M52 Ponczka + części zamienne

Pochwalcie się Waszymi Osami

M52 Ponczka + części zamienne

Postprzez Ponczek » niedziela, 1 kwietnia 2012, 21:35

Witam
Po przedstawieniu się w Powitalni, nadszedł czas na pokazanie mojej Oski z bliska. Dziś, korzystając z względnie ładnej pogody, wybrałem się do garażu zrobić trochę zdjęć. Prośba do Was, byście je obejrzeli, skomentowali i pokazali przede wszystkim rzeczy, które są nieoryginalne. Wiem, że nieoryginalna jest tylna lampa, prośba więc w identyfikacji, z czego jest. Wiem, że brak też magneto i obudowy magneto.

Cała znana mi historia oski jest następująca. Dnia 18 maja 1982 roku tata odkupił ją od jakiegoś gościa. Na tabliczce znamionowej widnieje nr ramy 000351, numer silnika 298. Oska ma jednak inni silnik. Ojciec kupił ją z silnikiem 56827. Czemu został zmieniony, nie wie ani on ani ja. Ale działał i tata jeździł swoją oską. Śladu po starym silniku nie ma. Martwi mnie, że to duża nieoryginalność względem specyfikacji fabrycznej. Oczywiście kupując skuter z silnikiem o numerze niezgodnym z tabliczką znamionową, sprzedający i tata sporządzili umowe kupna-sprzedaży także samego nowego silnika. Jest w niej zapis, że to "silnik motocylkowy SHL 175 o numerze 56827 od motocykla SHL nr rejestracyjny xxxxxx". Nie wiem, co to może oznaczać, prosze o ewentualne komentarze (wiem tyle, że to nie silnik osy, chyba że montowali właśnie takie...). Oska została wyrejestrowana w 1993 roku. Mam dowód rejestracyjny, umowy kupna-sprzedaży oraz sporządzimy z tatą umowę darowizy, gdzie przekaże skuter mi. Z rejestracją na białych raczej nie powinno być więc problemów.

Generalnie to tata kupił wtedy dwie osy. Dowód drugiej również mam (nr ramy 2655, nr silnika 2635, rok prod. 1961, więc być może była to M50). Tata na początku lat dziewięćdziesiątych dał ją mojemu ciotecznemu bratu (teraz prowadzi warsztat motocyklowy i pewnie u niego będziemy robić moją oskę), który jako nastolatek zabytkowości nie uszanował i zrobił z niej pseudo enduro do wygłupów na bezdrożach (było to jakieś 20 lat temu). Potem tamta oska leżała w garażu i po latach oddali ją komuś po cenie złomu. Słuch więc zaginął.

W obydwóch dowodach rejestracyjnych jest kupa świstków z opłat, prawdopodobnie ubezpieczenia. Widnieją w niej dane poprzednich właścicieli i miejscowości, w których opłacano składki, m. in. Leoncin, Ostrów Maz. Któregoś dnia to uporządkuję, może uda się zarys jakiejś historii odtworzyć :)

Generalnie w garażu mam też kokon jeszcze innej oski, która ma tabliczkę znamionową, gdzie widnieją następujące dane: nr ramy 015202, nr silnika 15257, rok produkcji 1965, typ silnika S33. Możecie dane te podorzucać do bazy danych roczników os, którą prowadzicie.

Poniżej nieco zdjęć, zarówno mojej osy właściwej, jak i gratów. Część pewnie będzie na sprzedaż, ale to dopiero po dokończenu remontu. Kratki przełożę pewnie z drugiego kokonu, o ile będą pasować. Raz jeszcze proszę o komentarze itp :)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Ponczek

Re: M52 Ponczka + części zamienne

Postprzez Ponczek » niedziela, 1 kwietnia 2012, 21:44

Ciąg dalszy zdjęć (bo jest ograniczenie 10 załączników)
Ponczek

Postprzez Ponczek » niedziela, 1 kwietnia 2012, 21:54

I na koniec zbiór części zamiennych
Ponczek

Postprzez motorski » poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 00:54

Z tego co zauważyłem,to braki masz takie jak:
-listwa siodła + znaczek łączący WFM
-zadupek osłony łańcucha
-tył lampa,(z tym ,że wkład na żaróweczki chyba masz w drugim kokonie?)
-osłon (kielichów) tylnych amortyzatorów
-kedr (ale to teraz nie problem :) )
-osłon nadmuchu na silnik
-osłony nadmuchu na wiatrak
-wiatraka
I pewnie kilku innych drobnych części, ale ogólnie jest to dobry materiał do renowacji ;)
Lusterek do Osy nie było dedykowanych,każdy wtedy zakładał co miał,ale te okragłe (jajowate) wydaje mi się ,że najlepiej pasują do Osek.
Ten silnik ,który jest luzem najprawdopodobniej pochodzi od M50 powinien być na nim symbol S06A
Silniki w osach M52 zawsze miały początkowy symbol S33 ,a ten ,który masz przy Osie, jeśli ma symbol S32 ,to jest to silnik od SHL M11 175
Weź jakiś specyfik,dobrze wymyj silniki ,a numerki same powyłażą :) Są na lewym karterze od góry.
motorski

Postprzez marso » poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 08:32

Tylna lampa to MZ ( Trophy )
Magneto chyba od SHL M11
Bagażnik ten luzem jest od Osy i zamień go z tym co aktualnie masz zamontowany na skuterze.
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez tomekk » poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 09:01

jak nie chcesz bagażnika to chętnie kupię :)
:) 502-410-490 :)
tomekk

Postprzez Ponczek » poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 09:15

tomekk napisał(a):jak nie chcesz bagażnika to chętnie kupię :)

Pewnie zrobię wg sugestii marso i je zamienię ;) Ale jeśli będzie na sprzedaż, to już po remoncie osy (zresztą chętny już jest ;) )
Ponczek

Postprzez tomekk » poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 09:17

OK
e mail otrzymałeś a mogę liczyć na odpowiedź ;) :)
:) 502-410-490 :)
tomekk

Postprzez towot » poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 18:53

Tak jak napisał motorski - super materiał do renowacji. Ja bym dodał jeszcze, że znaczki z Osą były montowane tylko z tyłu na kokonie, a ten u Ciebie to pewnie ówczesny tuning. Jeśli chodzi o tłumik, to jeśli nie ma dziur to ja bym jeździł na tym co masz, tylko go może wypolerował, albo pomalował na czarno. Te produkowane obecnie to straszny badziew, a w dodatku mają wydają okropny dźwięk. :x Mój niestety był tak przerdzewiały, że musiałem kupić współczesny, ale jazda na starym to poezja dla ucha.
towot

Powrót do Wasze Osy