OSA M52 1964 reaktywacja!

Pochwalcie się Waszymi Osami

OSA M52 1964 reaktywacja!

Postprzez Oldtimer94 » niedziela, 20 września 2020, 16:40

Witam wszystkich, ponad rok temu pojawiłem się na forum ze zdjęciami OSY która miała trafić w moje ręce, od kolegi który otrzymał ją ze stodoły po nieżyjącym dziadku, ostatecznie Osa nie trafiła do mnie bo kolega stwierdził że sam ją odrodzi, poprosiłem Admina o usunięcie mojego wpisu. W dniu wczorajszym po ponad roku starań Osa trafiła w moje ręce. Cóż mogę powiedzieć, na swoim koncie mam jedynie odbudowę WSK B3 1985r. Osa nie jest w najlepszym stanie, a ja nie mam większego doświadczenia, będę potrzebował dużo porad itd. aby odbudować ją w należyty sposób. Poniżej zamieszczam zdjęcia, obserwacje, pytania do Was.
1. Na zdjęciach widać ze Osa była malowana, pojawia się oryginalny kolor wskazujący na jakąś miętę? Jaki to kolor RAL?
2. Na kokonie w jednym miejscu jest niewielka dziurka oraz uszczerbanie, kokon jest z tworzywa, w jaki sposób doprowadzaliście to do należytego wyglądu? Specjalna szpachla?
3. W jaki sposób oczyszczaliście kokon ze starej farby? Obawiam się że piaskowanie może go zniszczyć, podobie z innymi elementami jak osłony nóg(owiewki) są z cienkiej blachy, w kilku miejscach zagięte i skorodowane, może lepiej wytrawić to w odpowiednich środkach aniżeli piaskować i wtedy nałożyć powłoki malarskie.
4. Malujecie wszystko na mokro? Czy np rama itd. proszek?
5. Silnik się obraca, biegi wskakują, Osa jeśli zostanie doprowadzona do odpowiedniego stanu to i tak będzie odpalana raz na jakiś czas w niedzielę na przejazd po okolicy, aczkolwiek chcę aby silnik był doprowadzony do igły, żebym tydzień po remoncie nie obawiał się czy nie będę musiał jej pchać 2 km od domu, stąd pytanie o konkretnego zaufanego mechanika, któremu wyślę silnik bez obaw że nie wróci do mnie, bądź wróci napchany chińszczyzną.
6. Część elementów niestety nie nadaje się do odnowy, jedynie do wymiany, np blacha siedzenia, jeden grzebień z błotnika, gąbka siedzenia, pokrowiec siedzenia, koło przód jest dosyć skorodowane, obawiam się że piaskowanie również może pokazać że nie nadaje się Ono do użytku, poza tym kilka mniejszych braków, listew itd.
7. Czy pokrowiec siedzenia jest oryginalny i taki kolor pokrowca był dla koloru mięty/seledynu?

Będę wdzięczny za wszelką pomoc i komentarze, oraz literaturę która pomoże mi przy odbudowie!
Jeszcze raz witam i pozdrawiam serdecznie
7.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Oldtimer94

Re: OSA M52 1964 reaktywacja!

Postprzez Yaro » niedziela, 20 września 2020, 19:35

Uwierz mi, że naprawdę nie jest najgorzej. Zajrzyj do tematu Osa nr 1 z Sulejówka i zobacz od czego ja zaczynałem, A jeśli chodzi o Twoje pytania to:
1, Osy nie były malowane z palety RAL. Aby dobrać kolor oryginalny trzeba wziąć element i pójść do mieszalni. Czy ten na spodzie jest oryginalny? Być może ale do końca pewien nie jestem.
2. Kokony z laminatu łatwo się naprawia. Trzeba kupić matę z włókna szklanego i do tego żywicę z utwardzaczem. Oczyść miejsca przeznaczone do naprawy, przemyj benzyną ekstarakcyjną, nałóż pędzelkiem żywicę wymieszaną z utwardzaczem i przyklej włókno a nastepnie jeszcze raz posmaruj żywicą.
3. Powłoki z kokonu usuwałem za pomocą preparatu do mycia pistoletów lakierniczych REMOVER. Preparat jest w sprayu. Wystarczy spryskać kokon a potem ładnie zebrać starą farbę szpachelką. Felgi dawałem do delikatnego piaskowania a do usuwania powłok z błotnika i osłony nóg stosowałem tarcze do szlifierki kątowej i wiertarki zwane przez lakierników "koks" albo "włosy murzyna", które są dostępne na allegro. Lakier, szpachla i rdza łatwo schodzi a blachy nie rusza. Z trudno dostępnych miejsc można usunąć poprzez delikatne piaskowanie.
4. Ja i pewnie większość "ortodoksów" maluje tak jak robiła to fabryka czyli wszystko na mokro.
5. Chińszczyzny do silnika łatwo wepchnąć się na da. Ja proponuje pójść z cylindrem do pomiaru, po pomiarze poszukać tłoka i samemu oddać do szlifu, wysłać wał do regeneracji (ja wybieram korbowód duellsa), zakupić łożyska, uszczelniacze i tarcze sprzęgłowe, Wszystko umyć dokładnie (kartery można nawet przeszkiełkować a jeśli wymagają naprawy to i pospawać) i tak przygotowany zestaw dać do złożenia. Komu? Jak będzie wszystko gotowe to pomyślimy :)
6. Blachy siedzenia robi Hartman http://www.motory.hg.pl/),grzebienie błotnika odlewa forumowicz Wojtex, gąbki siedzenia robi Junc (junc@wp.pl), pokrowce siedzenia szyje forumowicz Cylon1, felg na razie na OLX i Allegro pełno - na pewno coś znajdziesz (tylko nie przepłacaj)
7. Pokrowiec siedzenia to paskudna samoróbka - wszystkie pokrowce w Osie były koloru beżowego (podobno w ostatnim roku trafiały się szare).
Mam nadzieję, że pomogłem
Pozdrawiam
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502
Yaro
Moderator

