M 50 początek bałaganu

Pochwalcie się Waszymi Osami

Re: M 50 początek bałaganu

Postprzez Jacek_S » środa, 12 marca 2025, 09:38

Witam
Sam mostek Gretza nie wystarczy bo przy wysokich obrotach ulegnie spaleniu w najgorszym przypadku będzie gotowało akumulator i paliło żarówki. Trzeba założyć regulator napięcia z prostownikiem, który jak pisał kolega w poprzednim poście obniży napięcie do odpowiedniej wartości i je "wyprostuje". Tak nawiasem mówiąc "wyprostowane" napięcie potrzebne jest tylko do akumulatora, żarówkom i sygnałowi jest to obojętne czy jest zasilane napięciem stałym czy przemiennym. Taki schemat podłączeń regulatora znalazłem w internecie https://dommuz.pl/jak-prawidlowo-podlac ... pis-zlaczy , oczywiście jest to tylko przykład i nie wiem czy wszystkie regulatory dostępne na rynku będą miały zachowany taki układ pinów - wyprowadzeń. Ważna uwaga według mnie regulator powinien być umieszczony w miejscu przewiewnym ponieważ "nadwyżki" mocy będą zamieniane w ciepło a przy zamkniętej konstrukcji naszego skutera może się mocno grzać. Uwaga równie ważna koniecznie załóż bezpiecznik pomiędzy regulatorem a akumulatorem.
Pozdrawiam
Jacek
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Jacek_S

Postprzez gondoljerzy » środa, 12 marca 2025, 22:09

Jacek_S napisał(a):Witam
Sam mostek Gretza nie wystarczy bo przy wysokich obrotach ulegnie spaleniu w najgorszym przypadku będzie gotowało akumulator i paliło żarówki. Trzeba założyć regulator napięcia z prostownikiem, który jak pisał kolega w poprzednim poście obniży napięcie do odpowiedniej wartości i je "wyprostuje".

Ale skąd pomysł aby sam mostek przy wysokich obrotach miał ulec spaleniu jeżeli nie ma regulatora napięcia? Po włączeniu w obwód napięcia zmiennego mostka Gretza spowoduje on jego wyprostowanie w maksymalnym zakresie w jakim jakie jest w stanie dać źródło napięcia (w tym przypadku są nim cewki CDI). Przy odpowiednim dobraniu parametrów cewek do CDI w tak prostym pojeździe regulator może być w ogóle niepotrzebny. Wystarczy jedynie zmierzyć napięcie pod obciążeniem by się o tym przekonać.
Jacek_S napisał(a):Taki schemat podłączeń regulatora znalazłem w internecie https://dommuz.pl/jak-prawidlowo-podlac ... pis-zlaczy , oczywiście jest to tylko przykład i nie wiem czy wszystkie regulatory dostępne na rynku będą miały zachowany taki układ pinów - wyprowadzeń.

Ten schemat jest niewłaściwy i nie znajdzie tu zastosowania, ponieważ dotyczy układu cewek podłączonych bezmasowo. A z opisu stronę wcześniej jasno wynika, że:
Artkop napisał(a):Zamontowałem w swoim silniku 12V zapłon CDI. Z zapłonu od cewek wychodzi jeden przewód który daje prąd zmienny.

Prędzej jeżeli już można skorzystać z tego drugiego schematu (załącznik), ale ten z kolei wydaje się być na wyrost, ponieważ czytając opis z poprzedniej strony, gdzie mowa o tym, że był zastosowany prostownik selenowy:
Artkop napisał(a):Z silnika wychodzą dwa kable. Jeden to gaszenie- sprawa prosta po dotknięciu do masy silnik gaśnie. Drugi przewód wychodzi tak jakby z cewek świetlnych. Nie ma w tym zestawie żadnego regulatora ani układu prostowniczego. Po podłączeniu żarówki do tego przewodu na przykład przedniej 35w i do masy. Żarówka działa prawidłowo. Na wolnych poprostu świeci a po przygazowaniu świeci bardzo jasnym światłem. Prąd jest,wszystko jest o.k tylko trzeba ten prąd jakoś wyprostować żeby ładowany był akumulator. W oryginale był prostownik selenowy i na tym koniec,nie było żadnych regulatorów napięcia i wszystko działało. Prymitywnie,prosto ale działało... Nie wiem co zastosować u siebie żeby było dobrze.

