Potem wpadła mi w ręce rama , kokon, felgi i kilka innych drobiazgów i tak ...LAWINA RUSZYŁA.
Ale po kolei. Trzy lata temu zakupiłem używany kompletny silnik s-33 - brakowało tylko osłon na cylinder ( niby miał być na zapas do mojej pierwszej Osy) .
Po tym jak kurier dostarczył paczkę z silnikiem , dokonałem jego pobieżnych oględzin i stwierdziłem że "będzie żył"
Wyglądało na to ze wiele, wiele lat temu ktoś go zdemontował z Osy i wrzucił na "garażową półkę".
Postanowiłem go uruchomić.Założyłem nowe platyny , wyregulowałem zapłon , przedmuchałem gaźnik i okazało się ze silnik chodzi i to całkiem nieźle.
Następnie w styczniu ubr. przeglądając z nudów lokalne ogłoszenia zauważyłem ze jest do sprzedania rama z kompletnym zawieszeniem z amortyzatorami , kokon, felgi , obudowa lampy i kilka innych drobiazgów .
I tak po jedenastu latach od zakupu pierwszej Osy rocznik 65 r ( zakup w 2009 r ) "narodziła " się po raz drugi kolejna moja Osa ( druga) tym razem rocznik 1963 , nr ramy 4222.
MOŻNA ?1? Można !
Jest mocno zdekompletowana , na razie mam ramę, widelec przód z wahaczem i amorami - tyłny wahacz z amorami , kokon o nr 3488 więc od kompletu ,stopka centralna, kompletny silnik na chodzie wraz z układem wydechowym , 1 felga z przednim bębnem , tylny szczękotrzymacz ,zabierak z tylna zębatką , obie klamki na kierownicę, manetki, laminatowa obudowa lampy wraz z klapką schowka , korpus metalowy przedniej lampy , puszka akku, blacha pod tablicę rejestracyjną , zbiornik paliwa ( bez korka paliwa ) , dźwignia hamulca nożnego i biegów , uchwyt górny silnika oraz kilka pomniejszych pierdół.
Z głównych rzeczy to brakuje mi :
Osłony na nogi
obu podestów
kierownicy
felgi z bębnem ( najlepiej tył)
oraz najważniejsze obecnie drobiazgi bez których nie mogę postawić jej obecnie "na kołach":
osi obu kół
osi wachacza tył
nakrętki kontrujące na sztycę przedniego widelca
aluminiowy klin blokujący tylny szczękotrzymacz o wachacz
tulejki dystansujące łożyska w przednim kole.
oraz jeszcze wiele, wiele innych detali......
Aha numer ramy można wklepać w tabele.
A oto moja OSA w kompletności jak na zdjęciach.
Silnik na razie poza Osą bo nie mam dolnego uchwytu silnika .Silnik nie remontowany ale na chodzie - prawie kompletny - brakuje tylko prawej osłony cylindra.
Oprócz tego co na zdjęciach są jeszcze:
klamki na kierownicę , manetki , rolgaz, łańcuch, osłona łańcucha, uchwyty kokonu, blacha pod tablicę rejestracyjną, klosz lampy tylnej
Pomału do przodu.....