Postprzez Oldtimer94 » niedziela, 20 września 2020, 19:51

1. Więc czekam na jakieś propozycje koloru lakieru, wiem z doświadczenia że dobór w lakierni dla osoby nie doświadczonej nie jest łatwy, co do koloru pewności nie mam, ale nic pod spodem poza tą zielenią/miętą się nie pojawia,
2. Dzięki, na pewno wskazówka się przyda
3. Świetnie, mam mały warsztacik, z narzędziami nie będzie problemu, w razie potrzeb są wiertarki, stołowa, słupowa, tokarka,MIG itd.
5. Wolałbym zdać się na eksperta
6. Junc i Hartmann, słyszałem, za kolegę Cylon dzięki, jaka racjonalna kwota za felgę?
Oldtimer94

Postprzez Yaro » niedziela, 20 września 2020, 20:05

Sama felga to na pewno poniżej 100 złotych :)
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502
Yaro
Moderator

Postprzez sir_mack » niedziela, 20 września 2020, 20:38

jeżeli potrzebujesz felgi to zerknij tu:
https://www.olx.pl/oferta/felga-osa-m50 ... F7BMb.html
Ceną się nie sugeruj, dogadamy się jeśli będziesz zainteresowany. Są na niej ślady po tarczy szlifierki, ale łatwo można to ukryć pod kitem do wysokich temperatur żeby można było później wrzucić do malowania proszkowego na kość słoniową. No i pasowało by ją przede wszystki wrzucić do prostowania/wyważania - ja swoje wysyłałem do gościa z bydgoszczy który dał rade.
——
sir_mack

Postprzez Oldtimer94 » poniedziałek, 21 września 2020, 16:09

Co do felgi, zdecyduję dopiero jak rozbiorę, Yaro a co jeśli chciałbym zdać się na kogoś w całości jeśli chodzi o silnik? Co z kolorem? Mqalować na jaki mi sie podoba? Myślałem że ten widoczny pod spodem to oryginał ale skoro mówisz że niekoniecznie to już sam nie wiem
Oldtimer94

Postprzez Yaro » poniedziałek, 21 września 2020, 19:54

Spokojnie, jesli chodzi o kolor to sam pewien nie jestem. Pozaglądaj w zakamarki i może okaże się, że oryginalny.. Jeśli chodzi o silnik to mimo wszystko polecam moje rozwiązanie, Raz wyjdzie taniej i będziesz wiedział co składasz, dwa szybciej znajdziesz chętnego, który z gotowych już elementów złoży Ci całość - kto wie może nawet na forum. Jak byś kupował wszystko to pytaj co i jak. Podpowiemy.
Yaro
Moderator

Postprzez Oldtimer94 » poniedziałek, 21 września 2020, 20:15

W takim razie na dniach biorę się za rozbiórkę, posiadacie jakąś literaturę, dokumentacje zdjęciowe żeby się podzielić? Będę wdzięczny za wszelką pomoc a po rozbiórce na pewno pytań z mojej strony nie zabraknie
Oldtimer94

Postprzez Yaro » poniedziałek, 21 września 2020, 20:42

Wejdź na dawne forum Osiara.pl. Ściągnij sobie katalog części - przyda się.
Yaro
Moderator

