaczem i przyklej włókno a nastepnie jeszcze raz posmaruj żywicą.
3. Powłoki z kokonu usuwałem za pomocą preparatu do mycia pistoletów lakierniczych REMOVER. Preparat jest w sprayu. Wystarczy spryskać kokon a potem ładnie zebrać starą farbę szpachelką. Felgi dawałem do delikatnego piaskowania a do usuwania powłok z błotnika i osłony nóg stosowałem tarcze do szlifierki kątowej i wiertarki zwane przez lakierników "koks" albo "włosy murzyna", które są dostępne na allegro. Lakier, szpachla i rdza łatwo schodzi a blachy nie rusza. Z trudno dostępnych miejsc można usunąć poprzez delikatne piaskowanie.
4. Ja i pewnie większość "ortodoksów" maluje tak jak robiła to fabryka czyli wszystko na mokro.
5. Chińszczyzny do silnika łatwo wepchnąć się na da. Ja proponuje pójść z cylindrem do pomiaru, po pomiarze poszukać tłoka i samemu oddać do szlifu, wysłać wał do regeneracji (ja wybieram korbowód duellsa), zakupić łożyska, uszczelniacze i tarcze sprzęgłowe, Wszystko umyć dokładnie (kartery można nawet przeszkiełkować a jeśli wymagają naprawy to i pospawać) i tak przygotowany zestaw dać do złożenia. Komu? Jak będzie wszystko gotowe to pomyślimy

6. Blachy siedzenia robi Hartman
http://www.motory.hg.pl/),grzebienie błotnika odlewa forumowicz Wojtex, gąbki siedzenia robi Junc (
junc@wp.pl), pokrowce siedzenia szyje forumowicz Cylon1, felg na razie na OLX i Allegro pełno - na pewno coś znajdziesz (tylko nie przepłacaj)
7. Pokrowiec siedzenia to paskudna samoróbka - wszystkie pokrowce w Osie były koloru beżowego (podobno w ostatnim roku trafiały się szare).
Mam nadzieję, że pomogłem
Pozdrawiam
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502