OSA M50

Pochwalcie się Waszymi Osami

Re: OSA M50

Postprzez Wojtek » środa, 22 maja 2024, 11:05

Prace mozolnie posuwają się do przodu.
Jeżeli zdobędę jakiś element który można dołożyć do układanki, od razu staram się go ogarnąć.
Na początku maja dotarły do mnie brakujące części po aquablastingu, tj. gaźnik, rolgaz i kranik paliwa.
Czekam jeszcze na brakujące chromy. Mam nadzieję że niedługo je odbiorę.
Na chwilę obecną udało mi się skończyć instalację elektryczną.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
WFM M50 oraz trochę różnego rodzaju stali
Wojtek

Postprzez Wojtek » piątek, 14 czerwca 2024, 07:56

Witam

Przez ostatnie kilka dni miałem trochę czasu aby posiedzieć przy Osie.
Poniżej kilka fotek z postępów.
Podwozie i nadwozie prawie skończone, brakuje kilku detali.
Aktualnie składam silnik, trochę pracy przy tym miałem, wał korbowy, skrzynia, wałki zmiany biegów i startera oraz sprzęgło wydystansowane.
Musiałem kosz sprzęgłowy wymienić na współczesny, gdyż oryginalny był nieudolnie naprawiany i nadaje się tylko na półkę.
Jak dobrze pójdzie, w ciągu 2 tygodni powinienem uruchomić silnik.

Poszukuję nakrętek rury wydechowej (katalog T-16 poz. 6) 2 szt. są to ostanie elementy których brakuje mi do Osy
Może ktoś ma i mógłby mi pomóc w sprawie.
Wojtek

Postprzez Yaro » piątek, 14 czerwca 2024, 11:15

Czemu karterów nie pospawałeś??
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502
Yaro
Moderator

Postprzez Wojtek » czwartek, 20 czerwca 2024, 10:52

Po analizie, stwierdziłem że nie jest to niezbędne, górny otwór z racji tego że był rozbity i mocno zowalizowany,
rozwierciłem na wymiar D14H7 i dotoczyłem nową tulejkę ustalającą.
Wojtek

Postprzez Wojtek » piątek, 19 lipca 2024, 09:39

Witam

Aktualizacja prac.
Powoli zbliżam się do końca, brakuje tylko listew na progi. Trudno uwierzyć ile czasu mi to zajęło.
Po podliczeniu kosztów, kwota też się robi zacna, ale nie o to w tej grze przecież chodzi.
Na chwilę obecną trwa usuwanie moich przeoczeń i niedociągnięć. Pomimo że każda część była sprawdzana, naprawiana itd.
to w zespole nie zawsze chce to działać poprawnie. Miałem problemy ze stacyjką - już ogarnięte.
Walczę teraz z wydechem i gaźnikiem, ale już widać światełko w tunelu. Silnik uruchomiony.
Może w weekend uda mi się przejechać pierwsze metry.
Dziękuję wszystkim którzy mnie wspierali w tej nierównej walce, w szczególności (w kolejności alfabetycznej) Kpt. bombie, Zygmuntowi, Zygzakowi i Yaro.
Dzięki Panowie za rady, pomoc w kompletowaniu części, naprawie i regeneracji. Bez was pewnie ta droga była by znacznie dłuższa, o ile w ogóle możliwa.
Na koniec kilka fotek. Mam nadzieję że wyszło zadowalająco.

Wojtek
Wojtek

Postprzez gondoljerzy » piątek, 19 lipca 2024, 20:34

Gratuluję - piękna robota, aż miło popatrzeć. Najfajniejszy jest ten etap, gdzie wszystko co wcześniej zostało przygotowane i spasowane składamy i stopniowo przy montażu wyłania się obraz gotowej Osy :D . Przed montażem silnika naprawiałeś dolne mocowanie karterów, czy pozostawiłeś je tak jak na wcześniejszym foto?

Mam jeszcze pytanie odnośnie kosza sprzęgłowego. Jestem na etapie składania silnika S06 i zastanawiam się nad jakimś przyzwoitym zamiennikiem. Powiedz jak ten który zakupiłeś do swojej Osy wygląda pod względem jakości? Nie ma problemu z montażem i dystansowaniem? Jest porządnie znitowany? Jeżeli jest godny polecenia podaj proszę namiar gdzie go nabyłeś.
Osy M52, WFM-ki, WSK-ki, SHL-ki, Romety Polo, 50T1, Ogar, Pegaz, Komar 232, Sport, Motorynki, Kadet, Jawa 50, Yamaha TDM900, Ursus C-4011, Mercedesy 560SEC, W201 2.6 Interceptor, W201 2.6 Sportline, W201 2.0, W124 400E, 300E, 300CE, 260E, BMW E32 735i , Ford Sierra 2.0 Ghia, Audi A4 TDI x2
gondoljerzy

Postprzez Wojtek » sobota, 20 lipca 2024, 06:54

Dzięki za dobre słowo.
Co do Twoich pytań:
1. Mocowanie silnika
Zostawiłem tak jak było wcześniej, choć teraz bym tak nie zrobił. zaspawał bym i wykonał nowe otwory, choć spawanie też nie jest takie proste, słabej jakości stop i dużo wtrąceń, spawacz mówił mi że się strasznie namęczył jak spawał mi uszkodzoną podstawę pokrywy.
Górne mocowanie w którym jest tulejka ustalająca było rozbite i mocno zowaloizowane, po skręceniu połówek rozwierciłem otwór do średnicy 14H7 (oryginalnie było 11H7), wcisnąłem nową tulejkę i po sprawie.
Dolne mocowanie silnika uznałem że nic nie wnosi jak będzie otwarte. Problemem nie jest otwarty otwór tylko różne szerokości mocowania.
Z tym blokiem jest taki że albo fatalnie został odlany, albo ktoś jakąś rzeźbę na nim wykonywał.
Mocowania silnika w ramie mają szerokość 26mm, a na silniku od 20 do 26 mm. Każde jest inne. Po włożeniu silnika do ramy musiałem dystansować silnik i w skrajnym przypadku podkładać 6mm podkładkę.
2. Sprzęgło
Z moim koszem był problem gdyż był nieudolnie naprawiany, ktoś wytoczył otwór i wstawił jakiś stalowy pierścień, tylko niestety nieosiowo. Bicie promieniowe kosza ok 2mm. Nie było sensu tego naprawiać.
Kupiłem na allegro kosz Duells i łańcuch Faworit. Nie miałem problemów z montażem i dystansowaniem. Kilka podkładek i po sprawie. Co do jakości to zobaczę jak trochę popracuje. Z tego co słyszałem w ówczesnej Polsce były duże problemy z jakością stali i jeżeli ten nie jest z jakiegoś dziwnego stopu wykonany to powinien wytrzymać przynajmniej tyle co oryginał.
Wojtek

Postprzez MateuszSCI » sobota, 20 lipca 2024, 14:49

Podziwiam cię za wytrwałość , widać że starasz się o każdy szczegół . Osa wygląda super mam nadzieję że zobaczę ja na zlocie w przyszłym roku :D
MateuszSCI

Poprzednia strona

Powrót do Wasze Osy