Postprzez Oldtimer94 » niedziela, 27 września 2020, 14:31

Witam Panowie. Mam kilka pytań:
Mógłby ktoś z Was wrzucić do sieci, przesłać mi w jakiś sposób swoje dokumentacje renowacji, złożenia poszczególnych etapów gdyż nie wiem jak duże braki mam w swojej Osie, nigdy nie widziałem szczegółowo Osy na własne oczy a też nie mam zbytnio gdzie jej obejrzeć. Nie chcę aby po malowaniu okazało się że brakuje czegoś, trzeba dospawać, dorobić
Oldtimer94

Postprzez Karol » niedziela, 27 września 2020, 15:10

Myśle że nikt Ci nie musi podsyłać swoich dokumentacij składania owada ponieważ wszystkie wątki masz w dziele "Wasze Osy", musisz wybrać sam na którym jest dużo informacji, pokazane nawet pierdoły które pomogą Ci w odbudowie.
1. Klamki ktore posiadasz nie są oryginałem. Powinny bym ostre na końcach.
2. Blaszka która jest mocowana do wahacza mogę Ci zwymiarować i przesłać jutro, każdy blacharz ci to ogaranie.
3. Są to blaszki z blachy sprężystej na których klinuje się kokon. Po założeniu obudowy schodzą się do siebie i podtrzymują ją
4. Zamek
https://skuterdebica.hg.pl/produkt/blok ... ia-polska/
• Osa M52 x7 • SHL M11 x2 • Simson S51 • Komar Sztywniak •
• Auto do ślubu - Mercedes S500L W140 1994r JAPAN •
Karol

Postprzez arthek » niedziela, 27 września 2020, 16:56

Jak zdemontujesz tylny wahacz to z drugiej strony będziesz miał drugi uchwyt ( blaszke) do mocowania osłony łańcucha.
Pomierzysz sobie i dorobisz, banalnie prosta robota.
Reszta jak pisze Karol.
Widoczny na zdjeciu kondensator powinien być zamontowany na tylnej ścianie podstawy iskrownika( w silniku).
Możesz Też tak zostawić, ja tak mam od początku.
W razie uszkodzenia, wymienisz go w 2 minuty.
Ważne aby go dobrze zmasowac z silnikiem.
Brakuje Ci kawałków przedniego blotnika , na dole z lewej i prawej strony przy grzebykach .Częste uszkodzenie w osach spowodowane uderzaniem osi koła o blotnik przy ugieciu zawieszenia.
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez Yaro » niedziela, 27 września 2020, 20:43

Kolego - pobierz sobie ze strony Osiara.pl (stare forum) katalog części. Tam będziesz miał wszystko rozpisane na nuty.
Yaro
Moderator

Postprzez Oldtimer94 » poniedziałek, 12 października 2020, 17:52

Dzięki, katalog już się przydaje. Pojawiają się pierwsze problemy. Mianowicie wentylator jest dosyć poturbowany, czy to się nada, czy już szukać innego? Podczas odkręcania osłony wentylatora niestety jedna śruba się ukręciła, macie na to jakieś sposoby? Myślę rozwiercić małym wiertłem i później coś kombinować dalej
Oldtimer94

Postprzez arthek » poniedziałek, 12 października 2020, 18:44

Ten wentylator to gruz.
Naprawa nieopłacalna.
Co do śruby pozostaje rozwiercenie.
Kolejnym razem przed odkreceniem podgrzej opalarka aluminium wokół śruby i poczekaj aż wystygnie i wtedy odkrecaj.
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez Oldtimer94 » poniedziałek, 12 października 2020, 19:06

Posiada ktoś z Was na zbyciu i chciałby sprzedać?
Oldtimer94

Postprzez Yaro » wtorek, 13 października 2020, 09:05

Popatrzę u siebie
Yaro
Moderator

Postprzez Oldtimer94 » niedziela, 18 października 2020, 11:03

Panowie jak zdemontować ten wentylator? On jest na stożku i trzeba użyć ściągacza na tych dwóch otworkach gwintowanych?
Oldtimer94

Postprzez Halcik » niedziela, 18 października 2020, 12:26

Jeśli masz takie pytania to radzę ściągnąć instrukcję obsługi do osy.
A odpowiadając na Twoje pytanie, to wentylator można zdemontować po odkręceniu śruby znajdującej się po środku, następnie należy użyć ściągacza, który montowany jest do koła za pomocą dwóch śrub M6. Ściągacz ten działa na zasadzie wypychania wału ze stożka, to znaczy, na środku ściągacza jest śruba, którą należy kręcić, aż do rozłączenia połączenia stożkowego. Pamiętaj, że nie dopuszczalne jest podsadzanie koła śrubokrętami, bo można zdeformować koło i stracić wyważenie tego elementu.
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez Oldtimer94 » niedziela, 18 października 2020, 12:52

Instrukcję mam, Twoja odpowiedź tylko potwierdza moje pytanie, o to właśnie mi chodziło
Oldtimer94

Następna strona

Powrót do Wasze Osy