wynika, że kwestię ładowania akumulatora może już rozwiązać nawet jedna dioda prostownicza wpięta szeregowo w przewód prowadzący do plusa akumulatora.
Osy M52, WFM-ki, WSK-ki, SHL-ki, Romety Polo, 50T1, Ogar, Pegaz, Komar 232, Sport, Motorynki, Kadet, Jawa 50, Yamaha TDM900, Ursus C-4011, Mercedesy 560SEC, W201 2.6 Interceptor, W201 2.6 Sportline, W201 2.0, W124 400E, 300E, 300CE, 260E, BMW E32 735i , Ford Sierra 2.0 Ghia, Audi A4 TDI x2
gondoljerzy

Postprzez Artkop » czwartek, 13 marca 2025, 00:30

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Plan mam taki,że podłącze na krótko mostek graetza i dokonam pomiarów przy różnych prędkościach obrotowych silnika. Zobaczymy jaki prąd wychodzi i co z tym dalej robić. Dam znać jak tylko znajdę chwilę żeby się tym na spokojnie zająć. Oczywiście o bezpieczniku będę pamiętał ;)
Artkop

Postprzez gondoljerzy » niedziela, 16 marca 2025, 10:16

Artkop napisał(a):Plan mam taki,że podłącze na krótko mostek graetza i dokonam pomiarów przy różnych prędkościach obrotowych silnika. Zobaczymy jaki prąd wychodzi i co z tym dalej robić.

Miarodajny będzie tu pomiar nie prądu ale pomiar napięcia pod obciążeniem, bo jeżeli jest jak czytamy na poprzedniej stronie tj:
Artkop napisał(a):Po podłączeniu żarówki do tego przewodu na przykład przedniej 35w i do masy. Żarówka działa prawidłowo. Na wolnych poprostu świeci a po przygazowaniu świeci bardzo jasnym światłem.

i przyjmując, że podczas normalnej eksploatacji korzystamy ze świateł (reflektor, lampa tylna, podświetlenie licznika), a do tej pory podłączona na próbę żarówka 35W nie ulegała spaleniu to do ładowania akumulatora będzie mogła trafić jedynie niewielka bezpieczna nadwyżka prądu.

Oczywiście po zamontowaniu i podłączeniu akumulatora zmierzyłbym napięcie bezpośrednio na jego zaciskach i jeżeli okazałoby się, że przy wyższych obrotach silnika odpowiadających warunkom jazdy Osą napięcie przewyższałoby by jednak nagminnie 14,4V zrezygnowałbym z mostka i dałbym jedną diodę na rzecz prostownika jednopołówkowego ograniczając ewentualne ryzyko przeładowywania.
Osy M52, WFM-ki, WSK-ki, SHL-ki, Romety Polo, 50T1, Ogar, Pegaz, Komar 232, Sport, Motorynki, Kadet, Jawa 50, Yamaha TDM900, Ursus C-4011, Mercedesy 560SEC, W201 2.6 Interceptor, W201 2.6 Sportline, W201 2.0, W124 400E, 300E, 300CE, 260E, BMW E32 735i , Ford Sierra 2.0 Ghia, Audi A4 TDI x2
gondoljerzy

Postprzez Artkop » sobota, 12 kwietnia 2025, 14:58

Instalacja ogarnięta. Temat załatwiła dioda prostownicza. Podczas testów w czasie jazdy na światłach czyli pod obciążeniem ładowanie akumulatora nieznacznie przekracza 14V przy wysokich obrotach. Owad w czasie rejestracji więc testy długodystansowe nie wchodzą w grę. Chciałem podziękować za całą pomoc ;) wszystkim forumowiczom. Mam nadzieję, że pojawię się na jakimś zlocie i miło będzie poznać Was osobiście i oczywiście razem polatać. Wrzucam kilka fotek jak to wyszło. Kolor ,cóż decyzja córki, rzecz święta ;) . Pozdrawiam wszystkich.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Artkop

Postprzez Yaro » niedziela, 13 kwietnia 2025, 20:29

Fajna Ci wyszła. Z decyzjami córki się nie dyskutuje. Wpadaj na zlot i mam nadzieję, że teraz Ty będziesz mógł służyć pomocą kolejnym forumowiczom biorącym sie za swoje Osy.
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502
Yaro
Moderator

Postprzez wojtex » poniedziałek, 19 maja 2025, 06:16

Bardzo ładnie zrobiona Osa. Super!
WFM OSA M50 (1960r) / JAWA 250 353.04 (1959r) / AWO SIMSON SPORT (1960r) / WSK M06-64 (1964r) / SHL GAZELA M-17 (1969r) / 3xROMET POLO (1976r) / ROMET PEGAZ 750 (1974r) / KOMAR MR232 (1965r) / KOMAR 2320 (1971r) / KOMAR 2330 (1969r) / KOMAR SPORT 2361 (1975r) / SIMSON S51 (1987r.)
wojtex

Poprzednia strona

Powrót do Wasze Osy