przez arthek » poniedziałek, 3 października 2022, 08:21
"Nie chwal na głos bo jak się dowie to się popsuje" - no się popsuło....
W zeszłym tygodniu , podczas jazdy na wysokich obrotach i dużym obciążeniu czuć było że silnik zaczyna lekko słabnąc i od czasu do czasu wydaje dziwne dźwięki , takie nieregularne trzaski, dzwonienie, coś jakby pęknięty pierścień. Ale pękniety pierscień "dzwoni" praktycznie w całym zakresie obrotów, a w tym przypadku dźwieki te pojawiały się tylko podczas jazdy przy dużym obciążeniu i obrotoach w połączeniu ze spadkiem mocy ( przygazówki na postoju - nic sie nie działo) . Podczas jazdy , kiedy zaczynało "dzwonić" - po odjęciu gazu i zejściu do średnich obrotów dźwięki cichły i silnik pracował ok. Tak przejeździłem dwa dni , unikając problematycznego zakresu obrotów. Trzeciego dnia zatankowałem paliwo do zbiornika ale mieszankę zrobiłem z Motulem 710 w proporcji 1 :33 ( dotychczas była mieszanka z Orlenu semisyntetyk 1:33) .Po jakis 20 km od tankowania jakby sie poprawiło , bo mogłem jechać na 3/4 max obciązenia czyli w okolicy 70 km/h bez problemu .Przy próbie pełnego otwarcia przepustnicy jakieś pojedyncze "stuki" sie pojawiały ale nie to co wcześniej.To mi dąło do myślenia ze byc może coś gdzieś się przyciera ?
Mimo to postanowiłem zdjac w piątek cylek aby znaleźć i ewentualnie zlikwdować upierdliwego "świerszcza" .
Silnik rozbierany był pierwszy raz od zakupu.
Po pierwszych oględzinach stwierdziłem że silnik raczej nie był nigdy remontowany , bo tłok F.S.O - S32 jest jeszcze nominalny ale z widocznym już luzem, bez ŚWIEŻYCH przytarć , cylinder nominał, z progiem ale bez przytarć.
Pierscienie CAŁE , mają duuuży luz na zamku , górny 2,5 mm a dolny 2 mm .
Ale nadal nie widziałem powodów które wywoływały efekt spadku mocy i stuków.
Na marginesie:
Na pierwszym i drugim zdjęciu widać ze jest problem ze zdjęciem cylindra ze szpilek bo zapiera się z przodu o poprzeczkę ramy ( krociec ssący nie przeszkadza), musiałem wykrecić jedną szpilkę aby go wyjąć.
CDN.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 3 października 2022, 09:19 przez
arthek, łącznie edytowano 4 razy
Osa M52 -65r, M52-63 r